Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A bor ünnepe, avagy „Bor, te ünnep ékes gyolcsa”

2025. január 14. 12:29 - Silye Sándor

dekany_jpg3.jpgSzombat este rendezték meg Székesfehérváron a Mercure Hotel Magyar Királyban a jubileumi, tizedik Nagy Fehérvári Bormustrát. Akkor és ott adták át a Magyar Borszakírók Köre Magyar Bor Nagydíját is.

Már a kezdéskor, délután négy órakor jöttek a borbarátok, hogy aztán megteljen a nagy terem, illetve az oldalhajóban található összenyitott termek borászokkal, finom borokat kedvelő hölgyekkel és urakkal. Az egyik falon a Fejér Vármegye borászai kínálták finomságaikat, bizony sűrűn álltak az emberek az asztalaik előtt. A termek többi részében Balaton, Eger, Mátra, Sopron, Szekszárd, Villány borvidékeinek ismert, népszerű borászai kínálták a portékáikat. Fél öt után elkezdődött a díjátadó ünnepség. Szabó Edit, a Magyar Borszakírók Köre elnöke elmondta a Magyar Bor Nagydíj lényegét: a borszakírók hat körön át szavaztak e hon legjobb fehér és vörös boraira, addig, amíg ki nem alakult a Top 12 mezőnye, ami ennyi fehér és vörös bort jelentett. Végül vakteszt után a legjobbak, a legek legjei átvehették az okleveleiket, a Bott Pince Tokaj képviselője a Csontos 2021, a legjobb fehér, az egri St. Andrea Szőlőbirtok Agapé 2019 pedig a legjobb vörös nedűnek járó díjat kapta meg.

dekany.jpgA díjátadó után megkezdődött a vándorlás, a sétáló kóstoló, zsongott minden terem a hotel földszintjén. Emitt elismerő csettintéseket, amott beszélgetéseket, némi vitát lehetett hallani arról, hogy mitől jó, vagy mitől lehetne jobb egyik, másik megízlelt folyékony finomság.

bormustra_es_dijatado.jpgEmber Sándor borszakírókollégámmal együtt kóstoltuk a Fejér megyei borászok sorát. Mind a kettőnk megállapíthatta (természetesen székesfehérváriként már jól ismerem őket), hogy kellemes és szép borok készülnek Fejérben. A Fejér megyei borászok mindegyik alkotása kiváló volt, legyen szó a pázmándiakról - Nagy Gábor pincéje, Köllő pincészet, ApróKertek, Czakó Tamás -, vagy a Boroslány borairól. Utóbbinál kicsit tovább időztünk, Sándor ugyancsak összeráncolta a szemét az amforás terméket kóstolva, mert neki a hordós, vagy az acéltartályos lényegesen jobban ízlett. Kérdezte is, mit gondolt a szerző arról, hogy mitől lesz jobb az amforás bor, mint a hordós, vagy a reduktív Olaszrizling? Tamara csak annyit mondott, kísérletező kedvvel, kíváncsian nyúlt hozzá, mivel még az elején jár, és lát benne potenciált, folytatja a kísérleteket. De a Velencei tó melletti borászok - Csóbor, Bella pincészet, Bakos Borászat, Fuchs-Ujvári Pincészet, Csordás&Nagy Pincészet -, Mórról és környékéről Miklós Csabi pincéje, a Paulus Borház, a BRIGÁD, a Szabadkai Pincészet, a Sáfrán pincészet, a Szilasi Pince is sikert aratott.

 bormustra_es_dijatado_jpg1.jpgA Balaton környéki borászatokat nem is kell dicsérni, mert a legjobbak közé tartoznak, mint mustrán jelen lévő Deák-Bárdos Pince, Borbély Családi Pincészet, Kalinics Birtok, Karikahegy Pincészet, Quiar Birtok, Málik Pince, Sarki Róka Borház, Androsics Birtok, Mórocz Pincészet, Sabar Borház, Skrabski Borászat, A Zöld Ajtós Ház, de megmutatta erejét Dóka Éva Pincészete Zalaszentgrótról is. Tokaj külön kategória, itt volt a Holdvölgy Experience Mád, Ferdinánd Pincészet Mád, a Sanzon Tokaj Erdőbénye, az Áts Pincészet Mád. Ugyanez vonatkozik Villányra (Vylyan Pincészet, Koch Borászat, Polgár Pincészet,) Szekszárdra (Németh János Pincészete, Gyűszű Birtok). Voltak olyanok, akik máshonnan érkeztek, mint a Babarczi Szőlőbirtok és Pincészet Győrújbarát, a Bősze Pincészet Ászár, a Dominium Gyöngyös, a Garger Pince, Mándli Borház Csempeszkopács. És persze különös minőséget képviselt a határon túlról érkezett Balla Géza Aradról.

bormustra_es_dijatado_jpg2.jpgA hotel másik részén egy különteremben két mesterkurzust is rendeztek telt házzal. Az egyiken Szabó Edit beszélgetett Geönczeöl Attila felvidéki borásszal a bio és a tradicionális borok lényegéről, különbségeiről. Mindezt 3 fehér és 2 vörös borral támasztották alá. A következő órában pedig a két nyertes pincészet mutatta meg magát, a Bott Pincészet Bodó Judit, a St. Andreát pedig Boros Barna révén. No és mindkét műhely 3-3 bora „beszélt” önmagáért. A győztes borászokkal készített podcastet rövidesen önálló anyagként hallgathatják majd meg.

bormustra_es_dijatado_jpg4.jpg

Jó este volt, 42 pincészet 150 termékével, megannyi ízzel, ennél is több szóval, kritikával, elismeréssel.

Székesfehérváron volt ezúttal a hely, ahol a bor, annak kultúrája volt a lényeg, és - nem az alkohol.

Fotók: Dékány Tibor és Simon Erika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7718774924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása