Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Fejér 2016-os borsikerei

2016. december 04. 20:56 - Silye Sándor

Kiválóságaink

A Fejér megyei borászok mind szebb sikereket érnek el az különböző, kegyén kívüli borversenyeken. Íme, az idei sikereik, természetesen ez a lista nem teljes, csak néhány nagyobb borverseny eredményei között szemezgettünk.

A Syngenta borversenyen 8 megyei „aranyos" bor mellett 19 ezüstöt jegyezhettünk fel. Idén a XII. alkalommal rendezték meg az egyik növényvédő szer nevét viselő országos borversenyt. Ezen hagyományosan részt vett Magyarország összes menő borászata, nem kevesebb, mint 447 mintát kellett a zsűrinek értékelnie. Három bor a kiemelt Quadris díjat kapta, emellett 7 nedű nagy arany, 74 arany, 109 pedig bronzminősítést érdemelt ki. Fejér megye 27 érmet nyert, közte 8 aranyat. A móri borvidékről a Molnár Borház 4 arany, 3 ezüst, a Varga és fiai Pincészet 1 arany, 3 ezüst, 2 bronz, a Vécsei Pincészet 1 arany, 4 ezüst, a Frey Pince 2 ezüst, 1 bronz, a Geszler és a Sáfrán Pince 2-2 ezüst, a Szabadkai Pince 1 ezüstérmet hozott haza. Az Etyek-Budai borvidék két aranyérmet nyert, Dörömbözi József, és a Csóbor Pincészet sikere révén. 

A VinAgora országos borversenyen a móri Geszler Családi Pincének ítélték a legjobb fajtaborok kategóriájában a MáMór Chardonnay részére járó különdíjat, amely természetesen „aranyos is lett. Aranyérmet érdemelt Fejérből a Vécsey Pince, mégpedig kettőt is, a 2013-as Syrah és a 2013-as Vörös Cuvée. A Lics Pince is két aranyat kapott, a Tamás válogatás és a Szekszárdi Bikavér jelezte kiváló munkásságukat. A móri Molnár Borház Paulus Ezerjó nevű bora is a legfényesebb elismerésben részesült. Ezüstérmesek: Geszler Családi Pince Móri Chardonnay (2015), Molnár Borház Rajnai Rizling (2015), Tramini (2015). 

jobbra_geszler_jozsi.jpg

A Nemzeti Borkiválóság Program meghirdetését 2013-ban Kiss Eliza, az akkori hegyközségek megújításáért és a szőlő-borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kezdeményezte, amellyel a minisztérium célkitűzése a magyar bor egységes arculatának megteremtése volt. Az Országkóstoló sorozat során a kiválasztott borok – előbb a fehérek, majd a vörösek – megkapták a Borkiválóság címkét, és ezeket könyvben is megjelentették, jelentetik. A 2015-ben a fehér borkiválóságok közé 25 Fejér megyei termék – Geszler-testvérek 3, Anonym Pince, Gervai Pince, Csetvei Krisztina, Csóbor JenőEtyeki Kúria, Haraszthy-Vallejo Pince, L. Simon PinceMiklós Csabi 2-2, Feind Péter, Kattra Pince, Kertész Zoltán, Molnár Pál, Rókusfalvy Pál, Vabrik Ferenc 1-1 - került, míg ebben az évben 7 vörösbor dicsekedhet a Borkiválóság címkével. Csóbor Jenő 3, az Etyeki Kúria 2, Feind Péter és Rókusfalvy Pál 1-1 nedűje került a legjobb honi vörösborok társaságába. De ne feledkezzünk meg a rozékról sem, a Haraszthy-Vallejo, Csóbor Jenő, a Kertész, és az L.Simon Pincészetek is kiváló rozékat mondhatnak a magukénak. 

A TOP 100 legjobb magyar borok összehasonlító tesztjén idén is szép megyei sikerekről beszélhetünk. Legutóbb a móri Csetvei Krisztáé volt Magyarország legjobb fehér bora, míg egy éve Lics Balázs Tamás vörös borával az élbolyban végzett e kategóriában. Idén sem adta alább, ugyanis Tamás válogatása a vörös borok „versenyében” a dobogó harmadik fokára került. Az etyeki Rókusfalvy Pál az összesített listán az 56. a Pinot noir, a Lics pincészet a 65. Szekszárdi bikavér, Geszler József a 67. a móri Chardonnay, az Etyeki Kúria a 79. Chardonnay, a móri Molnár Borház a 97. az Ezerjó borával.

Újbor verseny 2016, megyei eredmények

Az idei újbor versenyen 5 borászat versengett Fejérből, és bár a Feind Borház székhelye nem e megyében található, de Feind Péter Székesfehérváron él, így ezt a pincét is ide soroljuk. A Márton napi verseny mérlege: 7 aranyérem, és 10 ezüstérem! A Top 10-be került Fejérből a Feind Borház Sauvignon Blanc, Shiraz, Cabernet rozé, a Kattra pince Etyeki Chardonnay bora, ezek természetesen mind "aranyosak" lettek. A borászok és a borok sikerlistáját az alábbiakban böngészheted (böngészheti).

Feind Borház: Syrah, Cabernet rozé, Rajnai Rizling, Zenit - arany.

L. Simon Borászat: Irsai Olivér - arany (ez volt e fajtából az első szüretük, s csak 3500 palackot készítettek a még alig terhelt szőlőből). A Kékfrankos rozé, a Zöld Veltelini, a Chasselas - ezüst.

Geszler Családi Pincészet: Rozé arany, Újbor verseny Chardonnay, Zenit ezüst.

Etyeki Kúria: Kúria rozé, Kúria white ezüst.

Szövényi Áron Etyek: Pinot Noir rozé ezüst, Egyből kettő ezüst.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8112021873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása