Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Gere Tamás és Zsolt, avagy a változások őrei

2016. december 28. 09:01 - Silye Sándor

Ha Villány, akkor bor. Ha bor és Villány, akkor tudjuk, nem csupán a pincesor hosszú, hanem a kiváló borászok névsora is. Nemrég a Gere birodalomban jártunk, Gere Tamás és Zsolt panziójának kényelmét, boraik finomságát élvezhettük, a borkóstoló estet ráadásul majd két tucat francia sommelier társaságában éltük át. Egy nyugalmasabb napon Gere Zsolt beszélt a borászatukról. Azzal kezdtük, hogy jól elmélyedtünk a múltba.

- Majd 20 éve, 1998 óta ténykedem a cégnél. Sok mindent úgy alakítottunk ki, ahogy azt a mai kor elvárja. Ökológiai alapú a mezőgazdaságunk, a szőlészetet tekintve a kiszemelt szőlőterületek már a tulajdonunkban vannak. Sok helyen újra telepítettünk, az elmúlt években pedig olyan nemesítéseket végeztünk, ami a jövőbe mutat.

gere_zsolt.jpg

- Nektek, Gere gyerekeknek a sorsa eleve meghatározott volt, hogy borászok, vagy a borral valamilyen szinten foglalkozó szakemberek lesztek?

- Az enyém mindenképpen az volt! Borászati középiskolába jártam, és amikor apunak volt a balesete, hazakerültem, itt ragadtam. Akkor volt 4 hektár területünk, most van negyven. Fontosnak tartjuk, hogy a borstílusunk a kóstolás alapján azonosítható legyen, és aki megízlelte tudja: ez Villányban készült, az is lényeges, hogy képes legyen megállapítani az évjáratot, a fajtát. Ja és persze azt: ez Gere Tamás és Zsolt terméke.

- Mennyire félve engeditek útjára a nagy vörös boraitokat? Mert a keresletre nem az a jellemző, hogy a 10 ezer forint fölötti termékeket vásárolják. Aligha véletlen, hogy a jó minőségi, de nem a nagy vörös bor kategóriába soroltakból 100, míg a nagy borból 10 ezer palackkal készítettek...

- A nagy vörös borainknak nincs félnivalójuk, úgy vannak megalkotva, hogy hosszú távon is megállják a helyüket. A nagy palackszámban jelentkező portugieser, vagy rozé eljut az áruházakba, a vinotékákba, a nagy boroknak pedig a gasztronómiában, az éttermekben van jelentős szerepe, illetve külföldre mennek, bár tény, a legnagyobb számban még mindig itthon értékesítjük őket.

- Ti, fiatalok mennyire tudtok hatni a bor kultúrájára, és miként?

- A lényegi változások nálunk már megtörténtek a pincében, amikor az elegánsabb, gyümölcsösebb borok készítése kapta a kiemelt szerepet. A piaci irányvonal is ezt húzza alá. A nagy vörös borok esetében visszatért a nagy fahordó használata, nem a barrique őrület már a fő szempont. Fontos megemlíteni, hogy a kádárok is jobb hordókat készítenek, sőt, eljutottunk oda, hogy a hordók készítésébe a borászok is beleszólhatnak. Járjuk a világot, tapasztaljuk, hogy a nagy borok összpontosítottak, nem túl alkoholosak, de minden részében arányosak. Ilyen borok jönnek már 2012 óta, 2015, 2016-ban pedig ez még inkább igaz, még hangsúlyosabb, bár az utóbb említett évjáratokkal a fogyasztók csak 4, 5 év múlva találkoznak.

- Találkozhattunk a francia sommelierekkel. A magyar ember azt mondja, hú, a francia borok, az igen! Mikor jön el az idő, amikor a franciák mondják, hogy hú, a magyar borok, az igen!

- Apu elmondta nekik, hogy a világot járva a francia borok előtt kalapot emeltünk, de a francia borszakemberek sem csupán udvariasságból közölték borainkat kóstolva, hogy egyre inkább számolni kell a magyar borokkal. A minőség miatt nincs félnivalónk, de a piacra jutás nem könnyű. Szerencsére itthon már változott a szemlélet, egyre inkább a magyar borokat, és nem a külföldit keresik a vásárlók, ehhez kellett a jó irányú változás a borászatban. Ugyanakkor Franciaországban elképzelhetetlen, hogy a francia ember ne francia bort válasszon, de a világ változik. Bordeauxban hallottuk, hogy a nagy borok 50 százalékról lecsökkentek tízre, és jönnek a második, harmadik vonalbeli termékek. Más persze a helyzetük, ők fentről indulnak le, míg mi lentről igyekszünk felkapaszkodni. A minőség, és a korrekt ár megkönnyítheti a helyzetünket.

gere_papa_1.jpg

- Tudjuk: alapvetően három dolog kell a jó borhoz: jó gyümölcs, jó technológia és jó borász. De mi az, amit te, édesapád hozzá tudtok tenni önmagatokból ahhoz, hogy a Gere bor azonnal felismerhető legyen?

- A jó gyümölcs, a szőlő mindent meghatároz, miként a stílus is. Semmit nem csinálunk másképp, mint a többi borász. De attól lesz a mienk, hogy mi kóstoljuk a készülő terméket, mi hozzuk meg a döntéseket, mikor szüreteljünk, milyen hordót használjunk, mikor és hányszor forgassuk meg a bort a hordóban. A házasítások jelzik leginkább a saját stílusunkat, szájízünket, ettől lesz a Gere bor valójában Gere bor.

Ez mind igaz, de a végső szót mégis a vásárló, a bort kóstoló ember mondja ki. Azt, hogy a borász szájíze mennyire felel meg a sajátjának. Kóstolva a Gere borokat, ezzel a szájízzel aligha lehet baj...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412077375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása