Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Az etyeki Nádas Szilárd és az igényesség

2017. január 31. 09:29 - Silye Sándor

Az Etyek-Budai borvidék híre nőttön, nő, egyre többen ismerik boraikat. Különösen a fővárosban, hiába, Etyek közelsége sok borral foglalkozni kívánó ember számára előnyös. A terület talaja, éghajlata is kedvező, elsősorban a fehér borok, illetve a könnyed, vörös borok számára (utóbbi esetében a Pinot noir a legjelentősebb fajta, mondhatni, mintha ennek a szőlőnek találták volna ki ezt a vidéket).

Itt tevékenykedik a még ifjú Nádas Szilárd (Nádas Borműhely) borász, aki nem túl nagy – 3 hektárnyi – területen dolgozik 2011 óta, feleségével, Veronikával. Fehér fajtákat termesztenek, úgymint Viktória Gyöngye, Sauvignon Blanc, Zöld Veltelini, Királyleányka, Chardonnay és Szürkebarát (amely nem édes fehér, mint volt hajdan, hanem – kapaszkodj meg!: vörös...). A 2014-es Viktória Gyöngyéből, és egy 2012-es Olaszrizling, Rajnai Rizling házasításból tradicionális pezsgőt is készítettek.

nadas_1.jpg

Egyik borcsaládjuk kizárólagosan acéltartályos tételeket tartalmaz, míg a másiknak a tagjai tölgyfahordóba kerültek. Ezeket a borokat battonage technikával készítik, ami nagyobb testet, kellemesebb zamatokat és illatokat és komplexitást ad a bornak. A hordós érlelés minimum 6 hónapig tart a fehérboroknál, és finom seprőn forgatják, keverik. A Zöld Veltelini e sorok írója számára a legízletesebb fajta egyikét jelentette, de dicséretes a barrique hordós Chardonnay, ez meg Szilárd számára a legkedvesebb Nádas bor.

A vörös borok alapanyagát felvásárolják, az évek alatt a termelőkkel jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk, így minden évben megfelelő minőségű szőlőt tudnak vásárolni. Csömöszölés után préselés nélkül kerülnek ezek a borok hordókba minimum 10 hónapra.

- Nálunk a bor nem akkor kerül forgalomba, amikor a piac igényli, hanem akkor, amikor úgy érzem, hogy készen van és megfelel az általam támasztott kívánalmaknak! – mondta.

Szilárd 2005-ben Bordeauxba, Franciaországban töltött fél évet, ezalatt elment Champagne-ba is, ott döntötte el, ha teheti, pezsgőt is készíteni fog.

- A 2014-es évjáratban a Viktória Gyöngye olyan szép bort adott, hogy tudtam: ez lesz a gerince az első pezsgőmnek, amely a Pearl of V. nevet kapta, és 2016 októberében került forgalomba. A pezsgőkészítést még csak tanuljuk, az út elején járunk.

Nekiszegeztem a kérdést: mi az az étel, amit mindennap meg tudna enni? Kicsit töprengett a válaszon, aztán rávágta:

- Tatár beefsteak!

Na, azt mindketten szeretjük, és ha már így van, mindazok kedvéért, akik szintén kedvelik ezt a nyershúst tartalmazó finomságot, kértem ajánljon olyan bort ehhez, amit ő is szívesen fogyaszt hozzá.

- Ehhez csak egy borunk való: a legtestesebb vörös borunk, a  2014-es Műhelytitok. Ez 50 százalék Cabernet Sauvignon 25 százalék Cabernet Franc és 25 százalék Pinot Noir házasítása, 14 hónapos hordós érleléssel. Illatában a rumos meggy  és a fűszerek dominálnak, míg ízében a bogyós gyümölcsök fedezhetőek fel. 

nadas_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8512170680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása