Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Nyolc hektár hungaricum, a Demeterek és Bessenyei Péter

2017. június 30. 16:04 - Silye Sándor

A Nagy Tokaji Bornapon a fővárosban több jeles tokaji borászattal, borásszal találkozhattam. Közülük most a Demetervint ismerhetik meg.

demeteres.jpg

- Nyolc hektáron dolgozunk Mádon, ennek harmada bakművelésű. Erről a területről évente 12-15 ezer palack bor készül, a pezsgőnk a korábbi kísérletezés évei után már piacképes lett. Készítünk könnyed borokat és nagy formátumú száraz furmintokat, de vannak dűlőszelektált boraink is, az Úrágya, a Király. De természetesen vannak tokaji különlegességeink, szamorodni és aszú, a jó évjáratokban kiemelkedő termékekkel dicsekedhetünk – mondta Demeter Ervin.

Valamit tudhatnak a Demetervinnél, mert Besenyei Péter, a műrepülős világbajnok szeme felcsillant, amikor meglátta a standjukat. Hiába, „ki gépen száll fölébe”... A kérdés tehát: mi az, amit tudnak, amitől Péter szeme felcsillant?

- Szerencsés embernek tartom magam, hiszen a természet a munkaeszközöm. Mi, mádikörös gazdák elsősorban szőlészek vagyunk, a mádikörös borok minőségét pedig a gyümölcs minősége határozza meg. A pincében a lehető legkíméletesebb módon dolgozzuk fel a szőlőt, a legkisebb befolyással igyekszünk a palackban megőrizni a termőhelyek egyediségét, különlegességét. Büszke és boldog vagyok, hogy az általam oly nagyra tartott Besenyei Péter a boraim kedvelője. Ez már barátsággá nemesedett, rendre meglátogat bennünket, folyamatosan követi borász tevékenységemet, a pincénk életét.

Nyolc hektár szőlő nem kicsi. De nem is sok. Tokaj és környékén meg pláne. Ha a területük mondjuk 30 hektárra nő, éppolyan királlyá lesznek, mint az egyik boruk?

- Nem lesz 30 hektár a szőlőnk nagysága, mert nem tudunk a mádi határban már több területet vásárolni, de ez nem is cél. A három dűlőnk egységes, egybefüggő, ez a biogazdálkodásban fontos szempont. A nyolc hektár egyébként is a teljesítőképességem határa.

Az ember merjen nagyot álmodni! De mi a Demeterek, az apa Ervin, és a fiú nagy álma?

demeter_e_es_e.jpg

 

- Az, hogy mi, mádi borászok közösen elérjük azt, hogy Tokaj a világban az őt megillető helyre kerüljön. A hungaricumunkat csodálják meg a világban, és erre mindannyian büszkék lehessünk! Borainkban a csúcsminőség iránti végtelen elkötelezettséghez méltóan mindent elkövetünk ennek elérése érdekében, reméljük, hogy ezt a csúcsot elérjük. Biztos, hogy igen, legfeljebb azt remélhetem, hogy ezt még én is megérem- jelentette ki az egyébként fiatalembernek mondható Ervin, majd hozzátette:

demeter_endre.jpg

- Mi, magyarok büszkék lehetünk, hogy van öt kiváló borvidékünk, különleges vulkanikus talajjal, amelyek egyedi, máshol meg nem ismételhető hungaricum autochton borokat adnak. Hegyalja klímája különös, és lehetővé teszi legnagyobb nemzeti kincsünket a borászatban, az aszúsodást és az aszú borok készítésének a lehetőségét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8212631537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása