A székesfehérvári Borbárba (Kossuth utca 3) ezúttal külföld látogat el. Mert: kilenc kiváló bor kóstolása közepette utazhatnak keresztül Ausztrián a borkóstoló résztvevői. Az esemény október 25-én 19 órakor kezdődik.
Ekkor a résztvevők megismerkedhetnek Ausztria borvidékeivel és jellegzetes boraival. A borokat Gombolai Attila (KisBécs) Ausztria borainak borszakértője mutatja be.
Az osztrák borok két évtizede kitartóan fejlődnek az egyre jobb minőség irányába. Ennek eredményeképpen a helyi borok, legyen az a zöld veltelini (Grüner Veltliner) Alsó-Ausztriából, egy stájer sauvignon blanc vagy egy kékfrankos Közép-Burgenlandból, még Tokióban vagy akár New Yorkban is bennfentes tippé váltak.
Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) Burgenlandban és Stájerországban (Steiermark) találhatóak Ausztria legfontosabb borvidékei, illetve Bécs városában. Alsó-Ausztriában van a termőterületek legnagyobb része (több mint 27 000 hektár). A Duna menti régiók közül Wachau borvidéke a legismertebb, népszerűsége világszerte előretörőben van az utóbbi évtizedekben. Emellett a szomszédos Kremstal és Kamptal is egyre ismertebb és elismertebb még a tengerentúlon is. Az előzőekhez hasonlóan Traisental is fehér borai által népszerű, ebben a fiatal régióban nő leggyorsabban az új telepítések száma. Északon a Weinviertel, a Duna mentén egészen Bécsig Wagram régiója nagy területeket ölel fel. Bécstől délre a Thermenregion, dél-keletre Carnuntum található, ezeken a vidékeken már a vörös borok kerülnek előtérbe.
A kóstolón a poharakba kerülő borok az alábbiak:
Weinviertel PFAFFL Secco Blanc (grüner veltliner, muskateller); Weinviertel PFAFFL Grüner Veltliner vom Haus; Wachau DOMÄNE WACHAU Grüner Veltliner Kollmitz Federspiel; Kamptal BRÜNDLMAYER Riesling Kamptaler Terrassen Bio; Wachau FISCHER Riesling Rossatz Federspiel; Steiermark SABATHI HANNES Sauvignon Blanc Sunki Südsteiermark DAC; Fertő tó UMATHUM Rosa; Fertő tó ZANTHO Zweigelt; Thermenregion REINISCH-JOHANNESHOF St. Laurent.
A borkóstoló ára a falatkákkal együtt 7.500.-Ft
Jelentkezés és asztalfoglalás a szokásos módon telefon és email formájában. A program ára utalással, illetve személyesen a Borbárban, vagy a borszaküzletben is rendezhető
Érdeklődni Veress Tibornál a 0620/36-77-747-es telefonon lehet.