Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Fridey Winery és a Páholy Borklub

2018. február 14. 13:43 - Silye Sándor

A székesfehérvári Páholy Borklub legutóbbi foglalkozásán a móri Friday Winery borászat volt a vendég. ‎A tulajdonosok, Németh Gergely borász és Izmindi Réka fiatalok, miként a borászatuk is az. Móron művelik a szőlőt, ott készítik a borokat. Ezen az estén 6 tételt kóstoltunk, a 2015-ös gyöngyöző bort, a 2015-ös reduktív Chardonnay-t, a 2015-ös reduktív Ezerjót, a 2016-os barrique Chaddonnay-t, a 2012-es hordós Ezerjót, a 2016-os Pille cuvée-t, amelyet az Irsai Olivér határozott meg.  A Friday Wineryt már bemutattuk a dekantalo.blog.hu oldalon, ezúttal az estről, a borokról mondták el többen a véleményüket. Mégpedig Pánczél József, a hivatásos borbíráló, Renner László, a borász, Vallerné Juhász Lenke, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend volt borkirálynője, és dr. Rónai László, a bort kedvelő, értő orvos, a klub állandó tagja. Kíváncsiskodtam: mi a megszólalók véleménye a Friday Wineyről, melyik borok tetszettek, melyek kevésbé, és miért?

fr_1.jpg

Pánczél József (balra) és Németh Gergely

- Volt lehetőségem a fiatalok első borait összehasonlítani a mostaniakkal, hiszen a kezdetektől ismerjük egymást. Először mutatkoztak be a fehérvári közönségnek, és nagyon pozitívak a visszajelzések. Boraik a terroirt jól mutatják be, véleményem szerint Mór esetében megkerülhetetlen az Ezerjó, bár többen próbálják azt megkerülni. A 6 tétel közül különösen tetszett a reduktív Ezerjó, visszaadta a fajtajelleget, az évjáratot, az ásványosságot, a sósságot, a fajtát mutatta meg a maga valóságában. A hordós érlelésnél hozzáadott értéket jelentett a hordó használata, ami mára megosztóvá lett. De a borklubban éppen az a lényeg, hogy beszélgessünk, véleményt cseréljünk a borokról – bírált emígy Pánczél József.

fr4.jpg

Renner László nem csak beszél róla, de tölti is a bort

- Csak gratulálni tudok a fiataloknak a kísérletező kedvükhöz, ez biztató a szakma jövőjét tekintve. Szerencsére vannak olyan ifjak, akik a munkájuk mellett hajlandók a borral is foglalkozni. A kóstolt borok hibátlanok voltak, a barrique nekem kicsit túlságosan barrique volt, de persze ez ízlés kérdése. A záró tétel, a Pille kicsit vékonynak tűnt, de a többi egészséges, jól iható bor volt. Hogy mi hiányzik ahhoz, hogy a péntek esti borászat állandó alanyai legyenek? Mórról lévén szó, az Ezerjó ezer arcát kell tovább kutatniuk, a szüret időpontjának az ideális megválasztását kell kikísérletezniük – mondta Brenner László borász.

fr2.jpgValler József és Vallerné Juhász Lenke együtt járnak a borklubba

- Fiatalos lendület, mértani pontosság jellemzi a pincészetet. Nagyon tetszett a bemutatkozó tétel, a gyöngyöző bor, meghatározta az egész borkóstoló hangulatát. A 2015-ös barrique hordóban készített Ezerjó ízlett, másokkal ellentétben A reduktív tartályos Ezerjó azért tetszett, mert tapasztalhattuk, ilyen a tiszta Ezerjó, faélesztők, hókusz, pókusz és hordó nélkül. A battonage mindent kihozott, amit a Chardonnay-ból ki lehet hozni. Az utolsó tételt, a cuvée-t is el tudom fogadni. A gyöngyöző borhoz el tudok képzelni egy csirke mellett tejszínnel leöntve, sajttal megszórva, sütőben megsütve, míg a Pilléhez egy csoki tortát vizionálok. Egy mindennapi női bájcsevejhez a battonage Chardonnay-t ajánlanám – közölte a korábbi fehérvári borkirálynő.

fr3.jpg

dr. Rónai László nem az Itáliai napsütésben, hanem a pince mélyén értékelte a borokat

Rónai László doktor ideg- és agysebész főorvos, szívesen beszél Itália borairól, de most magyar, móri borokról mondta el a véleményét, olasz „szemüvegen” át értékelve azokat.

- Eddig semmit nem tudtam erről a pincészetről, de a borok javarésze ízlett. Nagyon jó volt a reduktív Ezerjó, a hordós változatát szerintem kissé túlspilázták, de ízlett a gyöngyöző bor is. Persze minden vélemény szubjektív, én alapvetően a napsütést, a tengert keresem a borokban. Képes vagyok 2 ezer kilométert autózni Szicíliába, mert ott érzem a borban a Donna Fugatát, az anyaföldet, amiből kinő a szőlő, süt a nap és „látom” a tengert is. Szomorúságot okoz az, hogy miért kell angol nevet adni egy magyar, móri pincészetnek? Aligha ez fogja meghozni a gazdasági fellendülést!

Ezek voltak a vélemények. Olyanok, mint a borok: sokszínűek, ezerarcúak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1713668384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása