A sommelier sokak számára kissé titokzatos, már, már misztikus tevékenységnek számít. Annyit tudnak róla, hogy fontos, a sommelier ismerje a borokat, a pezsgőket, annak kultúráját, ismerje a gasztronómiát, legyen járatos az étkek kutúrájában. Korábban már írtunk erről a foglalatosságról, aki többet akar tudni róla, keresse a Fabók Mihályról, és Kovács Antalról írt anyagokat a Kitekintő rovatunkban.
Egy hír a sommelier szakmával, hivatással kapcsolatban:
A Magyar Sommelier Szövetség 2018-ban is megrendezi a szakma országos bajnokságát, amelynek elődöntője február 24-én, szombaton - ebben az évben ismét vidéken - a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban kerül megrendezésre, Szekszárd város Önkormányzata és a Szekszárdi Borvidék borászatainak támogatásával. A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmában dolgoznak, vagy a sommelier szakma a munkakörük része. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerűsítése
Az előző év gyakorlatának megfelelően ezúttal is nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a Szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.
Az elődöntőből a három legtöbb pontszámot elért versenyző kerül a döntőbe, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt 2018. március 4-én a Gerbeaud Ház Átrium termében..
A döntőbe jutott versenyzők a nagyközönség előtt pezsgőfelszolgálásból (idegen nyelven), étel-ital párosításból, hibás borlap javításból, vörösbor dekantálásból, bor jellemzésből és párlatfelismerésből álló feladatokat oldanak meg, majd közös meglepetés feladaton vesznek részt.
A verseny fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
Különdíjakat a Petrény Pincészet és a Hotel Gottwald míg a fődíjat a Törley Pezsgőmanufaktúra ajánlotta fel.