Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Isszak-é, vagy sem, mi mindensetre megkóstoltuk...

2018. október 08. 13:19 - Silye Sándor

Hazánk fővárosába hívta a Japán Nagykövetség a borszakírókat és sokan másokat, az italokkal foglalkozókat, ahhoz értőket. Az apropó a japánok egyik nemzeti itala, a szaké kóstolása volt. A szakét ismerjük, hallottunk róla, volt, aki kóstolta, de az emberek többsége számára a szaké mégiscsak különleges valami.

szake1.jpg

A japánok a rájuk jellemző udvariassággal fogadtak és láttak el mindenkit minden jóval

Sokan likőrnek, vagy pálinkának hiszik ezt az italt, pedig a borhoz lehet hasonlítani. A döntő különbség, hogy nem szőlőből, hanem rizsből készül. Ebből keményítő, majd cukor, végül alkohol lesz. Az egész folyamat tartályban megy végbe, a kész szaké általában 13-15 alkohol fokú ital lesz. Míg a boroknál a szőlőfajta, a termőhely, a technológia a meghatározó, addig a szakénál a víz minősége és a készítés módja a döntő. A szaké értéke függ a rizs fényezésétől. Ami a kategóriákat illeti, a prémium minőségű a legjobb ital, ehhez a rizs 70 százalékát lecsiszolják, a maradék mellett a többi része megy a kukába, csak a hófehér belső marad. Ez a Junmai-shu, a testes szaké. A következő csoportot a 60 százalékos csiszoltságú rizs jelenti, a Ginjo-shu. A legkönnyebb ivású szakék esetében a rizsnek csak az 50 százalékát csiszolják le, aminek a végeredménye a Daiginjo-shu típusú szaké. A három kategóriának megfelelően a szaké gyümölcsös, könnyű, vagy testes lehet. A kóstolás során előbb az aroma érezhető, aztán a testesség. A szaké kóstolásának a szabálya: könnyű szakéval, könnyed ízekkel kezdj, mint a borkóstolás esetében, ahol a fehér borok nyitják a sort, mert a könnyűtől kell haladni a testesebbek felé. A gazdag ízekkel rendelkező érett szakék zárják a sort.

 Lényeges, hogy miként kell tárolni a japán italt. Hűteni és kezelni kell, mivel a szaké érzékenyebb a bornál, sőt, hűvös, sötét helyen kell tárolni.

szake_oke.jpg

Itt a három szaké fajta. Nem voltak rosszak a kóstolt tételek, de a bor jobban ízlik. Még...

Íme a tanulság (ami szubjektív): nem voltak rosszak a szakék, de egy mívesebb fehér bor nagyobb élményt ad. Ami pedig az árakat illeti, a megkérdezett japán hölgytől megtudtuk, nálunk még nincs ára a japán italnak, hiszen csak most akarják behozni, de Londonban a közepes minőségű szaké magyar pénzben 10 ezer forint körül van.

Döntse el mindenki, ár-érték arányban mi, mennyit ér…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214289023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása