Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Megkóstoltuk a Káli medencét a nagy napjai előtt

2019. február 08. 15:50 - Silye Sándor

palffy_furmint1.jpg

Kellemes környezet, szépen terített asztalok, a főpulton remek étkek látványa, kedves fogadtatás, ez fogadta a belépőt a Kóstolom bárban, azon a szerda délutánon, amikor a fővárosban bemutatkozott a Káli medence. Két borász – Pálffy Gyula és Szabó Gyula -, a Pálffy szőlőbirtok és pince, illetve a Káli Kövek tulajdonosai ízleltették meg kiválóságaikat. Emellett Döbrentei Ildikó, a gasztrofalu képviseletében bemutatott ételfinomságai tették kerekké, és varázslatossá az ott töltött perceket, órákat. Füstölt pisztráng, májas csoda, saláta különlegességek simogatták ízlelő bimbóinkat, de még ezek előtt Pálffy Gyula brut Furmint pezsgője képesztett el. Annak kóstolása után igencsak kellett azon töprengeni, mikor is ittam ennyire kiváló pezsgőt utoljára? Gyula Furmint bora önmagában is első rangú, nem csupán pezsgő alapanyagként, vonhattuk le a kortyok tanulságát. Szabó Gyula furmintja sem maradt el tőle semmivel. Nosza, faggatózni kezdtünk, milyen a P.R.-juk, hiszen olyan sokat nem tudtam eddig róluk, márpedig ezek a prémium minőségű borok és étkek sokat érdemelnének. Mondták, teszik a dolgukat, ahogy tudják, ők a szájpropagandában bíznak, és abban, mint a mese, száll majd hírük szájrul, szájra. Ez fontos, de ennél talán több is kéne. Ki tudja? De, mint hallhattuk, nem panaszkodhatnak, mert a február 22-24 között megrendezett Furmint napok, és a többi nyári rendezvényeiken nincs gondjuk a látogatottsággal. Jó. Az említett időpontban, a nemsokára megrendezendő napokon lesznek furmintra hangolt borvacsorák, furmint különlegességek, személyes hangvételű borkóstolók, izgalmas beszélgetések, dűlőtúrák, és hamisíthatatlan hangulatú káli hangulat.

palffy3.jpgPálffy Gyula (balra) és a csapat koccint a rendezvény kezdete előtt

A Pálffy szőlőbirtok és pince évszázados családi generációkon alapul, apáról, fiúra  halad előre Köveskálon. Összesen 18 hektár területen 6 fehér és 4 kékszőlőt termelnek és készítenek ezekből kiváló borokat hagyományos és modern technológiával.

palffy4.jpg

Szabó Gyula (jobbra) kicsit késett, de az általa okozott élmény nem múlt el

A Káli Kövek, azaz Szabó Gyula a borkészítés tradicionális és lehető legtermészetesebb módját követi. A borkészítés során a természet erejére és bölcsességére hagyatkozik. Olyan borokat készítenek, amelyek a szőlőfajta jellegzetességei mellett hitelesen mutatják be a Káli vidék sajátos, minerális íz világát.

palffy.jpgDöbrentei Ildikó "szerettei", a finomságai mellett. Hal, sajt, májas, saláták finomak voltak

Figyelem! Február 22-24 között irány tehát a Káli medence, Köveskál! Az ételek, italok finomak lesznek. Ha nem jön össze a dűlőtúra, semmi baj, lehet nagyot hógolyózni, mint tették egy évvel ezelőtt. Az is nagy élmény lesz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014615442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása