Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Sommelierek, akik legyőzték a nedűk okozta nehézségeket...

2019. március 06. 09:31 - Silye Sándor

bajnoksag_1.jpg

Ők kezdték Egerben az "előjátékot", hogy aztán másnap Budapesten hárman folytathassák

Fogarasi-Frank János István, Malácsik Tibor, Fecske Viktor, Kardos Balázs, Angerman László, Evans Victoria, Tüü Péter. Ők heten, mint a borok, pezsgők, párlatok tudói, a gasztronómia, a vendéglátás segítői várták a hónap első szombatján Egerben a rajtjelet, amivel kezdetét vette a 2019. évi Magyar Sommelier Bajnokság elődöntője. Ők heten igyekeztek a legjobban megfelelni az írásbeli tesztnek, a borfelismerés, a dekantálás, az étel-bor párosítás nem egyszerű feladatának. Az Egri Borműhely, Eger Városa Önkormányzata, a Dobó István Vármúzeum kiváló házigazdának bizonyult, jó verseny végén jutottak hárman a vasárnapi fináléba.

d_tibi_3_blog.jpg

A PAR EXELLENCE díjazottjai, akik a döntőben vehették át a korábban odaítélt díjaikat

Ahol először a 2014-ben alapított „PAR EXELLENCE a magyar borkultúráért” ez évi díjait adták át. A díjazottak: Dékány Tibor szakíró, Márga Bisztró (Csopak) vendéglátás, Holdvölgy Pincészet termelő, Sárkány Péter oktató, Radovin kereskedés kereskedő kategóriában vehette át a plakettet és az óriás pezsgőt.A 

bajnoksag_3.jpg

Tüü Péter a pezsgő kínálásnál, kitöltésnél még nem sejtett semmit a végéről...

bajnoksag_4.jpg

Victoria dekantálás közben, a zsüri néz, jegyzetel, pontoz, hiába, nekik sem könnyű...

bajnoksag_5.jpg

Angerman László ismerkedik a párlat illatával, 5 párlattal, 3 borral kellett bírkóznia...

Angerman László, Evans Victoria, Tüü Péter örömmel vette tudomásul, hogy ők lettek a kiválasztottak, és jutottak a fináléba, és kezdhették hosszú küzdelmüket a bajnoki címért. Kilenc feladat várt mindhármukra: pezsgő felszolgálás, étel, ital párosítása, hibás borlap javítása, vörös bor dekantálása, három bor leírása, öt párlat, terítési hibák, illatminták felismerése, pezsgő kitöltése egyenlően 7 pohárba. Minden feladatnak megvolt a teljesítendő ideje, nem szárnyalhattak szabadon a gondolatok, azokat az idő korlátjai közé kellett illeszteni. A versenyt és a versenyzőket Fabók Mihály, Szik Mátyás háromszoros Magyar Sommelier bajnokok, Lesti Zoltán, a szövetség elnökségi tagja segítették. A Fabók Mihály vezette 9 tagú zsűri lesett minden mozdulatot, figyelt minden rezdülésre, naná, hogy nem volt könnyű dolguk! Tüü Péter a feladatok teljesítése közepette több vizet fogyasztott, mint a verseny tárgyát képező bort, pezsgőt, igyekezett humorral fűszerezni a feszültségét. Evans Victoria megpróbált mindent ismerni, felismerni, megtette, amit megkövetelt a verseny, minden feladatot időben elvégzett, volt, amit az utolsó másodpercben, de mégis időben. Angerman László szintén a humorhoz nyúlt, amikor szükségét érezte, igyekezett magabiztos lenni, egy, két feladatnál a percek, a másodpercek okoztak számára nehéz feladatot.

 bajnoksag_6.jpg

Látványos volt a pezsgőtöltő viadal, ahol az egyenlő mennyiség döntött

Tüü Péter tarolt, övé lett a közönség díj, és ő lett Magyarország 2019-es bajnoka is a szakmai zsűri értékelése alapján, a második helyen Angerman László végzett, a harmadik az első női versenyzőként a döntőbe jutott Evans Victoria lett. A Szövetség nevében a kupákat és különdíjakat Slezsák Zoltán elnök adta át. A 100 ezer forintos fődíjat a Törley Pezsgőmanufaktúra, mint főtámogató képviseletében Kovács György ügyvezetőtől kapta mega győztes. Különdíjat a Petrény Pincészet és Borpanzió ajánlott fel.

bajnoksag_6a.jpg

Tüü Péter boldogan fogadja Slezsák Zoltán elismerését, másodszor lett bajnok

– Nyolcadik éve rendezzük meg a bajnokságot, Angerman László és Tüü Péter egyszer már bajnok volt, Péter ezúttal  duplázott. Nagyon sok sommelier van az országban, de aktívak, akik vállalják a lehetőséget a bajnokságon való megmérettetésre, sajnos kevesen vannak. Az idei verseny színvonalában megállta a helyét világviszonylatban is, a versenyzők nagyon felkészültek voltak – mondta Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke.

Kíváncsi voltam arra, miként látja az elnök, hogy a bor kultúrája, aminek segítése a sommelierek feladata, milyen Magyarországon? Jó, vagy van még feladat e téren?

– Jó irányba megyünk, boraink a csúcsokat döngetik, a nagyvilágban is bátran megmutathatjuk őket. De van még feladat, így a sommeliereknek is, hiszen azok, akik sokat tudnak e hivatásról, és segíthetik e kultúrát, még kevesen vannak.  Szeretném, ha minden jelentősebb étteremben lenne sommelier, de sok jó szakember elmegy neves nyugat-európai éttermekbe, mert a hazai lehetőségek egyelőre nem versenyezhetnek a külföldivel.  A célunk, hogy segítsük a sommelier szakemberek fejlődését, a szakma megismertetését és elismerését egész Magyarországon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914671045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása