Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Szőke Mátyás és Zoltán Cabernet-je, szűzzel, mártással

2019. május 03. 16:47 - Silye Sándor

szoke_matyi_es_csapata.jpg

Szőke Mátyás (borosüveggel és pohárral), valamint csapata, mindezek nélkül. Fia, társa, Zoli a kép bal szélén

Szőke Matyi Cabernet Sauvignon kiválóságát akartam felbontani, s ha már akartam, telefonos segítséget kértem Horváth Tomitól, a Hotel Magyar Király Étterem igazgatóhelyettesétől. Megkóstoltuk a bort, és a következő étel készült hozzá. Amit aztán persze szintén megkóstoltunk, miközben a borral locsolgattuk. A torkunkat. Megfelelő volt az étel és a bor harmóniája. Ha Te is ilyet akarsz inni, itt a recept, főzzétek meg hozzá a Sertésszűz Wellington sült burgonyapürével, Cabernet Sauvignon barna-mártással című ételt.

matyi_cabernet.jpgNa szóval: a sertésszüzet lehártyázod, durva borssal (ne mondj semmi csúnyát…!), és libazsírral bedörzsölöd, és a hűtőbe teszed fóliástól. Elkészíted a gombás tölteléket: a champignon gombát, a vöröshagymát, a zöldpetrezselymet egész apróra összevágod. Serpenyőben libazsírt hevítesz (vigyázz, meg ne égesd a kezed, mert akkor nem csak a bors lesz durva…), beleteszed a gombát, lepirítod, sózod, borsozod, petrezselyemmel meghinted, és jól félrehúzod. A sertésszüzet kiveszed a hűtőből, forró libazsíron körbe kérgezed oldalanként 2-2 percig. A vajastésztát 3 mm-re (tolóméter nélkül) kinyújtod, megkened az alját, ahová a sertésszüzet helyezed, és a tetejére is rakj a gombapépből. Feltekered a szűzzel együtt, tojással megkened, a maradék vajastésztából díszt teszel a tetejére, azt is megkened tojással. Ezután előmelegített 180 Celsius fokra tekert sütőben (hú, mennyit kell ehhez a kajához tekerni…) 30 percig sütöd.

És még hátra van a köret: készíts sűrű burgonyapürét kevés tejjel és vajjal. Tedd habzsákba, és karika formákba nyomd, majd a 180 fokos sütőben süsd aranysárgára. Na, süsd meg, már csak a borral kell bíbelődnöd: készíts kész barna mártás alapból a Cabernet Sauvignonnal, és áfonyával sűrű mártást, forrald kellő sűrűségűre.

Tálaláskor ferde, 2 cm-es szeleteket vágj a húsból, tedd mellé a sült burgonyapürét és a mártást.

Szabó Karesz, minden futball hajdani, és minden mai kiváló étel nagyszerű tudója! Ha olvasod, mit gondolsz? Ugye, nem egyszerű? De nagyszerű!

A Cabernet Sauvignon fűszerpaprikás, illatos vörösbor, ami remekül harmonizál a gombához, szűzhöz, méltó társa e remek ételnek.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514802726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása