Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Furmint, a magyar bor - ott a helye a nagyvilágban!

2019. június 21. 10:27 - Silye Sándor

29695133_1992992654361679_4451993487992763397_n.jpg

Hol volt, hol, határon innen, azon túl, mind furmint!

Budapesten, hazánk fővárosában jártam, és szerencsémre részt vehettem a furmintok tesztelésében. Jól jártam… A VinCe magazin szentélyében volt a teszt, 32 termék lesett ránk fekete szütyőben álcázva, hogy kinek a milyen finomsága teszi próbára ízlelő bimbóinkat. Álltunk elébe, a csapat is összejött, nosza rajta hát. Nem heten, mint a gonoszok, de nyolcan, mint a borszeretők, ismerők. Na, én szerényen itt picit hátra húzódok a társak nagysága mögé, de kihívás volt ez a számomra, mert megadatott a lehetőség akkor és ott tanulni, mégpedig nem középiskolás fokon. A többi tesztelő:  Romsics László, a magazin állandó szakértője, a Csányi Pincészet vezérigazgatója; Bálint László, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke; Kollár Mariann, nemzetközi borakadémikus; Blazsovszky Péter, a Babel head sommelier-je; Újvári Vivien, a Barta Pincészet borásza; Tomori Zsófia, a Villa Pátzay márka nagykövete, Veritas Borkereskedés; Zacsek Ágnes, blogíró társam, aki a Wine is Fine-t tulajdonolja, de a We Love Budapestnél dolgozik és a Borsmenta-nak is ír.

balint_laszlo.jpg

Bálint László, a furmint fajta nagykövete a nagyvilágban (is)

16508632_1198083863644715_5977342624923212204_n.jpgTehát harminckét furmint várt ránk, az elsőt közösen megbeszéltük, de a többinél mindenki tette a dolgát. Színt vizsgált, illatolt, kortyolt, szájban forgatott, néha szürcsölt, szóval kóstolt. Az első tétellel úgy voltunk, mint az első tételekkel általában: nem az elragadtatás hangján beszéltünk róla, pedig, mint később kiderült, jó nevű borház terméke volt. De a vakteszt az már csak ilyen. A zöm – 22 tétel - a Tokaji Borvidék nagyságát volt hivatott képviselni, de Somló (5 tétel), Badacsony, Balatonfüred-Csopak, a Felvidék, Eger és a Zalai Borvidék is bátran dicsekedhetett a nedűivel. Többségében nem tisztán furmint képezte a borok tartalmát, szerényen megbújt mellettük egyik, másikban a hárslevelű is. Szikráztak a színek a szalmasárgától kezdve a zöldes különböző árnyalatáig, cirkáltak a szánkban a citrusok, az alma és a körte simogatta, becézgette ízlelő bimbóinkat, felfedezhettük a battonage technológia okozta krémességet is. Többségében nagy borok voltak, ez nem véletlen, mert jóhírű mesterek furmintjait kóstoltuk, igaz, akkor még nem tudtuk, hogy a többi között Bott Frigyes, Kovács Nimród, Sauska, a Kreinbacher birtok, a Tornai Pincészet, a Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok, az Oremus, a Nobilis, a Dobogó Pincészet, a Holdvölgy, a Barta Pince, a Pajzos és sokan mások nedűi voltak azok.

Kiváló borsorban lehetett részünk, ami megerősített abban, hogy a furmint, mint hazai fajta nagyobb elismerést érdemel. Ideje lenne megismertetni, elfogadtatni a világgal, hogy ni csak, itt egy szeretni való, kiváló magyar bor. Az utat már elkezdték többen járni, tessék hát csatlakozni hozzájuk.!

Hogy ki, milyen pontszámot kapott, melyik bort hány csillaggal értékelte a fentebb említett csapat? Megtudjátok, ha a kezetekbe veszitek a VinCe Magazin szeptemberi számát, mert abban elolvashatjátok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214905008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása