Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Húsvéti kaják, hozzávaló borok, bor házhoz szállítással

2020. április 03. 13:50 - Silye Sándor

husvet_bor_2.jpgMostani pocsék napjainkban jólesik a másik figyelme mások iránt. Veress Tibor és csapata kénytelen zárva tartani a Borbárt, bár szívesen látnának mindenkit vendégül. De az élet ezt hozta, és Ő(k) segíteni akar(nak). Segíts magadon, és… És segíts mindenkin, ha tudsz!

      Mert jön a húsvét, a locsolkodás, a vidám külső, belső öntözés korszaka. Külsőleg kölni, víz, belsőleg, ami jön. Most a bor jöhet, mert házhoz szállítják. Sőt, tippeket is adnak, mihez, mit igyál.

      Akkor hát, figyu, íme, amit Tibiék írtak, a figyelem felkeltése okán!

      Húsvétra bor házhozszállítás, 6 palacktól, étel és borajánló hazai pincészetektől Tibor ajánlásával! Rendelésed még lehetőleg, ma add le! Húsvéti borok és ételek - összegyűjtöttük a legnépszerűbb fogásokat, és az ajánlott döntést a tökéletes italpárosításokkal is segítjük! Klasszikus húsvéti étel mellé ajánlunk most nektek borokat.

      Jöjjön hát, hogy mi illik a tormás, bárányhúsos, tojásos, füstölt sonkás és medvehagymás ételek mellé. Az olyan csípős fűszerek, mint a gyömbér, wasabi vagy torma sok bort tud teljesen kinyírni, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit választunk melléjük. Kevés bor képes ezeken az ízeken felülemelkedni, viszont egy kerek, olajos, fűszeres tramini nagyon is képes rá – különösen, ha maradékcukrot is tartalmaz. Borajánlat: Kreinbacher Tramini, Tornai Somlói Tramini, Kolonics Somlói Olaszrizling.
      Bárányhúsos fogások. „A húsvéti bárányhoz jól illenek a finom zöldfőzelékek, a vajon párolt friss zöldborsó, az olajos-ecetes lében megfürdetett zöldsaláták, a fejes, vagy madársaláta, tepsiben pirított burgonya. A bárányt különféle ünnepi fogások vezethetik be és követhetik. Stílszerű ilyenkor a húsleves májgombóccal és gomba szeletkékkel, előételnek pedig a kaporral ízesített - erdélyi jellegű - töltött káposzta” – írja Magyar Elek a szakácskönyvében. Borválasztáskor tehát sok múlik a köreteken és persze az elkészítési módon is, de amivel biztosra mehetünk a báránynál, az egy elegáns, fineszes pinot noir. Sült bárányhoz – fűszerezéstől függően – akár egy teltebb rozé vagy siller is jó választás lehet. Borajánlat: Pannonhalmi Pinot Noir, St. Andrea „Csak egy szóval„Pinot Noir, Ikon Pinot Noir, Balla G. Feketeleányka, Dúzsi Kékfrankos Rozé,  Pannonhalmi Tricollis Rozé, Sauska Rozé, Cezar Winary Malbeck Rozé, Szentpéteri Néró Shiller.
      Tojásos étel: tojáshoz minden formájában a pezsgőt ajánljuk, mert  a buborékok nagyon jól illeszkednek a tojásos ételekhez, legyen szó töltött tojásról, rántottáról, lágy- vagy tükörtojásról. Ugyanakkor, ha sonkalében főzzük a tojást, és az így nyert füstös ízhez még tormát és újhagymát is párosítunk, mindenképp érdemes megpróbálkoznunk egy kellemes sauvignon blanc-nal. Pezsgőajánlat: Kreinbacher  Brut Nature Brut Classic, Prestige Brut,Extra Dry, Hungária : Extra Dry, Irsai Oliver, Francois President.  Tipp: minél hosszabban érlelt pezsgővel fogyasztjuk, annál komolyabb lesz az élmény. Borajánlat: Bodri Sauvignon Blanc, Bodri Sári Chardonnay, Pannonhalmi Sauvignon Blanc, Paulus Generoza.
      Füstölt sonkás fogások: Anno nagyszombaton minden háznál sonka került az asztalokra, amelyet a tradíció szerint sertéscombból készítettek el. Az elkészítés módjától függ, milyen bort érdemes választanunk az ünnepi sonka mellé. Ha főtt sonkát tálalunk a húsvéti ebédhez, válasszunk mellé egy friss, gyümölcsös fehérbort. Az előzetesen pácolt, füstölt és fűszerezett sonkában rengeteg íz található (sós, édes és füstölt is), ezért egy alacsonyabb
tannintartalmú, magasabb savtartalmú, gyümölcsbomba vörösbort választhattok mellé, például egy kiváló Pinot Noir vagy Kékfrankost. Borajánlat: Takler Kékfrankos, Takler Szenta-hegyi Kékfrankos, Takler Pinot Noir Rozé, Ruppert Pinot Noir, Cezar Winary Pinot Noir.
      Medvehagymás ételek: Legyen az egy isteni pogácsa, vagy quiche, amibe medvehagymát
csempészel, a sikered garantált lesz. Pláne, ha a megfelelő borral párosítod ezt az illatos hagymafélét; szerencsére a szóba kerülő borválaszték igen széles. Mi most olaszrizlinget javaslunk. Ízében és karakterében is remek párosítás a Badacsonyi Olaszrizling. A gyümölcsös ízek dominanciája mellett finom ásványosságban gazdag száraz fehérbor, mely kellemes lezárása lehet majd az ünnepi ebédnek. Borajánlat: Szászi Badacsonyi Olaszrizling, Szászi Szent-György hegyi Olaszrizling, Martinus Tagony hegyi Olaszrizling, Péter pince Thurzó Furmint.
      Fonott kalács: Ha édes bort iszunk a desszert mellé, alapszabály, hogy mindig a bor legyen édesebb. Hogy a hagyományos fonott kalács mennyire édes, és ízesítjük-e például kakaóval, mazsolával vagy lekvárral, az háztartásonként változik. Egy biztos: ha tokaji aszút, vagy kései szüretelésű bort nyitunk ki mellé, azzal nem tévedhetünk. Borajánlat: 5 puttonyos Aszú, Máslás, Fordítás, Kései Kabar Péter Pince, Kései Sárgamuskotály Péter pince.
      Csokoládés desszertek: A tejcsokoládéval vagy fehér csokoládéval készült desszertek túl édesek ahhoz, hogy klasszikus desszertborokkal fogyasszuk őket. Azonban, ha nagy testű, hordós fehérbort vagy vörösbort választunk melléjük, a bor teste és savai kiegyensúlyozottabbá és sokkal izgalmasabbá tehetik a párosítást. Borajánlat: Kristinus Sommelie Chardonnay, Pannonhalmi Infusió, Sauska Cuvée 7, Ipacs-Szabó Nászút helyett, Cezar Winary Malbec, Takler Regnum, Szt. Andrea Merengő, Ikon Evangelista, Bodri Optimus.
+1 Csokinyúl mellé: A csoki természetesen a húsvéti válogatásunkból sem maradhat ki. Persze kizárólag a már nagykorú gyerekekre vonatkozik ez a párosítás, akik végre elővehetik a szekrény mélyén lapuló erősített bort, legyen az egy portói. Szuper lesz a csokinyúllal együtt! Borajánlat: Portói, Maurer Oszkár Ürmösbor.
      Még tervezed a menüt és nem vagy biztos benne, milyen bort érdemes az asztalra választani? Keress minket bátran telefonon, facebook üzenetben vagy e-mail útján és segítünk! Borokat Székesfehérvár és 15 km-es körzetében ingyen kiszállítjuk.
      Rendelés: 06-20-3677747 Tibor Facebook: Borbár, Veressbor, E-mail: info@veressbor.hu
Mit lehet ehhez még hozzátenni: a körülményekhez képest kellemes ünnepeket, jó étvágyat, és kedves egészségetekre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5715587368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása