Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Villány Franc, a frankó kiválóság, ami a MIENK!

2020. július 04. 10:38 - Silye Sándor

1villany1.jpg

Villány. Az ország délvidékén található e hely, amelyre illik a költői kérdés: van olyan ember, ki e helyet nem ismeri? Siklós után Mohács felé haladva a magas dombokon vagy alacsony hegyeken – ahogy tetszik –, azokon és azoknak alján szőlők hosszú sora kígyózik Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villánykövesd, Vokány településeken és környékükön. Pincék mutogatják magukat, és csalogatják az arra járókat, hogy kóstolják meg az ott készülő kiváló nedűket. Mert azok valóban kiválóak, nem véletlenül talán az ország legismertebb, elismertebb borvidéke ez. Amelynek már jól csengő neve van a nagyvilágban is. Persze Bordeauxhoz, Toscanához, a Nivegy völgyhöz és másokhoz képest ez a környék parányinak is nevezhető, de a termékei mégis naggyá teszik.

A Villányi borvidék (korábban Villány-Siklósi borvidék) úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. Lehet ez is, az is, de mindkettő is. A Villányi borvidék esetében két nagy településhez kötődő, eltérő arculatú termesztésről beszélünk. Villány tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós kissé háttérbe szorult a fehérboraival. Villányban, a legdélibb fekvésű borvidékünkön 2100 hektáron termesztik a szőlőt. Szubmediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. Talaja a Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz. Ebből „lösznek” azok a finomságok, amelyek híressé tették e vidéket.

Jók a fehér boraik is, de mintegy 70-80%-ban kékszőlő található a termőterületen. Ezek: a Kadarka, Portugieser - lánykori nevén Oportó, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, ami mára Villányi Franc-ná nemesedett, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir.

1villany2_2.jpg

Egyszer volt, Villányban volt…

Picit barangoljunk el a hol volt, hol távoli múltba. Honfoglaló őseink, a rómaiak meghonosította művelési módszereket átvéve folytatták itt a szőlészet, borászat mesterségét. A vörösborfajták uralmát a rácoknak köszönhetjük, akik a törökök elől menekülve hozták magukkal a Kadarkát, és a vörösborkészítés fogásait. A 18. században idetelepült svábok meghonosították a Portugiesert, a sokáig csak Oportóként kedvelt fajtát, (korábban Kékoportót), mely máig egyik fő fajtája e vidéknek. Ők alakították ki a pincéket, pinceutakat. Aztán megérkezett a Kékfrankos, később pedig a filoxérajárvány után a francia fajták: a Cabernet franc és sauvignon, a Merlot és a Pinot noir. A nagyüzemi termelés nyűgjeitől szabadulva az 1980-as évek végén kezdték el a kistermelők a saját bortermelést. Piacorientált hozzáállásuk, a világfajták bevezetése alapozta meg Villány hírnevét. A Szőlő és a bor városa megtisztelő címet érdemelte ki a település a nemzetközi zsűritől, egy évvel később pedig megalakult a Villányi Borőrök Rendje is. Sok remek pincészet van e vidéken, régi, új egyaránt. Nézzünk néhányat a példa kedvéért, de joggal tehetjük a felsorolás végére azt, hogy: és még sokan mások…! Bock, Bognár, Csányi, Fritsch, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, Kecskés, Malatinszky, Sauska, Szende, Tiffán, Vylyan, Vojtek Pincészet. Ja, és még persze sokan mások…

Az ok, hogy e vidék kiemelkedik a többiek közül nem más, mint az, hogy egy világfajtát – Cabernet Franc - immár a Villány Franc néven illethetnek, és ez nemzetközileg is elfogadottá lett. A Cabernet Franc kiváló fajta, ezt tudtuk, ám szerencsére a Villányi Franc kifejezés is elindult a világhír felé!

A cabernet franc a cabernet sauvignon „atyja" (én inkább a lágysága, kedves selymessége, játékossága miatt inkább az anyjának mondanám…), Bordeaux-ból származik, születése a 17. századra tehető. Megtalálható a világ minden szőlőtermő régiójában, és bár Cuvée-k részeként terjedt el, de Loire-ban és Villányban kiemelkedő minőséget ér el „magától is”.

Olvassanak egy idézetet ez ügyben: „A Cabernet Franc a természeti házát Villányban találta meg. … Azon globális fajták egyike, amelyek ritkán jelennek meg egyedül. Itt megtalálta természetes otthonát, a borvidék egyedi elhelyezkedése, az éghajlat és a kreatív borászok, a 100% cabernet franc-ból készült prémium és szuper prémium borok most már Villányi Franc néven lettek ismertek. Ebben az elegáns borban tisztelhetjük ennek a borvidéknek a legfelsőbb termékét.” (Michael Broadbent, Decanter2000)
A szőlő a szőlőültetvények mintegy 14% -át foglalja el itt, a hegyek, völgyek között. A szőlő, amely a limey löszben gyökerezik és rengeteg meleg napsütésben fürdik, bonyolult, karakteres borokat ad, de mégis élénk és friss. A Villányi Franc maga az elegancia, az egyensúly mestere, finoman hangolt és többrétegű, lehetővé téve a borkészítő személyiségének a megismerését. Legalább egy évig fahordóban érlelve, de utána igen hálás a hosszú palackban történő érlelésért.
Vajon az emberek itthon és szerte a nagyvilágban milyen Villányi Franc-t és miért szeretnek? Azt, amely elegáns, komplex, gazdag, élénk és kiemelkedő. Azt, amelyet gondosan szerkesztett fahordóban érlelnek, és kifejleszti a hordó és a palack érlelésének csiszolt jellemzőit. Azt, amelyben komplexen az intenzív gyümölcsösség és az illatos fűszerek harmonizálnak, hosszú, hosszan tartó aromával. Különösen a jellegzetesen éles, feszes savakkal, bársonyos tanninjaival és kedves egyensúlyával kedvelik. Költői a kérdés: lehet ezt nem szeretni…?

Emberek, új a jelszó! Ha Villány, akkor cabernet franc! Ha cabernet franc, akkor Villány! Mert: a cabernet franc kiváló fajta, de a Villányi Franc mostantól immár fogalom! És: Villány 100% cabernet franc, a cabernet franc pedig 100% Villány

 

1_franc.jpg

Szerintük a Villányi Franc…

Hamvas Béla szerint „a villányi elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba … frissen fürödve, borotválkozva, frakkban vagy szmokingban. Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet - nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű - egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait."

Azt mondja Gál József, hogy a legnehezebb és legtökéletesebb alkotás a cabernet franc. A franc önmagában jelent eleganciát, letisztult ízeket és páratlan egyensúlyt. Illatában érezni a gyümölcsöket, ízében megmutatja nekünk Villány igazi arcát. A cabernet franc a MIÉNK!

Malatinszky Csaba, a különös, majdnem különc, de a minőségi borokra nagy hangsúly fektető borász szerint a Franc az elegancia, a non plus ultra! Az elegancia számára a szinonimája a harmóniának, amelynek lényege a tökéletes egyensúly, a nagyzenekari megszólalás, a legmagasabb szintézis, a belső szépség kisugárzása, és ez a már, már a borköltészet hangján megszólaló néhány mondat jelenti a cabernet franc-t.

Tiffán’s 1746 óta!

A Tiffán család ősi borászgenerációnak számít. A család 1746 (!) óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a villányi borvidéken. Tíz generációt átölelő múltjuk és jelenük kötelez arra, hogy a szőlőben, a borban és a vendéglátásban a hiteles minőséghez való teljes ragaszkodás legyen az irányadó elvük. A nagyapa, Tiffán Ede szakértelme, elhivatottsága, a borvidék iránti rajongása lett a biztosítéka annak, hogy a hitelesség és a tradíció tisztelete díszíti a boruk minden rezdülését! Nagy hangsúlyt fektetnek a franc-ra, mint fajta borra.

- A cabernet franc kb. egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy a fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett dús tannint jelent. Ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a cabernet sauvignon-nál gyakran előforduló vegetális illat- és ízjegyek. Visszafogott, nem harsogó, elegáns - így a nagypapa.

Ifjabb Tiffán Zsolt a borász generáció egyik legifjabb tagja. Hosszú ideje száll apáról fiúra a borkészítés szeretete a családban, Zsolt édesapja, idősebb Zsolt részese volt a megújulásnak, de az ifjú is szőlész, borászként végzett az egyetemen.

- A legbüszkébb nagyapámra, az ő tudására vagyok, azokra az alapokra, amelyet lefektetett hajdan, és amelyekkel könnyebb, de ugyanakkor nagyobb felelősség is dolgozni. A borokat és a technológiát tekintve egyformán gondolkozunk, mindenben egyetértünk. Számomra a cég marketingje jutott feladatként, abban vannak újításaim, melyeket nagypapa rendre támogat. Néha vannak kisebb egyet nem értéseink, de ezeket megbeszéljük, ami pedig a fő irányt illeti, abban egy húron pendülünk! A juni borászok tisztelik azokat az alapokat, amit szüleik, vagy nagyszüleik fektettek le, de ezeket a modern világ felé kicsit másként, talán eredményesebben tudjuk kommunikálni– mondta Tiffán jr.

 1_tiff.jpg

Nagypapa és unokája cuvée készítés és kóstolás közben

 

A jó Polgár és a villányi bor

Polgár Zoltán régi bútordarab Villányban, meghatározó klasszikus név a borvidéken.   

polgar-zoltan_2.jpg- Nagyon sok jó villányi borász, és nagyon sok jó bor van Villányban. Elsősorban a terroir hatásnak köszönhetően, a talaj, a klíma, az időjárás jó irányba befolyásolja ott a szőlőt. De ez csak lehetőség, mert az emberi tényező, a szakértelem, a hagyomány, a fegyelmezett technológia a jó bor titka. Villányban az összefogást, a közösségi munkát fontosnak tartjuk, így sokakkal megismertetjük a környékünket. Ehhez jó konyhák, szálláshelyek, barátságos vendéglátók kellenek. Van egy közös marketing irodánk is, amelyet a hegyközség tart fent. Nincs konkurencia, egymást ajánljuk, és így jönnek az emberek – árulta el Polgár Zoltán a villányi titkot. - A Villányi Franc? A Franc bujasága semmihez nem hasonlítható. Ennek a bornak külön arca van. Bár régóta dolgozom vele, jól ismerem, mégis mindig tartogat titkokat, meglepetéseket.

Villány. Az ország délvidékén található e hely, magas dombok, vagy nézzük másképp, alacsony hegyek oldalában, alján szőlők kígyózik a szőlő. Sok jó bor terem itt, sok jó ember munkájának köszönhetően.

Aki nem hiszi, járjon utána…!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5715980918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása