Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Magyar Bor Nagydíj 2020: a legjobbak, és a győztesek

2021. január 05. 08:14 - Silye Sándor

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Szuper 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2020 nyerteseiként, amelyek ezúttal a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope és a ménesi Balla Géza Feketeleányka Selection lettek, mindkettő esetben azok 2017-es évjárata.

A Magyar Bor Nagydíj egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, két bizottságban.

A 2020-as „Super 12” listákon ezúttal összesen 13 borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral (4-4) Villány és Szekszárd, valamint Tokaj (3), továbbá Badacsony, Eger és Mátra (2-2). A borok között 18 a fajtabor és 6 a házasítás. A szőlőfajták, amelyeket a fajtaborok készítéséhez a legtöbbször használtak: Furmint és Olaszrizling (4-4), Cabernet Franc (3) és Rajnai Rizling (2). A házasítások esetében mindegyikben van Cabernet Franc és Merlot, amelyek mellett még további 6 világfajta és 2 hazánkban hosszú ideje művelt fajta (Kékfrankos, Kadarka) alkotja azokat.

A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben).

Fehér borok: Balassa Tokaji Furmint Szent Tamás 2018, Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2018, Demeter Zoltán Boda Furmint 2017, Dubicz Mátrai Superior Olaszrizling barrique 2017, Figula Öreghegyi Olaszrizling 2017, Györgykovács Nagy-Somlói Olaszrizling 2018, Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Olaszrizling Sós-hegy 2017, Késa Birtok Rajnai Rizling 2018, Kovács Nimród Nagy Eged Furmint 2015, Molnár és Fiai Mátrai Chardonnay 2019, Pálffy Káli Királyi Olivin Furmint 2017, Villa Sandahl Rajnai R. Rabbit Periscope 2017

Vörös borok: Bakonyi Péter Siklós (Cabernet Franc) 2017, Balla Géza Feketeleányka Selection 2017, Günzer Tamás Bocor Villányi Franc 2017, Heimann Családi Birtok Barbár 2017, Heumann Pincészet Syrah 2015, Kiss Gábor Code (Villányi Franc) 2017, Mészáros Pál Ohmerops Cuvée 2017, Pannonhalmi Főapátsági Infusio 2017, St. Andrea Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2016, Vesztergombi Kékfrankos Porkolábvölgy 2017, Vida Családi Borbirtok La Vida 2016, 2HA Szőlőbirtok Courage 2015.

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is Debrecenben kerül sor, amikor majd a rendezvény megtartására a járványügyi rendelkezések lehetőséget adnak.

1villa_sandahl_2.jpg

Ismertető a győztes borokról. Villa Sandahl: „Az elmúlt években olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy pincészetünk sorra nagyszerűbbnél nagyszerűbb borokat tudott alkotni. A szakma részéről minden elismerés kiemelkedő fontossággal bír számunkra, ez a díj különösen fontos visszajelzés, hogy jó irányba haladunk. A borról: közvetlenül a palackozás után még zárkózott volt, mostanra egészen kinyílt és kedves, behízelgő arcát mutatja. Klasszikus, lendületes, mégis koncentrált Rajnai Rizling. Citrusos, mangós illat. Megfelelő egyensúly a lágy, krémesen gyümölcsös ízek és az élénk savak között. Néhány év palackos érlelés előnyére válik, 10 éves koráig mindenképp ajánljuk. Ez a bor tökéletes ötvözete a badacsonyi mikroklímának és talajnak, az elzászi stílusú borkészítési eljárásnak és a svéd elhivatottságnak. Egy modern és attraktív bor azoknak, akik emlékezetes borélményt keresnek.”

1balla_g_2.JPG

Balla Géza: „A Feketeleányka a Kárpát-medencéből származó kékszőlő fajta. Többek szerint ősrégi román szőlőfajták leszármazottja, ezt azonban genetikai bizonyítékok nem támasztják alá. A legenda szerint egy ősrégi, dél-erdélyi szőlőfajta, amely nevét Mátyás királyunk híres Fekete seregéről kapta. A ménesi birtokomon 19 hektáron termesztjük ezt. Jó szárazság- és fagytűrő, de érzékeny a különböző fertőzésekre és gombabetegségekre. A legjobb minőséget a 6-7000 kg-os hektáronkénti terméshozammal érjük el. A sziklás dűlőinken 250-260 g/l cukortartalomból sokszor 15-16 % alkoholtartalmú bor készül. Az alkalmazott technológiától függően készíthetőek könnyed, lágy tanninokkal rendelkező, szép gyümölcsös karakterű, mélyvörös színű, közepes testű és hosszúságú borok, 22-23 °C-on héjon erjesztve 10-12 napig. Amennyiben a héjon erjesztés 15-16 napig 28-29 °C-on történik, a bor színe bíborvörös, érett erdei gyümölcs illatú, íze telt, markáns tanninokkal rendelkezik, szép struktúrájú, bársonyos, valamint hosszú utóízű.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1516372338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása