Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Egy kiváló fajta, foghíjakkal az ország bortérképén

2021. november 10. 13:08 - Silye Sándor

kadarka.jpg

Közösségi finanszírozással – kilenc borászat összefogásával – elindult az első Kadarka Nap kampánya. Míg 2008-ban még közel 600 hektár kadarka volt Magyarországon, a HNT friss statisztikái szerint ma már csak 273 hektárnyi maradt, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb az érdeklődés a fajta iránt. A mostani kampány célja kettős: egyrészt szeretnék minél több borkedvelővel megismertetni a fajtát, másrészt az is cél, hogy létrejöjjön egy online, kétnyelvű tudástár, ahová november 20-a után is kerülnek fel tartalmak.

Tudtátok, hogy az ország 22 borvidékéből 10-ben egyáltalán nincs kadarka? A legtöbb kadarka a Kunsági borvidéken terem (86,2 hektár), ezt követi Szekszárd (75,4), majd Eger (33). Említésre érdemes még Hajós–Baja (24,8), Villány (21) és Csongrád (11,9).

Milyen is a Kadarka? Jó, ízlik. Vagy nem. De ettől még a fajta szerethető, de leginkább becsülhető. Hogy milyen a Kadarka? Az alábbiakban megtudhatjátok…, 5 tételben szólunk róla, elsősorban kezdő borkedvelőknek, másrészt azoknak, akik nem kedvelik túlzottan e fajtát. Hátha megkóstolják és megszeretik…

  1. Nem vizezték fel

Ha kadarkát rendelünk, ne lepődjünk meg a színén: a kadarka borok nem olyan mélybordó színűek, mint mondjuk egy cabernet sauvignon. Élénk rubinszínűek, és ez így van rendjén, a kadarka szőlőbogyójának héjában ugyanis kevesebb színanyag van – ebben hasonlít a híres francia Burgundia borvidék pinot noir boraihoz.

  1. Fűszeres, kedves

Milyen tehát a kadarka? A színe világos, rubintos, illata pedig gazdag és fűszeres. Ízben zamatos, közepes testű, savai frissítőek és viszonylag alacsony a tannintartalma (a tannin, másnéven csersav az, amit a szájunkban oldalt érzünk, és kicsit összehúzza a szánkat).

kadarka1.jpg

  1. Tévhit, hogy csak fiatalon jó

Sokan úgy tartják, hogy a kadarka a mindennapok bora, és lehetőleg egy-két éven belül ajánlatos elfogyasztani. A klónszelekciónak köszönhetően azonban már komoly, hosszan eltartható kadarkák is születnek. A minőséget emeli a hozamkorlátozás is, ami annyit tesz, hogy nem hagyják végtelenül burjánozni a fürtöket, kevesebbet hagynak fent a tőkén, amelyek viszont így koncentráltabbak lesznek.

  1. Paprikás hangulatban

Fűszeressége miatt a kadarka remekül illik a paprikás ételekhez, mint a halászlé vagy a csirkepörkölt. Könnyebb teste és alacsonyabb tannintartalma miatt vadételekhez, marhahúsokhoz ne adjuk, azok ugyanis elnyomnák a bort. A kadarka kiváló még magában vagy egyszerű borkorcsolyákkal is, hosszú baráti beszélgetések kísérőjeként.

  1. Zenekarban is szépen muzsikál

A kadarka fajtaborként kiváló, de nagyon szépen lehet házasítani is, azaz más borokkal keverni, idegen szóval az ilyen házasított bor a cuvée. Nem kóstoltatok még kadarkát? Ha ittatok bikavért, akkor kadarkát is, ugyanis Egerben és Szekszárdon is kötelező a bikavérbe legalább 5% kadarkát tenni.

kadarka2.jpg

És íme egy vélemény a Kadarkáról, Caroline Gilby MW szerint a kadarka: „Amit igazán szeretek a kadarkában, az a színtiszta vidámság, amit egy pohár kadarka adhat. Egyre több olyan felvilágosult termelővel találkozom, akik újra felfedezik a szőlőfajtában rejlő potenciált, miszerint zamatos, kifinomult vörösborokat adhat (a legjobban úgy képzelhetjük el, mint egy enyhén fűszeres, halvány vörösbort pinot noir stílusban, cabernet sauvignon szerkezettel). És természetesen fontos, hogy egy leheletnyi helyi karaktert ad a bikavér boroknak. Ez az a szőlőfajta, amelyet mindig szívesen kóstolok.”

Nosza hát, pohárra fel, irány a palack, tessék felbontani, pohárba önteni, meginni. Jó, mi?

Egészségünkre!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr916751564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása