A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Szuper 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként, amelyek ezúttal a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2018 lettek.
(A díj történetében ezúttal első alkalommal kerül a díj Neszmélybe, ugyanakkor Villány már a harmadikat gyűjti be.)
Ez valóban egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, különböző sorrendben, két bizottságban.
Mint közismert, a koronavírus-járvány ezt az ágazatot is érzékenyen érintette, különös tekintettel a forgalomkiesés okozta veszteségekre. Örvendetes ugyanakkor, hogy a hazai fogyasztók továbbra is főleg a magyar borokat keresik, amiben nem kis segítségükre lehet a tapasztalt szakértők olyan értékítélete, mint az orientációt szolgáló idei szavazási végeredmény is.
A 2021-es „Szuper 12” listákon ezúttal összesen 12 hazai és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviseltette magát: a legtöbb borral Tokaj és Villány (4-4), valamint Szekszárd (3). A borok között 16 volt fajtabor és 8 házasítás. A termelők összesen 17 szőlőfajtát dolgoztak fel ezeknek az elkészítéséhez, közülük a legtöbbször használtak a Cabernet/Villányi Franc (8), a Merlot (6), a Furmint (5) és a Syrah/Shiraz (4) voltak.
A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):
Fehér borok: Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2019; Figula Pincészet Sáfránkert Olaszrizling 2017; Gizella Pince Furmint 2018; Hernyák Birtok Altberg 2018; Holdvölgy Pincészet Intuition Kabar 2018; Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019; Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2019*; Pálffy Szőlőbirtok és Pince Olivin 2019; Sagmeister Borászat Kanias Furmint 2017*; St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Mária Egri Cuvée G.S. 2017; Szabó Pince Cirfandli 2020*; Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfark T.S. 2016.
Vörös borok: Balla Géza Pincészet Cabernet Sauvignon Sziklabor 2017; Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2017; Günzer Tamás Pincészete Mátyás 2018; Heimann Családi Birtok Barbár 2017; Heumann Pincészet Trinitas Villányi Franc 2017; Ikon Borászat Tulipán 2017; Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017*; Takler/Eszterbauer/Mészáros/Bodri Etalon Cuvée 2018; Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017*; Sol Montis Borászat Syrah 2018*; St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő Egri Bikavér S. 2017; Vesztergombi Pince Kerékhegy Shiraz 2017.
(A 24 bor között 3-3 olyan fehér, illetve vörös van, amelyeknek a termelője első alkalommal* képviselteti magát a „Szuper 12” listán. Az erre rendszeresen felkerülő borászatok közül kiemelkedik a St. Andrea és Balla Géza, összesen 9, illetve 6 szerepléssel.)
A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a Debreceni Borozó magazin szervezésében kerül sor a cívisvárosban, amikor a hagyományos rendezvény megtartására a járványügyi helyzet alakulása lehetőséget ad majd.