Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

HOLDVÖLGY birtok: minőség, megalkuvás nélkül!

2022. április 08. 10:33 - Silye Sándor

holdvolgy-1_jpg7.jpgSzerdán és csütörtökön a HOLDVÖLGY Birtok volt a vendég Székesfehérváron a Borbárban. A birtok képviseletében Jójárt Gergő birtokigazgató és Wawrzsák László értékesítési vezető mutatták be a pincészetet, beszéltek a kóstolt borokról.

holdvolgy-1_jpg6.jpgJójárt Gergő elmondta, hogy az egyedi terroiron, a történelmi 1. osztályú dűlőkben, a hagyományok tiszteletére építő gondos, újító szemléletű szakmai munkának köszönheti hírnevét a birtok. A Holdvölgy esetében a legfontosabb, hogy a megalkuvás nélküli minőséget tartják mindig szem előtt. A birtok – mint hallhattuk – születésnapi ajándék volt. A tulajdonost, Demko Pascalt kérte meg az édesanyja, hogy édesapja születésnapjára keressen egy szőlőparcellát Tokajban ajándék gyanánt. És úgy lőn! Pascal hosszas szakmai keresgélés után az „ajándék” parcellát a Dorgó-tetőn találta meg. Az ajándékot édesapja hamar visszaadta a fiának azzal, hogy „ezekben a kiemelkedő adottságú termőterületekben, kitartással, megfelelő szakemberek támogatásával, világ szinten is nagy borok születhetnek”. Az eredményt látva elmondhatjuk, tudta, mit beszélt... Hiszen a világban sok helyen több Michelin-csillagos étteremben ajánlják boraikat a finomságokhoz, a világ legnagyobb borversenyein rendre ott vannak a legjobbak között.

holdvolgy-1.jpgEzen az estén a Borbárban 9 tételt kóstolhattunk, 6 száraz és 3 édes bort. Sorrendben az Intuition No. 2. 2020-as száraz Sárgamuskotállyal kezdtek. A bort még a piacra kerülés előtt ízlelhettük, jó eséllyel indul majd, ha eljön ennek az ideje. A Vision 2018 furmint, hárslevelű, kabar birtokválogatás, 90%-ban a Holdvölgy-dűlő ajándéka, 60 százalék reduktív, 40 százalék hordós tételek házasításából született. Az Intuition No. 4. 2019 száraz kabar a Holdvölgy-dűlőből való, januárban került piacra. A kabar a Bouvier és Hárslevelű fajták keresztezéséből született szőlőfajta, Tokaj Hegyalja sajátossága, sajátos ízvilággal. Az Expression 2018 a Becsek-dűlő terméke, száraz hárslevelű, kiváló minőségű, válogatott fürtökből készült finomság. Sós, borsos karaktert adó, elegáns bor. A Meditation 2019 száraz furmint, az erős savak esztendejének szülötte a Király-dűlőből. Az utolsó száraz bor az Intuition No. 3. a Holdvölgy-dűlő parcella és klónválogatása. Ez a bor volt a kóstoltak legdrágábbja, kétségkívül összetett, komplex ízvilággal rendelkezett, de ár, érték arányban az előző furmint talán kicsit praktikusabb a vásárló szempontjából.

holdvolgy-1_jpg3.jpg

A három édes termékről – bár e sorok írója nem igazán kedveli az édes borokat – kijelenthetjük, hogy szerethető termékek voltak! A tokaji édes borok a világ legjobbjai e kategóriában, a három kóstolt nedű is ezek közé sorolható! Az Exaltation 2017 Sárgamuskotály kiváló kései szüretelésű bor, mégpedig egy remek évjárat „gyermeke”. Az Intuition No. 1. 2008 Zéta szőlőből készült édes szamorodni, ugyancsak a Holdvölgy-dűlőből. A Zéta szőlő, eredetileg Oremus, egy magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. A Bouvier és Furmint keresztezésével 1951-ben nemesítették Király Ferenc és munkatársai. Jól tették. A kóstolt tétel jó évjáratnak köszönheti kiválóságát, mivel ebből a fajtából ritkábban lehet ilyen minőséget előállítani. A zárótétel, a Signature 2007 volt, a legidősebb kóstolt bor. Ahogy Jójárt Gergő és Wawrzsák László mondták, ez a birtok folyékony aláírása. És milyen jól olvasható ez a szép írás...!

holdvolgy-1_jpg2.jpgAz estről összességében elmondhatjuk, két, a munkáját hivatásként szerető szakember lelkesen, színesen beszélt a kiváló borokról.

Mert: HOLDVÖLGY birtok: minőség, megalkuvás nélkül!

holdvolgy-1_jpg1.jpg



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2917800545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása