Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Két borlovagrend közös bormustrája, versenye

2022. április 25. 16:21 - Silye Sándor

kozos_borveseny_jpg3.jpgKözösen rendezte meg a 2022. évi borversenyét, a Velencei-tavi Körzeti Hegyközség, a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend és a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend (Székesfehérvár), 2022. április 22-én délután Kápolnásnyéken a Helytörténeti Kiállítás pincéjében. Kupi László házigazda köszöntötte a bírálókat és a verseny lebonyolításában segítőket, s elmondta, hogy Kápolnásnyék és Vörösmarty kötödése a borokhoz mindig is jelentős volt, s ezt a hagyományt éltetni kell. Turcsányi Sándorné, a Szent Benedictus Borlovagrend, Dinnyés Ferenc a Noé-Hegyi Borlovagrend, Dobos Ferenc pedig a Velencei-tavi Körzeti Hegyközség nevében köszöntötték a megjelenteket, jó bírálatot kívántak, a személyenként kóstolandó 30 borhoz, amely a szakembereknek is kihívás.

kozos_borveseny_jpg1.jpg

A hegyközségi és a borlovagrendek területéről 37 termelő 90 mintával nevezett be a versenyre. Az 55 fehér, 13 rozé és 22 vörösbor közül kellett kiválasztani a 18 fő borbírálónak, 3 bizottságban a sorrendet, s az érmek sorát. Bizottságonként 30 bort kóstoltak Nyitrainé dr. Sárdi Diána vezetésével, aki a MATE Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Kar docenseként irányította a borverseny szakmai munkáját (egyben a kettes bíráló bizottság elnöke is volt). A sok jeles bíráló között Koczor Kálmán a Magyar Borrendek Szövetségének elnök nagymestere, mint az egyes csoport bizottsági elnöke dolgozott, és Sárkány Péter vezette a harmadik bíráló bizottságot. A bírálók, sok szakborász és a boros szakmában dolgozó, mérte meg a térség borainak minőségét, és döntötte el az eredményeket. 27 bor aranyérmes, 38 bor ezüstérmes, 18 bor bronzérmes és 7 bor oklevél minősítést kapott. Az aranyérmesek közül Lics Balázs „Pákozdi Syrah” (2017) vörösbora, és az Agárdi Csóbor Pincészet „Agárdi Démon” (2019) vörösbora kapta meg a Nagyarany minősítést.
kozos_borveseny_jpg2.jpgAz eredményhirdetés, az oklevelek és plakettek átadása a május 28-án Velencén a Bence-hegyen az Orbán-napi hegyünnepen lesz, ahol a szervezők minden vendéget megkínálnak a versenyre nevezett borokból, s megtekinthető lesz a Borrendek felvonulása, az új borrendi tagok próbához kötött felavatása, és a kulturális programok, a Szent Orbán téren a Panoráma útnál.

Forrás: Kupi László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3817816315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása