Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Szent Donát Borlovagrend 21., nemzetközi borünnepe

2022. június 22. 07:29 - Silye Sándor

 csokako.jpgCsókakőn rendezte meg a helyi Szent Donát Borlovagrend a 21. Csókakői Borünnepet és a Kárpát-medencei Borrendek, Borkirálynők, és Borbarátok találkozóját. A sok vendégnek tartalmas nap(ok)ban lehetett része, és sok tapasztalattal felvértezve utazhattak, mehettek haza.

csokako_jpg1.jpgVoltak, akik már előző este megérkeztek, főleg a távoli helyekről (Felvidék, Partium, Délvidék), a magyar borvidékekről, és csak a rendezvényt követő napon utaztak haza. Az iskolában várták, fogadták a borünnepre jövő magyar borvidékekről jött borlovagokat, ahol a reggeli ébresztő falatok mellé a borlovagrend luxemburgi tagja által kínált, Luxemburgban készült borokat kínálták. Voltak (borlovag)királynők, Király is akadt (az egyiket aznap avatták lovaggá), de a borok Luxemburg grófja is emelte a nap fényét. A megnyitó során a köszöntők mellett a csókakői kicsi tündérek, a bájos apróságok tánca és éneke keltett nagy tetszést. Bemutatták a vendégeket, majd felavatták a Szent Donát Borlovagrend új tagjait, Bócz Évát, Lévai Ildikót, Király Ferencet és Takácsné Hermann Éva borhölgyet.

csokako_jpg2.jpgInnen a közeli templomba vezetett a társaság útja, majd a templom előtt álló Szent Donát szobrot a hagyományoknak megfelelően annak rendje és módja szerint megitatták. Ezután a díszruhába öltözött csapat megkezdte hosszú útját. Kóstoltak a Tűzoltó szertárban, a Förhécz pincészetben, és a Szili család pincéjében. A Trianon emlékműnél műsorral emlékeztek meg a fájdalmas történelmi eseményről. Ezután a Dísztéren az ünnepi ebéd alkalmat adott a kötetlen beszélgetésre, a hagyományőrző kulturális csoportok műsorát után felsétáltak a hegyre, ahol megállapították, valaha kőhalom volt, most újra vár áll ott... A vacsora után folytatódott az ünnep akár kivilágos kivirradatig.

- Nagyon sok borrend és résztvevő érkezett, nagy részük Magyarországáról, de érkeztek többen a határon túlról is. A határon túli magyar borlovagoknak nagyon örültünk, mint annak a Luxemburgban született barátunknak, aki nálunk lett borlovagrendtag, magyar ételeket főz, magyar borokat fogyaszt, ő a magyar bor nagykövete Luxemburgban, képviseli ott a magyar bor kultúráját. Hozta magával hazája borait, ami a nap egyik kuriózuma volt - mondta Bognár Gábor, Szent Donát Borlovagrend nagymestere.

csokako_jpg3.jpg- Mi a borlovagrendetek ars poeticája?

- Tekintettel településünk történelmére, eseményeire, fontosnak tartjuk hagyományaink ápolását, a határon túliakkal való kapcsolattartást, a csókakői és általában a bor kultúrájának ápolását. Ami rengeteget fejlődött, jönnek a generációk és velük együtt változnak a borfogyasztási szokások. De tudomásul kell venni, amelyik borra azt mondják a borászok, hogy jól sikerült nedű, nem biztos, hogy azt nagyapáink szívesen fogyasztották volna... Felnőtt az a generáció, ami az illatokat, az aromákat keresi, és megvan a technológia ahhoz, hogy ezt az igényt kilehessen elégíteni.

- A pandémia sokat ártott?

- Igyekeztünk nem tudomást venni róla, minden évben meg tudtuk tartani a rendezvényeinket, de természetesen szigorúan figyeltünk az egészségügyi szabályok betartására. Korábban a résztvevők létszámában is láthattuk a meglévő félelmet, de idén már bátrabban jöttek.

csokako_jpg4.jpg- Csókakőn rendben van a borkészítés és a fogyasztás?

- A fogyasztással semmi probléma nincs, ez több százéves hagyomány nálunk... Nincs sok nagy borosgazda a településünkön, inkább több kicsi uralja a szőlőterületeket. A különböző irányzatok megtalálhatók, vannak, akik visszatérnek a régi gyökerekhez, mások igyekeznek lassabban érlelni a borokat, van, aki a seprős erjesztést alkalmaz, fahordót használ, de megtalálható a legújabb hűtött, reduktív technológia is.

Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök nagymestere is meglátogatta a csókakői borünnepet.

csokako_jpg6.jpg- Mivel a szervezetünkben törvénytisztelő emberek vannak, a pandémia alatt hozott rendeleteket betartottuk, találkozóink nagy része ennek megfelelően elmaradt. Most, hogy nagyrészt felszabadultunk ennek a nyomása alól, érződik a felszabadultság, tapasztaljuk azt, hogy mindenki várta már a találkozások lehetőségét. Csókakőn is láthatjuk ezt itt és most, új hagyományunk, a Kárpát-medencei borászok találkozója is nagy szerepet kapott e napon, országosan már ez a negyedik ilyen alkalom. Szerencsére a borok nem törődtek a járvánnyal, fejlődtek szépen, na persze, a bor lehet az egyik legjobb vakcina minden nyavalya ellen... - jelentette ki.

Jó nap volt ez, folyt.köv., jövőre, veletek, ugyanitt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8917863871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása