Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Itt az Ezerarcú Furmint február a Borbárban!

2023. február 12. 14:14 - Silye Sándor

furmint.jpgItt az Ezerarcú Furmint február a Borbárban! Újabb borest lesz február 22-én, szerdán 19 órakor a Veressbor Borbárban, a Székesfehérvár Kossuth utca 3-ban. Mivel a február elseje minden évben a furmint napja, a „Furmint Day”, ezért a február minden évben a furmintról szól. Különösen fontosnak tartják, hogy a szőlőfajta központi szerepet kapjon és minél többen ismerkedjenek meg ezzel a fajtával.

Milyen egy jó furmint?

A furmint a borásznak szabadságot ad, többféleképpen is elkészíthető: a pezsgőktől kezdve a könnyed, üde, száraz tételektől a tartalmasabb, érlelt borokon át a késői szüretelésű, szamorodni és aszú édes borokig.

Ennek megfelelően ez az ételpárosítások kapcsán is rengeteg lehetőséget kínál ez a fajta. A furmintban minden megtalálható, ami a legjobbakra jellemző: gyümölcsös, de nagy borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja. Befogadható, egyetlen alkotóeleme se harsogja túl a többit. Felismerhető primer fajtajelleggel – birs, barack – bír, ha hordóban járt, az diszkréten hagy rajta nyomot, és jó arányai vannak a hordós érlelésnek köszönhetően. Savai érettek, kellően testes, némi botritisz jelenlétét és pár gramm maradékcukrot is tartalmazhat, ha jók az arányok, akkor ez talán a világ egyik legideálisabb alanya. Tokaj és Somló adja a magyarországi furminttermés legjavát.

furmint_jpg1.jpg

A kóstolható borsor:
Péter Pince Furmint pezsgő Tokaj; Káli Kövek Dörgicse Furmint 2021; Borbély Tamás Badacsonyi Furmint 2018; Villa Tolnai Tükör Furmint Csobánc 2019;
Kreinbacher Furmint Somló 2019; Steigler Soproni prémium bio Furmint 2019; Péter Pince Furmint Thurzó Tokaj 2019; Szepsy Furmint 2021; Grand Tokaj kései szüret

+ a szokásos falatkák.

Részvételi díj: 6900 Ft/ Fő. Asztalfoglalás szükséges és korlátozott. A jelentkezést a jelentkezés sorrendjében fogadják el és a helyek ennek függvényében igazolják vissza. A részvételi díjat utalással vagy készpénzzel lehet a Borbárban február 21-ig rendezni.

A foglalást az info@veressbor.hu/ címen, vagy Tibor 06-20-3677747, vagy Csilla
06-22-311-441-es számon lehet megtenni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr818047526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása