A nagyszabású, évente 3-4 alkalommal megtartott Kóstold Körbe események mellett a Balatoni Kör tagjai 2023 tavaszától több kisebb gasztronómiai eseménysorozatot szerveznek.
„A téli, tavaszi és őszi hónapokban egy-egy tagunk vállalja, hogy áthív magához más Balatoni Kör tagokat, és együtt, egy helyszínen látják vendégül a látogatókat. Egymást ajánljuk, egymástól tanulunk és egyébként is szívesen töltjük együtt az időt. A tematikában a régió vendéglátó szakképző központjaival is együttműködünk.” – tudtuk meg Laposa Bencétől, a Balatoni Kör elnökétől.
Egy helyszínen minimum 3 fogásos, tematikus menüsort kínálnak a Balatoni Kör tagjai, a vendégséfek és borászatok közreműködésével. A menü előre megkomponált és meghirdetett, az ételsor bemutatja a résztvevő éttermi egységeket, azok koncepcióját. Egy pohár BalatonBor pedig mindenkor a menü része.
„A főételt mindig a helyszín készíti, az előétel és leves, valamint a desszert a Balatoni körös vendégséfek munkája, borokat pedig a Balatoni Kör borászaitól kínálnak. A helyszíneknek szabad mozgásterük van a kiegészítő programok tekintetében (élőzene, kulturális vagy szórakoztató műsor, szabadtéri program)” – tette hozzá Joó Zoltán, a Balatoni Kör elnökségi tagja, a rendezvénysorozat egyik ötletgazdája.
Mivel a Balatoni Kör számára fontos az edukáció, ezért a helyszínek a pénteki előkészületekre meghívnak 3 szakács tanulót, akik segítik a séfek munkáját. Ezáltal motiválják, inspirálják és szakmai fejlődésében segítik az arra kijelölt tanulókat.
A „Gyertek át hozzánk!” sorozat első állomásán, 2023. március 10-12-én, a keszthelyi John’s Pub-ban várják az érdeklődőket.
A „Gyertek át hozzánk!” menüsor az alábbi: John’s Pub, üdvözlő falat: Kacsamáj mousse birsalma – BalatonBor 2022 Port Étterem & Panzió, előétel: Tapolcai pisztrángrolád, savanyított zöldségek, kapros tejfölkrém – Dobosi Sauvignon Blanc 2022 Pajti, Leves: Edamame krémleves, (miso alapú szójabab krémleves) tempurázott rákkal, lime-mal, zöldhagymával, korianderrel és szezámolajjal – Garamvári Lellei Cserszegi fűszeres 2021 John’s Pub ,Főétel: Konfitált kacsacomb füstölt édesburgonyapüré, káposztás rétes, meggy, gránátalma - Pálffy Pinot Noir 2018 vagy Mangalicaszűz, pármai sonkachips, erdei gomba, zalai házi dödölle - Laposa Pino Szürkebarát 2021, Mónisüti Desszert: Tányérdesszert variációk – Bujdosó Tramontana 2021.
A tavasz és az ősz folyamán a Gyertek át hozzánk! rendezvénysorozat az alábbi Balatoni Kör helyszíneken folytatódik: Kistücsök Étterem (Balatonszemes), Egy csipet nádas (Siófok-Töreki), Tölgyes Kúria (Riza), Hableány (Badacsony), Kalóz Strandbisztró, Fürjes Udvarház és Skrabski Pince (Balatonudvari), Dobosi Birtokközpont (Szentantalfa), Port Étterem és Panzió (Balatonmáriafürdő), Lavender Terasz (Balatonvilágos).
A gasztronómiai program mellé minden helyszínen ajánlunk környékbeli szállásokat, BAHART közlekedési lehetőségeket, kirándulási tippeket. Az első keszthelyi „Gyertek át hozzánk!” hétvégén nemcsak a John’s Pub-ban, hanem a Festetics-kastélyban is nőnapi programokkal várják a vendégeket. Rendhagyó tárlatvezetés közben ismerhetjük meg a Festetics asszonyok életét; szerelmi házasságok, vagyonért megkötött frigyek, válások, intrikák, gyermekáldások történeteit hallgatva járhatjuk körbe a barokk kastély termeit.
A közeli Hévízen nemcsak a tóban tudnak fürdeni a vendégek, hanem részt vehetnek a téli Hévíz- patak evezésen is, ahol a 8 km-es távon kajakkal, kenuval vagy SUP-pal fedezhetik fel a meleg vizű patak csodáit.
Szállásajánlatunk: Port Étterem & Panzió Balatonmáriafürdő, Kardamon Szigliget, Borbarátok és Fata Birtok Badacsonytomaj.