Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Balatoni Kör: az Év Strandétele díjátadó

2023. július 26. 11:36 - Silye Sándor

balatoni_kor_jpg1.jpgBalatoni Kör által kilencedik alkalommal rendezi Év Strandétele verseny díjátadó eseményére, melyet 2023. augusztus 3-án (csütörtökön) 11 órától tartanak a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban – mely sajtóeseményen hozzák először nyilvánosságra, hogy kit vagy kiket díjaz majd a döntőbe jutottak közül a témában legjáratosabb kiválóságokból álló zsűri.

Helyszín: Kalóz Strandbisztró, 8242 Balatonudvari- Fövenyes strand, Strand utca 1.
Időpont: 2023.08.03. 11 óra.

Az eseményen BalatonBor, Hegybor kóstolót tartanak és a borhoz kísérő falatkákat kínálnak.

Az Év Strandétele
Mivel korábban a strandgasztronómia kategóriában semmilyen szakmai díj és fórum nem létezett, 2015-ben a Balatoni Kör azért indította el az Év Strandétele versenyt, hogy előmozdítsák a minőségi versenyt ebben a szektorban, és a jó gyakorlatokat, szakmailag indokolt fejlődési irányokat kiemeljék.
A „retró” büfék kínálatát évtizedeken át jellemzően egészségtelen, nehezen emészthető ételek dominálták, így a mai ízlés kreatívabb kiszolgálásán túl a kezdeményezés alapvető célja volt, hogy sokkal egészségesebbé tegyék a balatoni strandok ételkínálatát, amellett, hogy érdekesebb is legyen.
Az Év Strandétele versenyt a szakma, a sajtó és a nagyközönség is kezdettől rendkívül pozitívan fogadta, jól jelezve, hogy mekkora űrt töltött be.

balatoni_kor_jpg2.jpgA verseny másik szakmailag kiemelten fontos küldetése a minőségi regionális alapanyagok használatának népszerűsítésén túl az, hogy sajátosan balatoni Beach Food trendben gondolkozzanak a globális street food trendek közönséges másolása helyett. Így lett a Fish & Chips-ből a mirelit hekk alternatívájaként Harcsa&Krumpli, a hot dogból harcsahurkás Vízikutya, a hamburgerből grillezett kecskesajtos BigMekk, a PulledPonty, a gofri és tócsni párosításából pedig Gofcsi.
A helyi alapanyagokon túl mindegyik alapjaiban gondolja újra a globális receptet és az eredmény kifejezetten balatoni kreáció. A Beach Food koncepcióval sem globális mintát másoltnak, sőt: ez kifejezetten balatoni innováció, mely európai összehasonlításban is úttörő kezdeményezésnek tekinthető.

balatoni_kor.jpgTavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehetett indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat. Szeretnék idén vegatáriánus, illetve vegán különdíjat is kiadni, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot. 

Az idei fő újdonság az, hogy a versenyben kiemelten értékelik, akár különdíjjal is a jó árastíott ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett ételt. 

A versenykiírás a nevezett strandételekkel szemben támasztott követelményekkel itt olvasható:
https://www.facebook.com/balatonikor
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2718179471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása