Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Csóbor Kisari Linda főborász és a díjnyertes rozéjuk

2023. július 17. 15:00 - Silye Sándor

csobor_orsz_borcers.jpgMint arról már korábban beszámoltunk, az agárdi Csóbor Pincészet az idei országos borversenyen a rozé kategóriában különdíjat kapott és ezzel elnyerték Magyarország legjobb rozé bora nagydíjat. A pincészet ott volt az Agárdi Borpart rendezvényen, ahol Csóbor Kisari Linda főborászt kérdeztük a különdíjról.

- A Csóbor Pincészet általában aranyérmet kap a rozé borversenyeken, vagy megnyeri azt. Idén az utóbbi történt, mitől másabb ez a rozé, mint a többi?

- Attól, hogy a legjobb lett! Pedig a 2022-es évjárat a nagy szárazság miatt a többség véleménye szerint rossz volt. Nem ért be rendesen a szőlő, kicsik voltak a szemek, de nálunk szerencsére a syrah szőlővel nem ez történt. A fiatal, de már ötéves ültetvény - bár a gyökerei még nincsenek túl mélyen - szerencsére megtalálta a vizet a földben, és a rozénak megfelelő mustfokkal ért be. A savak is jók voltak, így annyira harmonikus volt, hogy már csak egészen kicsit kellett hozzátennie a borásznak.

- Ahhoz képest, hogy a legjobb rozé lett belőle, a gyümölcs még túl fiatal volt, ugye?

- Igen, de tudni kell, hogy a syrah-ból már a szűztermésből is nagyon jó rozét lehet készíteni. De ahhoz, hogy jó vörösborokról beszélhessünk, még el kell telni néhány évnek, és amíg az ültetvény el nem éri a tízedik évét, nem is tervezünk vörös bort készíteni belőle. De akkor majd szép testes, nagy vörösborral akarunk előrukkolni!

- Melyik borfajtát készíti a legnagyobb örömmel?

- Nekem a battonage chardonnay a kedvencem, már a szőlőt is úgy készítjük, hogy megfeleljen a battonage technológiának. Hajtásválogatást, fürtritkítást követően, a szüret után jöhet az erjesztés, aztán amikor eljön az ideje, mehet a fahordóba, ahol finom seprőn kevergetem. Számomra ez jelenti a szórakozást, mert nagyon szeretem ezt a fajtát készíteni.

- Jó, de a különleges Démon házasítás is az ön saját terméke. Mikor lesz olyan démoni rozé, ami akár Linda cuvée is lehetne?

- Mindegyik rozé az…! Mindig készítünk rozé házasítást, általában cabernet sauvignon és kékfrankosból, de előfordul, hogy néha teszünk hozzá egy kevés kadarkát is. Jó játék ez a borásznak.

Apósa, Csóbor Jenő szerint a legjobb rozé a kékfrankosból készül. És tessék most a syrah-val lettek a legjobbak. Változik a vélemény?

Nem, az én véleményem szerint is a kékfrankosból készíthető a legjobb rozé, számomra is nagy meglepetés volt az, amikor kierjedtek és kóstolgattam az új tételeket, hogy a syrah milyen jól sikerült! Már akkor lehetett érezni a nagyon jó illatát, a zamatát, amikor még zavaros volt. De, hogy mi, mikor lesz kiváló, az évjáratfüggő is.

Mondhatjuk, vagy sem, hogy a kékfrankos a múlt, a syrah a jövő idő?

Nem, mert csak az biztos, hogy idén a syrah teljesített ilyen jól. Sok mindentől függ a szőlő milyensége, az eső mennyiségétől, attól, hogy honnan és mennyit fúj a szél, vagy lesz-e százaság, és a többi, és a többi.

Várták, hogy idén a csúcsra jutnak, vagy meglepte Önöket?

Meglepett! Tudtam, hogy jó a rozé borunk, de hogy ennyire, az tényleg meglepett!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7618168977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása