Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Egy át nem adott és 4 átadott díj a WebWineWriting 2023 verseny díjátadóján

2023. augusztus 23. 14:24 - Silye Sándor

webwine_gala.jpgNem egy, de sok helyről jöttek Kéthelyre augusztus 17-én. Ugyanis Kristinus birtok csodás hangulatú „borpalotájában” volt a magyar szervezésű nemzetközi borverseny, a WebWineWriting díjátadója. A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet. Nincs belépő, a kiállítók sem fizetnek, a kóstolásért sem kell pénzt adni, a helyszín parádés, a társaság remek. Hogy működhet ez? Egy maréknyi szponzor és sok lelkes ember segítségével. Az augusztus 17-i rendezvényt idén a dél-balatoni Kristinus Borbirtok fogadta be, és itt adták át a borszakíróverseny díjait is.

Nemzetközi e verseny, de nem is kicsit!

Idén 56 nevezés érkezett, ez kevesebb, mint tavaly (de több, mint az első két évben), viszont idén kifejezetten sok országból küldtek írást, ezek a következők: USA, Hollandia, Dánia, Norvégia, Görögország, Spanyolország, Chile, Olaszország, Egyesült Királyság, Románia, Törökország, Lengyelország, Portugália, Franciaország és Ukrajna.

A 3 angol nyelvű győztes neve és írásai https://hungarianwines.eu/6th-webwinewriting-summary-and-voting/ honlapon olvashatók.

A győzteseket olyan neves zsűritagok választották ki, mint Jonas Röjerman svéd Master of Wine, Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szakírója vagy John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier és író. A három győztesre az olvasók szavazhattak is, a legtöbb szavazatot gyűjtő athéni Stefanos Voidomatis négynapos magyar borutazást nyert repülőjeggyel és teljes ellátással – így ő jelen volt a díjátadón is.

webwine_gala_jpg1.jpgA díjátadót Horváth-Töreki Gergely színművész vezette.

A magyar győztesek: a szűzkéz, a gasztrós és a régész – Geri Ádám ismert borszakíró, a WebWineWriting versenyen többször volt már döntős és a Sánta Zoltán Emlékdíjat is megkapta. Idén saját blogján szereplő írása nyűgözte le a zsűritagokat, megtudtuk, hogy Liszt Ferenc óriási erőbedobással és profin marketingelte a szekszárdi borokat. A kategória támogatója három szekszárdi borászat volt: Dúzsi, Eszterbauer és Vesztergombi. Második helyezett: Sólyom Bence.

webwine_gala_jpg2.jpg

A győztes írás a https://gasztroregesz.hu/2023/07/07/liszt-ferenc-szekszardi-bor/ címen olvasható.

Bóka Balázs Andor mérnök, zenél és rendezvényeket szervez, élete első írásával pályázott az egyik legnehezebb kategóriában. A zsűri egyöntetűen őt találta legjobbnak, és mindhárman (Bukovics Martin, Győrffy Zoltán és Szabó Edit) arra biztatják, hogy írjon még. A kategória támogatója a Kristinus Borbirtok volt, amely az ország legnagyobb biodinamikus gazdasága. Második helyezett: Szünder Dezső.

https://www.facebook.com/andorbalazs.boka/posts

Pákozdi Nóra a NoSalty újságírójaként elsősorban gasztronómiával foglalkozik, de a bor is egyre jobban érdekli, a verseny borkoktélos kategóriáját pedig egy sangriás cikkel nyerte meg. Hamarosan a legautentikusabb sangriákat is megkóstolhatja, ugyanis szoros versenyben ő kapta a legtöbb közönségszavazatot, ezzel megnyerte a négynapos spanyol utazást a Barcelona melletti Penedés borvidékre. A kategória támogatója a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa volt, amely idén nyáron éppen borkoktélokkal igyekszik közel hozni a fiatalabb generációkat a borhoz. Második helyezett: Csiba Krisztina. 

A győztes írás itt olvasható: https://www.nosalty.hu/ajanlo/sangria-recept-nyari-ital-koktel-alkohol-spanyol-frissito- borkoktel

webwine_gala_jpg3.jpgA borkoktélos kategóriában videóval is lehetett indulni, érkezett is néhány, ezek közül pedig kiemelkedett a Villányi bormarketing-csapat kisfilmje, amelyben a Villányi RedY borkoktél készítését – és persze boldog fogyasztását – mutatják be. A lelkes négytagú csapat a szervezők különdíját érdemelte ki – egy jeroboam, azaz 3 literes spanyol Juvé & Camps pezsgőt.

A győztes írás itt érhető el: https://fb.watch/mAfneU7Gj9/

Minden győztes digitális emblémát is kapott, amelyet szerepeltethet a blogján, honlapján.

Miért nem adtak át Sánta Zoltán Emlékdíjat?

A 2019-ben hirtelen elhunyt borszakíró a szervezők kedves jó barátja volt, tiszteletre, szeretetre méltó ember. A négytagú zsűri (Bálint László, Kriston Orsolya, Németh Ágnes, Szabó Edit) érthető módon nagyon komolyan veszi a díj odaítélését, ezért idén úgy döntöttek, nem adják át az elismerést. Ez afféle életműdíj, egy kezdőnek egyértelműen nem adható, ahogy a gasztrósnak sem, és annak sem, aki már megkapta. Ahogy Szabó Edit fogalmazott - idén nem találtunk olyan írást a mezőnyben, amely méltó lett volna Sánta Zoltán szellemiségéhez”. Ugyanakkor Edit arra biztatta a jelenlévőket, hogy „kapjátok össze magatokat és írjatok!”

webwine_gala_jpg4.jpgFenntartható buli

Milyen volt a Gettogeher? Felejthetetlen, ahogy az Horváth Alíz fotográfus (The free lens) képein is jól látszik. A tényleg-komolyan-abszolút helyi alapanyagból készült ételeket a Lokal 47 Michelin ajánlású étterem készítette, a körömpörköltjüktől volt hangos napokig a Facebook. És természetesen nem voltak eldobható tányérok, sem ásványvizes palackok – szűrt víz volt.

A rendezvény főtámogatója, a Volkswagen az ID. család négy vadonatúj, teljesen elektronikus modellt bocsátott a szervezők rendelkezésére, ezzel járták körbe a Balatont és mentek Szekszárdra, majd ezzel mentek a Kristinushoz is. A REKONTIR a korábbi évekhez hasonlóan ismét támogató volt – a REKONTIR Lounge az egyik legnépszerűbb pontja volt a rendezvénynek. A hazai kiállítók mellett német, olasz és spanyol borokat is kóstolhattak a vendégek. A teljes kiállítósor itt látható: https://hungarianwines.eu/hungarianwines-gettogether-2023/

A szervezőkről

A Hungarianwines.eu egy 2016 óta működő, angol nyelvű, magyar borokat népszerűsítő online kiadvány. Tulajdonos-főszerkesztője, Németh Ágnes szervezi a WebWineWriting borszakíró-versenyt és a hozzá kötődő Gettogether rendezvényt immár hatodszorra, és ezúton is nagyon hálás az önzetlenül dolgozó zsűritagoknak, a rendezvényt befogató Kristinusnak, a fáradhatatlanul kóstoltató borászkiállítóknak, a lelkes fiatal segítőknek és természetesen a vendégeknek, akik időt szántak a rendezvényre az életükből.

További információ: nemeth.agnes@hungarianwines.eu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1718199559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása