Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Az új kenyér és a régi bor ünnepe

2024. augusztus 25. 16:37 - Silye Sándor

borrendi_aug_19_jpg1.jpgAz új kenyér és a régi bor ünnepe Immár hagyomány, hogy akkor a magyar borlovagrendek és a határon túlról érkezők az új kenyér ünnepén találkoznak Székesfehérváron. Ebben az évben is Dinnyés Ferenc nagymester és a házigazda Noé-hegyi Szent István Borlovagrend tagjai augusztus 19-én fogadták a 34 borlovagrendből érkezőket a Mercure Hotel Magyar Királyban. Nagy ölelkezések jelezték az újbóli örömteli találkozást, a megye borlovagrendjei mellett érkeztek jócskán az országból – a többi között Somlóról, Villányból, Szekszárdról Badacsonyból és a többi –, és a határon túlról egyaránt. A falatok kóstolása és néhány koccintás után busszal két menetben Öreghegyre ment a csapat, ahol megkoszorúzták Nagy Benedek: Szőlőművelő szobrát. Innen a Bory vár volt az új cél, ahol megtekintették a Bory Jenő által megálmodott, felépített várat és a szobrász műalkotásait.

2024_borrendi_jpg1.jpgEzt követően mindenki magára kapta lovagrendje díszruháját, és az Öreghegyi mulatságok színpadi programjának részeként bemutatkoztak a lovagrendek, majd a köszöntők után borlovagavatásra került sor. Handl Szabolcs rendes tag lett, Ács Tamás tiszteletbeli tag nem tudott részt venni az avatáson, őt később fogadják a Noé-hegyiek új tiszteletbeli borlovagjának. Miután visszaérkezett a csapat a hotelba, újból útra keltek és a közeli Országzászlónál elhelyezték koszorúikat.

borrendi_aug_19_jpg1_1.jpgA hotelben Belegrai Tamás – Bor és Civilizáció: A Történelem Pohara című érdekes, színes előadása elevenítette fel a bor világtörténelmének néhány epizódját. Végül dr. Takács Ferenc harmonikajátéka mellett fogyasztották el díszvacsorát és a hozzá ajánlott odaillő borokat a résztvevők, majd kötetlen poharazgatás mellett jó hangulatban zárták a napot a résztvevők.

borrendi_aug_19_jpg4_1.jpgAkkor és ott készült az alábbi podcast, amelynek résztvevői Szűcs Zoltán a Magyarországi Országos Borlovagrendek alelnöke, Dinnyés Ferenc, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere, a Magyarországi Országos Borlovagrendek marketing bizottságának az elnöke voltak, velük Silye Sándor beszélgetett. A podcast az alábbiakban hallgatható. Kérem, előtte ne felejtsé(te)k elindítani azt!

 https://youtu.be/Gej4dQp3sVE

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6818472897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása