Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Richter Ferencre emlékeztünk

2024. szeptember 27. 08:14 - Silye Sándor

r_feri.jpgRichter Ferenc kőfaragó mester, szobrász.Önmagát kőfaragó mesternek tartotta, olyannak, aki igyekezett életet lehelni a kövekbe, alakot, embert formálni azokból. Ő alkotta meg Szent Orbán és a Vén borász szobrát, a Liberália emlékművet Velencén, Kápolnásnyéken pedig Bartók Béla szobra dicséri az ő keze munkáját. Többek között.

Alkotói ars poeticája az volt, hogy az alkotás valójában benne van a kőben, csak a fölösleget kell lefaragni róla…

r_feri_jpg1.jpgRichter Feri alapító tagja volt a velencei Szent Benedictus borlovagrendnek. Ízig, vérig közösségi ember volt, minden rendezvényen serénykedett, segített, amiben tudott. Legendássá vált az évi rendes halászlé parti, a halászlét persze ő főzte, és a pincéjében látta vendégül a borlovagrend tagjait, barátait. A borlovagrend egyik rendes évi rendezvénye, a Liberália ünnepéhez Liberália szobrával járult hozzá, igaz, Velencén és környékén több szobor is az ő nevét jelzi.

r_feri_jpg3.jpgRichter Ferencet egy éve elrabolta a halál, és vitte magával az örökkévalóságba.

Most a borlovagrend emlékezett meg kiváló tagjáról. Szép idő fogadta a Vörösmarty pince előtt a gyülekező tagtársakat, barátokat, ahol főtt a halászlé, ezúttal Feri felesége, Erzsi volt a séf. Ki, ki hozta a saját borát, a bor mellé előételként finom falatokat.

Kupi László, Turcsányi Mariann, a borlovagrend vezetői méltatták a csapat volt tagjának munkásságát, borlovagrendi ténykedését. Az ezt követő beszélgetés során mindenkinek volt egy-egy sztorija Richter Ferencről, ott volt fia, unokája, sorjáztak sorban a történetek, szó, szót követett a koccintások közepette. E szép estén jó volt megemlékezni a társról, barátról.

r_feri_jpg2.jpgFeri egyik korábbi beszélgetésünk alkalmával elmondta, ha minden tervét kőbe akarná faragni, akkor 200 évet kellene élnie.

Neki végül 77 év jutott.

 De az emléke meglehet, 200 évig (vagy még tovább) is élni fog!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3218501154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása