Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Rekordnevezés az idei Év strandétele versenyre!

2024. július 26. 08:47 - Silye Sándor

strandkaja_jpg2_1.jpg

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije az elmúlt
napokban, és választotta ki azt a tíz döntős nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele
verseny döntőjébe.

Minden rekordot megdöntve a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre idén 40
étellel neveztek a balatoni vendéglátósok.
„Bár a vendéglátásban országszerte egyre nehezebb kihívásokkal kell szembenézni, Európa
első és máig egyetlen strandétel versenye azt bizonyítja, hogy szép számmal vannak olyanok,
akik az élesedő versenyben még nagyobb kreativitással igyekeznek kitűnni.
A rendkívül erős mezőnyből így még nehezebb volt kiválasztani, kik jussanak a döntőbe. Idén
kivételesen tíz döntős hely lesz, melyeket 2024. július 30-án egy séfekből és gasztro
újságírókból álló zsűrivel újrakóstolunk, és közülük választjuk ki az idei Év strandétele verseny
győzteseit.” – mondta Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája.

kostold_korbe.jpgA döntőbe jutott nevezők betűrendben:
Fogas bisztró, Alsóörs: Vegán taco
Gianpiero's, Balatonboglár: Harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk
tejbedarája
Julcsi kalácsoda, Siófok: Sajtos baconos kalács és liofilizált málnás kürtős
Kikötő étterem, Balatonszemes: Szemesi szűz
Mesés, Balatonlelle: Nyári töltött káposzta és grillezett töltött paprika
Móni süti, Gyenesdiás: Balatoni rizlinges "almafröccs"
Olíva büfé, Alsóörs: Pisztácia pesztós lángos
Pizza sztori, Balatonmária: Balancsini
Tiki bisztró, Zamárdi: Tokatsu szendvics és tarhonyapuding
Vánkos, Badacsonyörs: Grillezett patisszon, kukoricahabbal

Az eredményhirdetésre 2024. július 31-én kerül sor, itt adjuk át a következő díjakat:

1. a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a
fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
3. az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
4. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele
5. az Év balatoni stranddesszertje.

Szólj hozzá!

Borszakírókkal badacsonyi pincékben

2024. július 22. 08:16 - Silye Sándor

borbely.jpgBudapestről reggel indult a Magyar Borszakírók Köre társulata, hogy aztán célba érjen Badacsonyban, a Borbély Családi Pincészetben, majd később a Váli Birtokon.

Badacsonytomajban a hegyoldalon találtuk meg a Borbély Családi Pincészet szőlőit, feldolgozóját. A szőlőtőkék szép világában Tamás édesapja, Gyula érkeztünkkor épp a kutyának adott reggelit, aki hangos vonítással közölte a környékkel, hogy vendégek érkeztek. Akik indításként a Bóbita névre keresztelt gyöngyözőborral koccintottak a házigazdákkal a megérkezés örömére. Sok, sok finom nedű váltotta egymást, hideg tálakon megannyi finomság „ágyazott” meg a nedűk sokaságának, miközben hallhattuk a családi pincészet történetét. A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családjuk szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették az első közös ültetvényüket a nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtokközpont alapjait tették le. Arra sem gondoltak, hogy a szintén abban az évben született fiuk, Tamás rendkívüli sikereket ér majd el a boraikkal, mint tudott, 2020-ban Az Év Bortermelőjének választották meg. A Borbély Családi Pincészetet apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. Az anya, Gabriella, elsősorban a turizmussal foglalkozik eredményesen. Kérdésre elmondta, hogy a Balatoni Kör fontos mindenki számára, de legalább ennyire lényeges, hogy helyben, a saját településén és annak környékén mindenki fejlessze a lehetőségeit. Sok kicsi, sokra megy, a sok nagy tett még nagyobbra!

borbely_jpg2.jpgVégigjártuk a területet, a feldolgozót, ahol modern eszközök segítik a finom borok elkészültét. Fontos téma volt a beszélgetés során a felmelegedés, és az emiatt bekövetkező már meglévő, vagy a közeljövőben várható változások. Tamás elmondta, új fajták is teret kapnak majd, de fontos lenne, hogy a megszokott elismert fajták is versenyképesek maradjanak. Jó lenne, ha az Olasz-, a Rajnai Rizling, a Kéknyelű, a Cserszegi Fűszeres, az Irsai Olivér és a többi honi fajta, valamint a világfajták, a Chardonnay, Sauvignon Blanc stb., továbbra is kedvenc legyen. A felmelegedés miatt a terméskorlátozás mikéntje, annak mennyisége is megfontolás tárgyát kell képezze. A borokról Tamás mindent elmondott, mit el kellett mondania (a Borbély és a Váliborok listáját majd külön olvashatják). Kérdésre, miszerint a közös BalatonBor léte jó, vagy nem, megfontolandó választ adott.

- Az ötlet remek lenne, ha mindenki odaadná borban a kívánt Olaszrizling mennyiséget, és ebből a „bortengerből” hozzáértő emberek készítenének el egyetlen, kiemelkedő minőségű BalatonBort. Amiből ki, ki visszakapná azt a palack mennyiséget, amit el tud adni, és akkor egységes termékkel tudnánk kiszolgálni az érdeklődőket. Persze, vannak jó BalatonBorok így is, és sok tétel eléri a minimum feltételeket, de összességében nem mind éri el azt a minőséget, mint a jobbak, és ez rontja a BalatonBor megítését - vélte.

A Váli Birtokon a házigazda, Váli Péter várt bennünket. Színesen mesélt a birtokról szavain érződött, hogy tudatosan, minden lépését előre átgondolva, fokozatosan halad előre. Borai jelentős részét a világ sok országában fogadják örömmel, itthon elsősorban éttermekben, kiskereskedők segítségével terjeszti. Péter gyerekkorától a gasztronómia világában él, a vendéglátás iránti szeretet és tisztelet határozta meg az életét. Már tízéves korában egy olyan helyről álmodott, ahol ő alkottatja meg az ételeket, ezekhez válogatja össze a piacon a legjobb minőségű, friss nyersanyagokat és mindezt a saját szőlőbirtokán termelt boraival tálalhatja. Ez az álom 2000-ben valóra vált: ekkor indult a Váli Birtok története, hogy a Balaton-felvidék szívében, Badacsonyörsön kinője magát. Azóta évről évre azon dolgoznak, hogy vendégeik is ugyanannyira szeressenek ott lenni, mint ők. Hiszen az urbanizációtól távol, egy kerek erdő közepén található a birtok, ahol madarak fütyörésznek, mókusok suhannak fáról fára, ott él és dolgozik a család csend, nyugalom közepette, a lélek békéje által simogatva. És persze itt lakhatnak a vendégek is, akik betérnek hozzájuk.

vali_p_jpg1.jpg

- Mára szinte önerőből, kemény munkával, elkötelezettséggel, hittel és kitartással, de a család szeretetével és támogatásával eljutottunk arra a szintre, hogy közel 10 hektáron organikusan gazdálkodunk, és a borászat közvetlen közelében 24 fő részére szállást tudunk biztosítani. Vallom, hogy a Váli Birtok sikerének titka, hogy még mindig szenvedélyként tekintek a borkészítésre.

vali_p.jpg

Péter szintén szenvedéllyel beszélt az organikus nedűkről, vagy az amforában készültekről. Termékeik között található többségben fehér, néhány rozé, és vörös bor. Igazi kuriózum volt a Váli amfora bor, amely Badacsony büszkeségéből, a Kéknyelűből készült, és első alkalommal készített ezzel az eljárással. Egy kincs, a 2017-es Magnum Kéknyelű is felbontásra került, ami még soha nem került forgalomba, de pár napja már alighanem kapható lesz itt, a település szívében lévő boltjukban, vendéglátó helyeken!  Nem győztünk nyelni és csodálkozni. De a hidegtál, a vízi bivaly pörkölt és a sajttorta kiváló ízei is bőséggel kényeztették ízlelő szervünket.

Végül desszert borral zártuk az édes élet napját…

Íme a kóstolt Borbély és Váli borok listája:

Borbély Tamás: Tomaj, Rózsakő, Kéknyelű válogatás, Bácshegy Olaszrizling, Karós Olaszrizling, Pinot noir, Zeusz késői szüret

Váli Péter: Luca bora, Budai zöld, Olaszrizling válogatás, Szürkebarát, Ágyús Kéknyelű, Kéknyelű Magnum, Syrah, Kékfrankos, Zeusz, Rajnai Rizling.

Badacsony és környéke büszkesége a nagy múltú Kéknyelű és az Olaszrizling, nem véletlenül utóbbiból készül a BalatonBor.

A kéknyelű ősi magyar szőlőfajta, amit kimondottan csak Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztettek. A fajta nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. A badacsonyi kéknyelű 2013-ban került be a kiemelkedő nemzeti értékek közé. Kizárólag vulkáni talajon érzi jól magát és az egész világon nagyobb mennyiségben csak a Badacsonyi borvidéken lelhető fel. Későn érő, október elején-közepén szüretelhető fajta, emiatt mustfoka erősen függ az évjárattól. Tiszta ültetvényben ritkán fordult elő, mert nővirágú, ezért rosszul termékenyül, leggyakrabban a budai zölddel ültették vegyesen. Évenként június első hétvégéjén, Badacsonyban a kéknyelű virágzást ünneplő rendezvénysorozatot tartanak.

 keknyelu_jpg3_1.jpg

Az olaszrizling múltja: a porosz-osztrák háború 1866-ban elvesztése után az osztrákok rizling nélkül maradtak. Szlovénia és Horvátország területén kísérleteztek ki egy hibrid szőlőfajtát, grasevina néven ma is megtaláljató eme országokban. Ez az új bor lett az olaszrizling, ami az egész monarchia területén termesztve nagyjából ugyanazt a minőséget adja. A borászok napjainkban próbálkoztak a fajta magyar átnevezésével, de nem tudták a köztudatba beépíteni az új neveket.

E két badacsonyi, illetve balatoni szőlőfajtának az ad(hat)ja a különlegességét, hogy a mienk, magyar. Ezekkel megfelelő minőség és mennyiség esetén megmutathatnánk a magyar bort a nagyvilágnak!

Badacsonyi történelemlecke borkedvelőknek: ásatások leletei bizonyítják, hogy 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén. 94-ben Domiciánus császár kivágatta a Balaton-felvidéken a szőlők felét, mert konkurenciái voltak az olasz boroknak. 276 körül Probus, az első Pannóniai születésű római császár lendítette fel újra a szőlőművelést Badacsonyban. A filoxéravész utáni rekonstrukció során a szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a pinot gris borát helyi különlegessé emelték, ennek köszönhetően ismerjük ma is, szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, aszúsodhatnak.

A Balaton felvidéknek és Badacsonynak sok híres hódolója volt. Így a többi között Kisfaludy Sándor és művészete szorosan összefonódott a Balaton-felvidékkel. Jókai Mórnak és feleségének, Laborfalvy Rózának Balatonfüreden épült villája hódolatuk jeléül. Szabó Lőrinc múzsája lett a Balatonnak, míg Nemes-Nagy Ágnes költő a Szigligeti Alkotóház gyakori vendége volt. A nagy generáció, Cserhalmi György, színész, az Arctalan nemzedék Zalán Tibor író és Stekovics Gáspár is a Balaton barátai voltak, miként a művészetnek, és a nagy betűs az ÉLET-nek is...

A korabeli dokumentumokból megtudhattuk még, hogy a borvidék nagy része a Gyulaffy család birtoka volt, ennek kihalását követően pedig az Esterházyak tulajdonába került. Érdekesség, hogy 1956-ban, az október 23-át megelőző napokban Nagy Imre, az 1956-os forradalom során kinevezett miniszterelnök is a borvidéken szüretelt, s innen tért vissza Budapestre. Bonfini krónikája szerint Mátyás király már-már kémikusokhoz hasonlóan tanulmányozta a borfajtákat, IV. Károly, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó uralkogója meg nagymértékű borfogyasztó hírében állt, akinek a lemondását követően a királyi palota pincéiben hatalmas borkészletet találtak.

Aki nem hiszi, járjon utána, irány Badacsony, a Borbély és a Váli birtok, látogassák, őket (is), kóstolják a kiválóságaikat!

Higgyék el., megéri!

 

Szólj hozzá!

Borbély Tamás: múlt, jelen, jövő

2024. július 08. 11:01 - Silye Sándor

Borbély Tamás borász azzal büszkélkedhet, hogy a Badacsony régió borászai közül az egyetlen, aki az Év bortermelője kitüntető címmel büszkélkedhet, amelyet 2020-ban ítéltek oda neki. E podcastben hallhatják, mit jelentett, jelent Tamásnak a család, hiszen nekik köszönheti, hogy kis srác kora óta a szőlő volt az egyik olyan hely, ahol szívesen mulatta az idejét.

borbely_jpg2.jpgHallhatják Tamás gondolatait Badacsonytomajról, a szőlőről, a borról, tanulásról, az alkotás öröméről, tehát az életről. Beszél a saját családjáról és a nagy családról, a borászok közösségéről, arról, miképpen lehetne javítani a kiváló BalatonBor kezdeményezést.

Hallhassák hát, és kedveljék meg a személyiségét.

Szólj hozzá!

Borszakírókkal Badacsonyban

2024. július 04. 07:40 - Silye Sándor

borbely.jpgBudapestről reggel indult a a Magyar Borszakírók Köre társulata, útközben három menet közbeni felszállóval 11 főre duzzadva célba érjen Badacsonyban, a Borbély Családi Pincészetben, majd később a Váli Birtokon.

Badacsonytomajban a hegyoldalon találtuk meg a Borbély Családi Pincészet szőlőit, feldolgozóját. Tamás édesapja, Gyula a kutyának adott reggelit, aki hosszas vonítással közölte a környékkel, hogy vendégek érkeztek. Akik rögtön poharat kaptak a kezükbe, és indításként a Bóbita névre keresztelt gyöngyözőborral koccintottak a házigazdákkal a megérkezés örömére. Sok, sok finom nedű váltotta egymást, ínyenc hideg tálon szalámi, sonka és megannyi finomság „ágyazott” meg nekik, miközben hallhattuk a családi pincészet történetét. Hallhattuk: a badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családjuk szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. Ahol a szintén abban az évben született fiuk, Tamás rendkívüli sikereket ér el a boraikkal, hiszen, mint tudott, 2020-ban Az Év Bortermelőjének választották meg. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. Az anya, Gabriella, elsősorban a turizmussal foglalkozik eredményesen. Kérdésre elmondta, hogy a Balatoni Kör fontos mindenki számára, de legalább ennyire lényeges, hogy helyben, a saját településén és annak környékén mindenki fejlessze e téren a lehetőségeit.

borbely_jpg2.jpgVégigjártuk a területet, a feldolgozót, ahol modern eszközök segítik a finom borok elkészültét. Fontos téma volt a beszélgetés során felmelegedés, és az emiatt bekövetkező változások. Tamás elmondta, várhatóan új fajták is teret kapnak majd, de fontos lenne, hogy a megszokott ismert, elismert fajták is versenyképesek tudjanak maradni. A felmelegedés miatt a terméskorlátozás mikéntje, annak mennyisége megfontolás tárgyát kell képezze, hogy használjon, és ne ártson a bor minőségének. A borokról Tamás mindent elmondott, mit el kellett mondania (a Borbély és a Váliborok listáját majd külön olvashatják). Kérdésre, miszerint a közös BalatonBor léte jó, vagy nem annyira, érdekes, megfontolandó választ adott. Mi szerint:

borbely1.jpg- Az ötlet remek, abban az esetben, ha mindenki odaadná borban a kívánt mennyiséget, és ebből a „bortengerből” hozzáértő emberek készítenének el egyetlen, kiemelkedő minőségű BalatonBort. Amiből ki, ki visszakapná azt a palack mennyiséget, amit el tud adni, és akkor egységes termékkel tudnák kiszolgálni az érdeklődőket. Persze, vannak jó BalatonBor-ok külön, külön is, és bár sok termék eléri a minimum feltételeket, de összességében nem mind éri el azt a minőséget, mint a kiválóak, és ez rontja a BalatonBor megítését - vélte.

Pozitív érzéssel és jó hangulatban indultunk tovább a Váli Birtokra. Ahol a házigazda, Váli Péter várt bennünket. Ő is mesélt a birtokról színesen, hatalmas lélekkel. Szavain érződött, hogy nagyon tudatosan, minden lépést előre átgondolva készíti borait, és lassan, de fokozatosan halad előre, építi a birtokot. Elmondta, borai egy jelentős részét a világ sok országában fogadják örömmel, itthon elsősorban éttermekben és kisebb kereskedők segítségével terjeszti. Hallhattuk, hogy gyerekkorától a gasztronómia világában él, a vendéglátás iránti szeretet és tisztelet mindig meghatározta az életét. Már tízéves korában egy olyan helyről álmodozott, ahol ő alkottathatja meg az ételeket, ezekhez válogathatja össze a piacon a legjobb minőségű, friss nyersanyagokat és mindezt a saját szőlőbirtokán termelt boraival tálalhatja. Ez az álom 2000-ben végre valóra vált: ekkor indult a Váli Birtok története azért, hogy Balaton-felvidék szívében, Badacsonyörsön. Azóta évről évre azon dolgoznak, hogy a vendégeik is ugyanannyira szeressenek ott lenni, mint ők. Hiszen az urbanizációtól távol, egy kerek erdő közepén található a birtok, a gyöngyszem, ahol él és dolgozik a család, és itt lakhatnak a vendégek is, akik betérnek hozzájuk.

vali_p_jpg1.jpg- Mára szinte önerőből, kemény munkával, elkötelezettséggel, hittel és kitartással, de a család szeretetével és támogatásával eljutottunk arra a szintre, hogy közel 10 hektáron organikusan gazdálkodunk és a borászat közvetlen közelében 24 fő részére tudunk szállást biztosítani. Vallom, hogy a Váli Birtok sikerének titka, hogy még mindig nem munkaként, hanem szenvedélyként tekintek a borkészítésre, amihez szeretet is társul.

válvali_p.jpgÉs ugyanilyen szenvedéllyel beszélt a borairól. Az organikusokról, az amforában készültekről egyaránt. Termékeik között található döntő többségben fehér, néhány rozé, és vörös bor is. Igazi kuriózumokban is részünk lehetett: ilyen volt a Váli amfora bor, amely Badacsony büszkeségéből, a Kéknyelűből készült, és első alkalommal lett ilyen fajta, eljárással (amfora) a borvidéken. Aztán: egy kincs, a 2017-es Magnum Kéknyelű is felbontásra került, ami még soha nem került forgalomba, de pár napja már alighanem kapható lesz!  Nem győztünk nyelni és csodálkozni. Miként az előételként felszolgált hidegtál, majd a vízi bivaly pörkölt és sajttorta csodájára.

vali_p_jpg3.jpg

Édes desszert borral zártunk, s megállapíthattuk: mindkét házigazdánknak kiváló a jelene, és biztató a jövője. Miként – reméljük - a magyar bornak és vendéglátásnak is egyaránt!

És akkor íme a Borbély és Váli borok listája:

Szólj hozzá!

Országos Borverseny: 22 Fejér arany és ezüst

2024. július 04. 07:37 - Silye Sándor

orsz_borv_geszl_1.jpgJúnius 27-én adták át a 2024-es országos borverseny díjait. Azonban külföldi tartózkodásom miatt csak most tudom ezt a blogomon nyilvánossá tenni, de ami késik nem múlik, így a Fejér vármegyei borászok remek sikereiről számolhatok be nagy örömmel.

Az idei országos megmérettetésen 22 borvidék 230 pincészete 897 tétellel versengett egymással a dicsőségért. A zsűri összesen 140 díjat adott ki, ebből 7 volt nagyarany, 163 arany, 117 ezüstérmes, emellett kiosztottak 12 különdíjat is.

orsz_borv_torl.jpgEbből a bő termésből a megye borászai is sikeresen kivették a részüket, hiszen 13 arany- és 9 ezüstérmet hoztak haza. A legjobb „matekkal” a Törley Pezsgőpincészet és a Geszler Családi Pincészet rendelkezik, egyaránt 2-2 arany, illetve 3-3 ezüstéremmel. Őket követi az Anonym Pince (Etyek) 2 arany, 2 ezüst, a Paulus Borház (Mór) 2 arannyal, 1 ezüsttel, a Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok (Pázmánd) 2 aranyéremmel. A sikerlistán a Csóbor Családi Pincészet (Agárd) 1 arany és 1 ezüstéremmel, a Haraszthy Pincészet (Etyek), az L. Simon Borászat 1-1 aranyéremmel büszkélkedhet, míg a Bakos Borászatnak (Pázmánd) egy ezüst jutott.orsz_borv_anonym.jpg

Nézzük részletesen,az aranyérmes borok a következők: Geszler Családi Pincészet Móri Zenit, Geszler Rosé Cuvée; Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Sauvignon Blanc fehér bor, Könnyűvér vörösbor; Paulus Borház Gold Generosa, Selection Olaszrizling; Törley Pezsgőpincészet Törley György Villa Irsai Olivér, Chardonnay Brut pezsgő, Anonym Pince Frazír fehérbor, Brut Reserve Összhang Pezsgő; Csóbor Családi Pincészet Agárdi Irsai Olivér; Haraszthy Pincészet Sauvignon Blanc Fine Dining Selection, L. Simon Borászat Velence Rosé Cuvée.

orsz_borv_nagy_g.jpg

orsz_borv_paulusz.jpgEzüstérmet szereztek: Geszler Családi Pincészet: Móri Zöldveltelini, Móri Ezerjó, Vértes Kincse fehérbor; Törley Pezsgőpincészet Szent István Korona Sauvignon Blanc fehérbor, Szent István Korona Cabenet Sauvignon Rosé, Törley Francois President pezsgő; Anonym Pincészet Szinkópa fehérbor, Rosé Brut Összhang pezsgő; Etyeki Kúria Red vörösbor, Paulus Borház (Mór) Rácz Jenő Vízió, Bakos Borászat Bakos ART (Pázmánd).

orsz_borv_csobor.jpgEnnyi, ami nem kevés, sőt! Köszönet valamennyi itt szereplő Fejér vármegyei borásznak azért, hogy tovább öregbítették Fejér borainak hírnevét, és megerősítették a vármegye helyét az ország bortérképén!

Szólj hozzá!

Kóstold körbe - mert megéri! - a Balatont!

2024. június 22. 09:10 - Silye Sándor

 kostold_korbe_jpg1.jpg

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!
Egymást ajánljuk! A Balatoni Kör 2024/25-es térképmelléklettel elkészített Kóstold körbe kiadványát a Balatoni Kör elnöke, Pach Gábor mutatta be:
Ez a tíz éves Balatoni Kör nyolcadik kiadványa, melyben a 60 tagunk mellett idén is szerepelnek az általuk ajánlott helyszínek is, az egymást ajánljuk szlogenünk ebben a füzetben is megjelenik, hiszen a benne szereplő egységek tagjainkkal együtt hisznek a közös gondolkodásban, egymás erősítésében. A kiadványban szereplő balatoni vendéglátóhelyek évek óta kiszámítható, magas minőséget nyújtanak a vendégeknek, ami ár/érték arányban is kiváló. Mi a Balatonon készen állunk, várjuk a vendégeket, itt vagyunk minden nap! A Balaton egész évben ad látnivalót, élményt, szolgáltatásokat és boldogságot, fedezzük fel közösen! Nekünk ez a lelkünk, ez az életünk, ezt az életérzést szeretnénk megmutatni a hozzánk látogatóknak. A kiadványban mintegy 90 étterem, borászat, szálláshely, cukrászda, sörfőzde, pálinkafőzde és turisztikai attrakció, szakmai partnereink és szponzoraink kaptak helyet. A füzet a benne szereplő helyszíneken és a Balatoni Kör rendezvényein lesz elérhető mondta.

kostold_korbe_jpg2.jpgA tíz éves Európa első strandétel versenyt Kardos Gábor az Év strandétele verseny ötletgazdája, a Balatoni Kör alapító tagja mutatta be az idei versenyt.
Tizedik éve tartjuk meg az Év strandétele versenyt, és csak ebben az évben tudatosult bennem, hogy ilyen megmérettetés sehol máshol nincs Európában. Ez a verseny nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztro kínálata. Az idei Év strandétele versenyben létrehoztunk egy balatoni stranddesszert ételkategóriát, idén is kiemelten értékeljük, akár különdíjjal is a jóárasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett fogást.

kostold_korbe.jpgJúlius 10-ig várják a nevezéseket a balatonikortitkar@gmail.com vagy az info@balatonikor.hu címre. 2024-ben díjazott kategóriák: 1. a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában); 2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk); 3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen) 4. az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő); 5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő); 6. az Év balatoni stranddesszertje.

Fotó: Pesthy

kostold_korbe_jpg3.jpg

Szólj hozzá!

BalatonBor – azaz a szerelemgyerek

2024. június 21. 16:18 - Silye Sándor


balatonbor_jpg2.jpgMelyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor!

2024. június 16-án a tihanyi Balaton Piknik keretén belül tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét.

BalatonBor – ami nem más, mint a közösségi márka

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.
– Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünkjelentette ki Barabás Barna, a Rizling Generáció Egyesület elnöke, majd hozzátette: – Idén 19 termelő várhatóan 100 ezer palack BalatonBort készít. Vásárlói visszajelzések alapján tudjuk, hogy a BalatonBorok minősége évről évre emelkedik, csak bíztatni tudok minden termelőt, hogy nevezzen, készítsen BalatonBort, és bíztatunk minden vendéglátós, akár egy strandi lángosos, akár egy elegánsabb szálloda, hogy tartsa kínálatában ezt a tételt, ami kiváló fröccsbor, és a könnyed ételeknek is jó kísérője.

balatonbor_jpg1.jpg

BalatonBor - Keresd, kérd a vendéglátóhelyeken

Kilencedik éve készítünk BalatonBort, és hatodik éve Hegybortmondta Dobosi Győző, a Balatoni Kör elnökségi tagja. Számos hazai és nemzetközi borversenyen nagyon jó eredményeket érnek el a termelők a BalatonBorokkal, Hegyborokkal, nemcsak mi balatoni gyerekek, balatoni borászok gondoljuk, hogy ez jó irány, hanem a nemzetközi szakma is objektíven elismeri ezt. Mind a hat balatoni borrégión található olaszrizling, ezért a szőlőre építettük ezt a projektet. A Balatonon fogyó borokhoz képest a mi 100 ezer palackunk még csak egy kisebb mennyiség, de évről évre növekszik ez a szám. Az idei évben azokat a vendéglátósokat is megszólítjuk, akik eddig nem mertek vagy nem akartak BalatonBor tartani a kínálatukban. Boros pohár promócióval és marketing kihelyezéssel, szakmai támogatással segítjük őket. Arra bíztatunk minden Balatonra érkező vendéget, hogy kóstoljon minél többféle BalatonBort, és találja meg a kedvencét. Hegyborból várhatóan 33 ezer palack készül, ez egy magasabb kategória, nem a fajta gyümölcsösségről, ropogós ízvilágról szól, ezek már a termőhelyet előtérbe helyező, komolyabb tételek.

balatonbor_jpg4.jpgBalatonBor – a szerelemgyerekKardos Gábor, a BalatonBor megálmodója látszólag szubjektív emberi oldalról közelíti meg a projektet:
– A BalatonBor egy szerelemgyerek. Ha valaki a saját márkájában hisz, az nagyon hiteles. A Balaton a Balatoni Kör tagok, BalatonBort készítők számára egy személyes szerelmi történet, ami így erősebb a privát brand hitelességénél, ezt a szerelmet mi nem hagyjuk kihűlni. Egy nagyvonalú gesztus is van abban a borászok részéről, hogy a BalatonBor címkén kisebb betűvel van rajta a saját nevük, mint a közös név. A magyar fogyasztók tudatát a privát és multi brandek uralják, ez a közösségi brand ezért is különleges, egyedi a magyar fogyasztónak, de a közösségi brand-tudatosság erősítésével az európai borvilágban meghatározó szemléletet erősítjük itthon.

balatonbor_jpg3.jpg

2024-ban BalatonBor termelők: Androsics Birtok, Barna Pince Ábrahámhegy, Bujdosó Pincészet, Cseh családi Pince, Dobosi Pincészet, Dóka Éva Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, Feind Pincészet, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Laposa Pince, MATE Badacsony, Pócz Pincészet, Szabó és fia, Tagyon Birtok, Végh testvérek, Veszprémi pince, Zelna Borászat.
2024-ben Hegybort készítők: Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Cseh Családi Pince, Dobosi Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, kisspine, Martinus Birtok, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh testvérek, Zelna Borászat.

Szólj hozzá!

A Kéknyelű virágzásának az ünnepén

2024. június 19. 13:18 - Silye Sándor

 

Badacsony. Ha erre fordulsz láthatod, amint a Balaton, a magyar tenger méltóságteljesen, szelíden hullámzik a medrében, ha meg arra nézel, akkor mi nyűgöz le? A Badacsony hegy a magasságával, benne a zordnak látszó bazaltok sokaságával, nagyságával. És, ha már hallod, hogy Badacsony, akkor azonnal beugrik a szőlő, a bor, és megannyi más finomság.

És persze a Kéknyelű, ami e hely sajátossága, különlegessége.

A Kéknyelű virágzásának az ünnepén

A Kéknyelű virágzás ünnepének napján, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet épületében a regisztráció után beköszönésként Sauvignon Blanc, vagy Irsai Olivér között lehetett választani a belépő italok közül. Egy emelettel feljebb az előtérben terülj, terülj asztalkám megannyi hideg finomsággal, beljebb több fajta bor kínálta magát leöblítendő az ételek sokaságát. Aztán kint, a teraszon kezdetét vette a Kéknyelű virágzásának ünnepe. Nicsak, ott az egyik fővédnök, dr. Navracsics Tibor, aki személyesen jött el, mint később megtudtuk, fővédnök társa, dr. Nagy István agrárminiszter hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott itt lenni, pedig szívesen jött volna ő is. A köszöntők és a szakmai előadások következtek nyitányként, majd később is, amikor az alábbi jeles személyiségeket hallottuk: Benczik Zsolt, a házigazda Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere, dr. Navracsics Tibor országgyűlési Képviselő, Közigazgatási és Területfejlesztési Miniszter, Nyitrainé dr. Sárdy Diána a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet intézetigazgatója, Enese Beáta a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének gazdasági ügyekért felelős alelnöke, dr. Baksa Adrienn az Agrárminisztérium Agrármodernizációs Főosztályának vezetője, Professzor Emeritus dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke, Borbély Tamás a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának Elnöke. Ezt követően a meghívott borlovagrendek tagjai rendjük köpönyegébe bújva a „civilekkel” együtt a Felvonulási térre mentek ki, a lovagok elfoglalták a teret, színesítve a fű üde zöldjét, a többiek pedig kicsit feljebb, az „erkélyen”, a terített hordók asztalai előtt álltak és figyeltek. A téma mi más, mint maga a bor volt, amiből bőven lehetett találni kóstolni valókat a hivatalos rész után. A program részeként jutott tisztelendő áldás a bornak, ételnek, embernek egyaránt.

Badacsony és környékének sok kiváló borászata mutatta meg magát, és győztes Kéknyelű borát, valamint többfajta más nedűit. De főszerepben az a bor volt e napon, ami a legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik, tehát a Kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. Csak néhány név a boraikat bemutató kiválóságok közül a teljesség igénye nélkül: Büttner, Borbély, Edvi, Folly, Istvándy, Laposa, Málik, Szászi pincészet és sokan mások. A zene kedvelőinek pedig egy igazi kuriózum: Szörényi Levente, a magyar pop és rockzene múltja, jelene, legendája is meg- és bemutatta Kéknyelű borát fia, Örs által. Akkor és ott adták át a Kéknyelű borverseny díjait, sok, sok remek borkészítő mesternek. Tudjuk, hiszen már régóta tapasztalhatjuk: a Balaton borvidékei visszanyerték régi jó hírüket, köszönhetően példás összefogásuknak, legyen szó ételről, italról, lásd BalatonBor, és a Balatoni Kör az Év strandétele versenyének az összefogása révén létrejött kiválóságokról!

A Felvonulási tér pazar látvány nyújtott, csodás volt csak egyszerűen megbámulni a Balatont, a hegyen a bazaltokat, vagy ott fent a Szigligeti házat, örvendezni a természet szépségének, tisztelegni a Balaton, a magyar tenger, e hon helyi történelme előtt. De igazi különlegességet jelentett az a néhány korty, amit az „öreg” Kéknyelűk kóstolása jelentett, mint például Vargáék 2006-os, Borbélyék 2018-as korelnökei.

Jó nap volt, nagyon jó az a szombat, amikor tüzesen sütött le a kora nyár sugára a - borlovagokra, majd délután a környék badacsonyi borokat kóstoló lakóira, nyaralóira.

Viszontlátásra!

Szólj hozzá!

Bormedence MúzeumKert ∙ Borpiknik Kárpátaljáért!

2024. június 13. 09:01 - Silye Sándor

bormedence.jpgA Kárpát-medence kiváló borai és muzsikái Budapesten együtt örvendeztetik meg a finom nedűk és a lelket emelő muzsika híveit. Az időpont:2024. június 20. (csütörtök), 15.30–21 óra ∙ Magyar Nemzeti Múzeum kertje

Nem kevesebb, mint KÖZEL 30 KIÁLLÍTÓ, ~ 100 TÉTEL KÓSTOLHATÓ∙ FOLK, JAZZ ÉS BLUES LESZ HALLHGATHATÓ.
2024. június 20-án, csütörtökön rendhagyó jótékonysági Bormedence eseményre kerül sor: a kárpátaljai borászok és borvilág támogatására szervezünk meg egy hangulatos nyár eleji Bormedence programot. Szervezők: Tájoló Tradíció és Innováció Alapítvány, Magyar BOR Intézet és partnerszervezeteik.
A Bormedence MúzeumKert rendezvény hagyományteremtő jelleggel valósul meg festői környezetben, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A Bormedence MúzeumKert a 2006-2015 között megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója hangulatát kívánja feleleveníteni: a borok és a muzsikaszó találkozásának szép ünnepe lesz.
A rendezvény bevétele pedig több kárpátaljai borász család életét és megélhetését próbálja segíteni.
A Bormedence MúzeumKert jellemzői: egy hangulatos kora nyári délutáni-esti rendezvény csodás környezetben,
sétálókóstoló, közel 30 kiállító közreműködésével, anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence számos borvidéke bemutatkozik. Több, mint 100 különböző bor kóstolható szabadon egy belépőjegy áráért, Muzikális Bormedence: népzenei formációk muzsikája, továbbá jazz és blues, díszvendég. Kárpátalja (még ha ez a háború miatt csak korlátozottan fog megvalósulni), illetve Gyöngyöspata. Az esemény tudatosan kerül csütörtökön megrendezésre, így a borászok hétvégi elfoglaltságát sem akadályozza, miképp az érdeklődő közönséget is könnyebb így megszólítani nyáridőben. Ismerjék meg a Kárpát-medence pompás borait, csodás zeneszó hallgatása közben, festői környezetben, a város szívében!

bormedence_jpg1.jpgA Bormedence MúzeumKert kóstolón kiváló belhoni és külhoni borászok vesznek részt. A kiállítók neve, illetve a fellépő zenekarok listája Facebook eseményen olvasható: https://www.facebook.com/events/280240584661180.
Fellép többek között: Balogh Marianna és Bólya Mátyás duója (népzene) | a Jánosi András vezette Hungaricus együttes (17-18. századi régi zene) | a Mátyási Roland vezette Ménesi BB Blues | Oláh Krisztián sokszoros nemzetközi díjas jazz zongorista.
Jegyek: Egy belépőért közel 100 bor szabadon kóstolható!. Elővételes  jegyek: https://forms.gle/suQfvki4ytGNNwuy5
Elővételes jegyek: 9.900 Ft/fő ártól. Érdemes a jegyeket elővételben megvásárolni, mert a helyszín befogadóképessége korlátozott.
Bízunk abban, hogy együtt tudunk tenni Kárpátalja megsegítéséért, a Kárpát-medencei borvilág és borkultúra népszerűsítéséért egy kellemes nyári délutáni-esti rendezvény keretében!

Szólj hozzá!

Rizling világbajnokság: Rekordokat döntött a GROW Balaton

2024. június 08. 08:25 - Silye Sándor

grow_du.jpgTudjuk: a magyar sportnemzet. Ha világbajnokságról hall rögtön lázba jön mindenki e lángokkal ölelt szépséges hazában. Szinte mindegy milyen sportról hall. Most Magyarországot, a Balatont érte az a megtiszteltetés, hogy az Olaszrizling borok világbajnokságának adhatott otthont.

Hogy mi? Ön azt kérdezi, mi köze van a bornak a világbajnoksághoz? Annyi, hogy a világ legjobb borai mérettek meg a Balaton partján, és osztottak arany,  ezüst és bronzérmeket. Akik szeretik e nemes nedűt, azok értően bólogatnak, hogy ez igen. Aki nem, nekik javaslom, olvassák el az alábbi sorokat, és máris többet tudnak a borok eme fajtájáról. Mert csak a kezdet nehéz...

Tehát a tények: 

Az olaszrizlingek balatonfüredi világbajnokságán 349 bor versenyzett! Minden korábbi várakozást meghaladva, 7 ország 349 bora érkezett be a GROW du Monde versenyre, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg, az idei évben Magyarország lehetett a házigazda. A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, köztük több Master of Wine és Master Sommelier is volt. A Balatonfüreden megrendezett díjátadó ünnepségen május 31-én 5 trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek, ezen felül 17 platina, 82 arany-, 92 ezüst- és 82 bronzérem is gazdára talált.

Az olaszrizlingek legnemzetközibb megmérettetését 2021-ben indította el három borszakíró, a horvát Saša Špiranec, a szerb Igor Luković és a magyar Győrffy Zoltán. A GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze, de lényegében ugyanarról a fajtáról beszélünk.

grow_du_jpg1.jpgA világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció, a rendezvény társszervezőjének kezdeményezésére a grow mint az olaszrizling szinonímája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként), ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet.

A harmadik GROW du Monde versenyen öt kategóriában hirdettek győztest.

  • Legjobb fiatal olaszrizling: Vino Gaube Laški Rizling 2023 (Szlovénia)
  • Legjobb érlelt olaszrizling: Vinařtsví No. 44 Dunajovský Vlašák Pašák 2022 (Csehország)
  • Legjobb édes olaszrizling: Galić Graševina "Mateo" Izborna berba 2018 (Horvátország)
  • Legjobb narancs-/natúrbor: Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia)
  • Legjobb olaszrizling alapú házasítás: Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország)

A nemzetek éremtáblázata az alábbiak szerint alakult:

  • Magyarország 8 platina, 48 arany, 54 ezüst, 47 bronz
  • Csehország 3 platina, 7 arany, 5 ezüst
  • Szlovénia 3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz
  • Horvátország 1 platina, 13 arany, 18 ezüst, 20 bronz
  • Szerbia 1 platina, 7 arany, 7 ezüst, 6 bronz
  • Szlovákia 1 platina, 5 arany, 2 ezüst, 2 bronz
  • Olaszország 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz

Lám, lám e dicsőséges listát olvasva, kedves sportbarát máris magasba emelheti kezeit, mert ez bizony szép siker! És Ön, kedves borbarát, borok szakértője elégedetten cuppanhat ennek okvastán, vagy valamelyik Olaszrizlinget kóstolva egyaránt. Nem véletlenül tartjuk e fajtát magyarnak, de a miénknek mindenképpen. Nem véletlenül mondtam korábban kiváló borászainknak, hogy ha lehet, magyar fajtákkal versenyezzünk a nagyvilágban, mert az dupla elismerést jelenthet borainknak. Miért is ne...?

grow_du_jpg3.jpgA GROW Balaton rendezvénysorozat öt napja alatt a zsűri tagjai, köztük Caroline Gilby MW, Ivan Barbić MW vagy Ronn Wiegand MW&MS több borvidékre ellátogattak, 5 mesterkurzuson vehettek részt, ezeken mintegy 70 balatoni borászat boraival ismerkedhettek meg. A Balaton Borrégió, a Rizling Generáció, a Balatoni Kör és a Pécsi Borozó magazin társszervezésében megvalósult esemény elsősorban közösségi összefogás és lelkes támogatók segítségével valósulhatott meg.

grow_du_jpg2.jpg

A rendezvény szakmai támogatói a Badacsonyi Borvidéki Tanács, a Balatonboglári Borvidéki Tanács, a Balatonfüred-Csopaki Borvidéki Tanács, a Balatonfelvidéki Borvidéki Tanács, a Balatonfüredi hegyközség, a Balatonlellei hegyközség és a Somlói hegyközség voltak. A GROW du Monde hivatalos ásványvize a Jana - natural mineral water Kiemelt támogatók: Balatonfüred Város Önkormányzata, Hotel Aura Balatonfüred, Balatonfüredi Kongresszusi Központ, Hotel Vinifera Balatonfüred, 77 Elektronika Kft. és MBH Bank Támogatók: Amorim Hungarokork Zrt., Cellarius Kft., DD Inox Kft., Dobosi Borbirtok, Figula Wines, Hableány Badacsony, Imprenta Nyomda Kft., Jamnica Mineral Water, Jásdi Pince, Lázár Pince, Pannon Borbolt, Pécsi Tudományegyetem, Rondo Hullámkarton Gyártó Kft., The Cap Csúziker Kft., Tornai Pincészet, WineSofa, Winelovers Awards, Zelna Borászat és Borbár.

Forrás: info@growdumonde.eu

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása