Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Borszakírókkal Badacsonyban

2024. július 04. 07:40 - Silye Sándor

borbely.jpgBudapestről reggel indult a a Magyar Borszakírók Köre társulata, útközben három menet közbeni felszállóval 11 főre duzzadva célba érjen Badacsonyban, a Borbély Családi Pincészetben, majd később a Váli Birtokon.

Badacsonytomajban a hegyoldalon találtuk meg a Borbély Családi Pincészet szőlőit, feldolgozóját. Tamás édesapja, Gyula a kutyának adott reggelit, aki hosszas vonítással közölte a környékkel, hogy vendégek érkeztek. Akik rögtön poharat kaptak a kezükbe, és indításként a Bóbita névre keresztelt gyöngyözőborral koccintottak a házigazdákkal a megérkezés örömére. Sok, sok finom nedű váltotta egymást, ínyenc hideg tálon szalámi, sonka és megannyi finomság „ágyazott” meg nekik, miközben hallhattuk a családi pincészet történetét. Hallhattuk: a badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családjuk szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. Ahol a szintén abban az évben született fiuk, Tamás rendkívüli sikereket ér el a boraikkal, hiszen, mint tudott, 2020-ban Az Év Bortermelőjének választották meg. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. Az anya, Gabriella, elsősorban a turizmussal foglalkozik eredményesen. Kérdésre elmondta, hogy a Balatoni Kör fontos mindenki számára, de legalább ennyire lényeges, hogy helyben, a saját településén és annak környékén mindenki fejlessze e téren a lehetőségeit.

borbely_jpg2.jpgVégigjártuk a területet, a feldolgozót, ahol modern eszközök segítik a finom borok elkészültét. Fontos téma volt a beszélgetés során felmelegedés, és az emiatt bekövetkező változások. Tamás elmondta, várhatóan új fajták is teret kapnak majd, de fontos lenne, hogy a megszokott ismert, elismert fajták is versenyképesek tudjanak maradni. A felmelegedés miatt a terméskorlátozás mikéntje, annak mennyisége megfontolás tárgyát kell képezze, hogy használjon, és ne ártson a bor minőségének. A borokról Tamás mindent elmondott, mit el kellett mondania (a Borbély és a Váliborok listáját majd külön olvashatják). Kérdésre, miszerint a közös BalatonBor léte jó, vagy nem annyira, érdekes, megfontolandó választ adott. Mi szerint:

borbely1.jpg- Az ötlet remek, abban az esetben, ha mindenki odaadná borban a kívánt mennyiséget, és ebből a „bortengerből” hozzáértő emberek készítenének el egyetlen, kiemelkedő minőségű BalatonBort. Amiből ki, ki visszakapná azt a palack mennyiséget, amit el tud adni, és akkor egységes termékkel tudnák kiszolgálni az érdeklődőket. Persze, vannak jó BalatonBor-ok külön, külön is, és bár sok termék eléri a minimum feltételeket, de összességében nem mind éri el azt a minőséget, mint a kiválóak, és ez rontja a BalatonBor megítését - vélte.

Pozitív érzéssel és jó hangulatban indultunk tovább a Váli Birtokra. Ahol a házigazda, Váli Péter várt bennünket. Ő is mesélt a birtokról színesen, hatalmas lélekkel. Szavain érződött, hogy nagyon tudatosan, minden lépést előre átgondolva készíti borait, és lassan, de fokozatosan halad előre, építi a birtokot. Elmondta, borai egy jelentős részét a világ sok országában fogadják örömmel, itthon elsősorban éttermekben és kisebb kereskedők segítségével terjeszti. Hallhattuk, hogy gyerekkorától a gasztronómia világában él, a vendéglátás iránti szeretet és tisztelet mindig meghatározta az életét. Már tízéves korában egy olyan helyről álmodozott, ahol ő alkottathatja meg az ételeket, ezekhez válogathatja össze a piacon a legjobb minőségű, friss nyersanyagokat és mindezt a saját szőlőbirtokán termelt boraival tálalhatja. Ez az álom 2000-ben végre valóra vált: ekkor indult a Váli Birtok története azért, hogy Balaton-felvidék szívében, Badacsonyörsön. Azóta évről évre azon dolgoznak, hogy a vendégeik is ugyanannyira szeressenek ott lenni, mint ők. Hiszen az urbanizációtól távol, egy kerek erdő közepén található a birtok, a gyöngyszem, ahol él és dolgozik a család, és itt lakhatnak a vendégek is, akik betérnek hozzájuk.

vali_p_jpg1.jpg- Mára szinte önerőből, kemény munkával, elkötelezettséggel, hittel és kitartással, de a család szeretetével és támogatásával eljutottunk arra a szintre, hogy közel 10 hektáron organikusan gazdálkodunk és a borászat közvetlen közelében 24 fő részére tudunk szállást biztosítani. Vallom, hogy a Váli Birtok sikerének titka, hogy még mindig nem munkaként, hanem szenvedélyként tekintek a borkészítésre, amihez szeretet is társul.

válvali_p.jpgÉs ugyanilyen szenvedéllyel beszélt a borairól. Az organikusokról, az amforában készültekről egyaránt. Termékeik között található döntő többségben fehér, néhány rozé, és vörös bor is. Igazi kuriózumokban is részünk lehetett: ilyen volt a Váli amfora bor, amely Badacsony büszkeségéből, a Kéknyelűből készült, és első alkalommal lett ilyen fajta, eljárással (amfora) a borvidéken. Aztán: egy kincs, a 2017-es Magnum Kéknyelű is felbontásra került, ami még soha nem került forgalomba, de pár napja már alighanem kapható lesz!  Nem győztünk nyelni és csodálkozni. Miként az előételként felszolgált hidegtál, majd a vízi bivaly pörkölt és sajttorta csodájára.

vali_p_jpg3.jpg

Édes desszert borral zártunk, s megállapíthattuk: mindkét házigazdánknak kiváló a jelene, és biztató a jövője. Miként – reméljük - a magyar bornak és vendéglátásnak is egyaránt!

És akkor íme a Borbély és Váli borok listája:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr818440343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása