Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

BalatonBor, PH-érték, REDy - a közösségi bormárkák

2019. május 23. 09:57 - Silye Sándor

balatonbor1.jpg

A REDy és a PH-érték csapatának tagjai kínálják a termékeiket a Sociétében

A Kóstolom jóvoltából újabb BalatonBor rendezvényen vehettünk részt. Ezúttal Budapesten, a Société volt a helyszín, az elegáns, zárt udvarban 14 balatoni borász kínálta kóstolásra kiváló nedűjét. De ott voltak meghívottként a pannonhalmiak a PH-érték nevű, rajnai rizlingre alapra “épített” termékeikkel, illetve a villányiak a REDy, vörösborból készült közösségi bormárkájukkal. Mindkét területet 6-6 pincészet képviselte. Természetesen ott voltak a sajtó, a borszakírók, a borszakértők képviselői is. Először lehetett megkóstolni a 2018-as balatoni szüret termékét, a palackba került Olaszrizlinget. A balatoniak, a pannonhalmiak és a villányiak is régiós bormárka létrehozásán, a figyelem középpontba hozásán fáradoznak, és eme tevékenységüket siker koronázhatja. A Balaton esetében a BalatonBor, Villány borász közösségét a REDy képviselte, míg a pannonhalmiak közös gyermeke a PH-érték volt.  

- A régiós, illetve közösségi bormárkák továbbra is a hazai borpiac legizgalmasabb trendjét jelentik, aminek egyértelmű jele, hogy minden évben újabbal bővül ezek köre. A BalatonBorok közössége nagy örömmel és büszkeséggel működik együtt minden újabb borvidéki márkaközösséggel – mondta Kardos Gábor, a Balatoni KÖR alapítója, a BalatonBor egyik ötletgazdája.

Hallhattunk az ottani borászok részéről a generáció váltásról,  az összefogás erejéről, fontosságáról. A balatoni borpiramis csúcsosodó részén található HegyBor vakon végzett kóstolás után nyeri el a megtisztelő címet, miként a prémium kategóriának számító nedűk is, amelyek a piramis csúcsára kerülnek. Mindhárom terület kiváló termékekkel rukkolt elő, a BalatonBor olaszrizling, a PH-érték rajnai alapon, a REDy portugieser által meghatározó házasítás.

balatonbor2.jpg

A Söptei pincészet terméke ízlett a legjobban. De! Lásd a mottómat. Mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik...

- Azt valljuk, hogy az igazán jó borok készítéséhez nem csak a szőlőt kell ismerni, hanem a  vidéket, a földet, ahol a tőke, a tradíció gyökerezik jó mélyen. A Balatoni felvidék magaslatai szelektől védettek, sajátos adottságokkal, kedvező mikroklímával rendelkező tájegység. A mészkő réteges mélyrétegű agyagos lösz talaj jelenti a testes, tüzes, ízgazdag, illatos boraink alapját - mondta Söptei Zsolt, a számomra legízletesebb, legszebb bornak tartott Illúzió nevű termék készítője. A bor a csopaki Nagykút dűlő “gyermeke”, és a Csopaki Kódex termékleírása alapján készült.

Az a délután a Sociétében nem illúzió, hanem nagyon is jó valóság volt...

balatonbor3.jpgÍme együtt a három borvidék három bormárkájának a  kiváló csapata. Nemcsak akkor és ott...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214851678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása