Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A pince mélyétől a hegy csúcsáig

2016. december 04. 15:07 - Silye Sándor

Székesfehérvárról 34 fős társasággal kirándultunk Szekszárdra. A város szépségei után jöhetett a „jóság”, a borok kóstolása. Több lehetőség közül a Sárosdi pincét választva jutottunk fel a csúcsra. Mintegy másfél kilométeres wellness programmal, hegynek fel, járva, sétálva, botorkálva. Ott nagy levegőt vettünk, majd a kezdeti félreértéseken túlesve jöhetett a már említett „jóság”, senki nem maradt étlen, szomjan, sőt!

 sarosdi-pinceszet-szekszard.jpg

A Sárosdi pince bemutatta a teljes kínálatát, 9 fajtát kortyolgattunk, rágcsáltunk, nyeltünk, vagy éppen kiköptünk, ahogy az már kóstolón szokás. A Chardonnay-Rizlingszilváni házasságból született fehér cuvée, és a Réka Rozé a maga nem nemében nem volt rossz, jól sikerült bevezető tételeknek fogtuk fel. Utána jött a vörös-tenger, 7 remek vörös bor, nehéz volt dönteni, melyik is a numero 1. A Pinot Noir annak ellenére ízlett, hogy nem kedvelem ezt a fajtát (magánügy...), igaz, ez a tény a kóstolt tételtől sem változott,  bár gond nélkül be tudta fogadni az orcám, mi több, a bensőmbe, és nem a kiöntőbe jutott belőle. A megismert vörös borok jó korban voltak, 2012, 2013-ban „születtek”. Lementünk a pincébe is, na, nem vajat csipegetni, hanem 2012-es Kékfrankos kóstolgatni, majd miután feljöttünk a mélyből, a borok mellé már a paraszttálból is csíphettünk nagyokat a sajtok, pogácsák mellé. Még alant, a Kékfrankost kortyolva a többség elismerően csettintett, szerintem jó, kellően gyümölcsös is volt, de nekem hiányzott belőle a tanninok huncutkodása, amikor a csersav jótékonyan összehúzza az orcát. És jöttek sorban a nehéztűzérség lövedékei, nem győztük kapkodni a fejünket a jobbnál, jobb boroktól. A Merlot szerethető volt, szerettük is, a Cabernet Franc lágyan simogatott, ennek nyaldosása közepette jeleztem: ez a kiváló Franc csúcsra járhatna némi intelligens, nem túlzásba vitt füsttel, barrique hordóban pátyolgatva. Judit, a házigazda mondta, van nekik barrique boruk is, várjuk ki a sorunkat. Kivártuk, megérte. A Bikavér és a Cabernet Sauvignon után keresgéltük a pozitív jelzőket, de hoppá, a 2008-as Cabernet Sauvignon Selectiontól, amelyik látott barrique hordót kifeküdtünk, csodás volt!

A Sárosdi pince feltörekvő alkotó műhely, megfelelő PR után előbb, utóbb ott lesz a helyük a nem kevés számú kiemelkedő szekszárdi borász között!

Aki nem hiszi, kóstoljon utána!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8012022051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása