Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Sáfrán András borász kapocs az apja és a fia között

2017. május 03. 08:31 - Silye Sándor

Sáfrán András a móri borvidék egyik kiválósága, Csákberény és az Orondi szőlő egyik meghatározó embere. Kiváló szőlők, szép borok jellemzik munkásságát. Az utóbbi években már fiával, András jr.-el együtt dolgoznak a pincében. Azzal kezdtem, hogy nem érzi magát két cintányér között a levegőnek? Mert, amíg az édesapja élt, azt mondták: könnyen tud jó borokat készíti apja mellett, ma meg azt kapja meg időnként, hogy könnyű neki, hiszen a fia remek borokkal ékesíti a nevüket...

- Ha e két ember között kapocs tudtam lenni, akkor az nekem teljes megelégedettséget jelent – jött a felvetésre a frappáns válasz.

ifjabb_balra_es_idosebb_safran_andras.jpg

A család meg tudna élni a borászatukból, de András emellett autóvezetést oktat, és vállalkozó. Kérdés: mikor tud élni ennyi munka mellett?

- Mindig, hiszen két olyan dolog teszi teljessé az életemet, amit szeretek: a bor pezsdít, lelkesít, a tanítás pedig emberi kapcsolatokat hoz létre, ami segít mindenben.

Amikor id. András elkezdte édesapjával, még egy hektár szőlőjük sem volt, ma a fiával 5 hektáron gazdálkodnak.

- Ez nem sok, de nem is kevés, mert ha ekkora területen valaki tisztességesen dolgozik, és jó borokat készít, a családja meg tud élni ebből. Tavaly 10 fajta bort készítettünk, nagyrészt saját szőlőből. Ha vásárolunk, akkor olyat veszünk, ami nekünk is van, de nagyobb mennyiség kellene belőle. Termékeink között vannak házasítások, a könnyedebb borokat a Csabagyöngye, a Cserszegi, a rozék, a sárgamuskotály, a határozottabb borainkat az Olaszrizling, a Rajnai Rizling, a Generosa, a Chardonnay, a Tramini, a vásárolt szőlőből készített Ezerjó, és a Cabernet Franc képviseli. Tehát vörös boraink is vannak, mert adott egy réteg, amely azt keresi, és rájuk is gondolni kell. Nem tudunk, nem akarunk vetélkedni Villánnyal, Szekszárddal, és a többi vörös boros vidékkel, de az igényeknek igyekszünk megfelelni, és olyan terméket kínálni, amelyikkel nem vallunk szégyent.

Sáfrán András kísérletező fajta, a Generosa jelentette az első nagy kalandot, de van más is...

safran_3.jpg

- Ez a trilla, de arról nem szóltam, mert 2016-ban az összes lefagyott. Remélem, 2017-ben ez nem így lesz, és ősszel már meg tudjuk kóstolni azt is. Igyekszünk úgy dolgozni, hogy mindenki megtalálja nálunk azt a bort, amelyet az egész családja szívesen fogyaszt. Tudni kell: ha szeretnék egy férfinak bort eladni, akkor a hölgyet kell elsősorban kiszolgálni, mert akkor legközelebb is eljöhet a férj a pincébe...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7512403257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása