Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Kékfrankos, te csodás!

2018. július 18. 18:44 - Silye Sándor

Szekszárdon Kékfrankos konferenciát és nemzetközi borversenyt rendeztek. A helyszín, a rendező város nem véletlen, hiszen e borvidék az egyik legjobb termőhelye, Sopronnal együtt itt otthon van a Kékfrankos. No és a fajta híve, szószólója, védője, atyja, Ferenc Vilmos, a szervező is szekszárdi

Mészáros Paliék biztosították a helyszínt a borversenyre, a konferenciára. Utóbbin az Corvinus egyetem dékánja, borászati tanszékvezetője, Nyitrainé dr. Sághy Diána beszélt a fajtáról a tudomány nyelvén, mégis érthetően. Hallhattuk a borászoktól, miként és miért érdemes dolgozni a kékfrankossal, de érdekes volt Burgenland kettős állampolgárságú előadójának szavai arról, hogy mennyire összetartóan, praktikusan teszik a dolgukat a sógorok.

Hogy mi a kékfrankos a szekszárdiaknak, arról Mészáros Pál beszélt.

meszaros_pali_1.jpg

Mészáros Pali, az aranyéremmel, a serleggel, amelyet Kékfrankos borával nyert

- A kékfrankos különleges bor, ha valaki szereti a savas, karakteres borokat, akkor szeretni fogja ezt a fajtát. De aki a lágyabb, finom tanninokkal bíró vörös borokat kedveli, a mai modern technológiával, a fürt és a hordó válogatással világszínvonalú kékfrankosokat tud inni – mondta a kiváló borász, aki nem is oly régen az év borásza lett.

Ami pedig a versenyt, annak az eredményeit illeti: 3 nagy arany, 38 aranyérem született, de a borok nagy többsége ezüstminősítést kapott, mindössze 28 bornak kellett beérnie bronzéremmel. De mint azt értékelés alkalmával a zsűri elmondta, aki „csak” ezüstérmet nyert, az is nagyon büszke lehet, mert még sohasem látott minőséget kóstolhattak a bírálók. Pedig ez már a tízedik verseny volt! Elképesztően finom, zamatos nedűk simogatták ízlelő bimbóinkat. A legnevesebb honi borászok sorából mégis kiemelkedett a három nagy aranyos, (hm…) akik valamennyien - osztrák borászok. A burgenlandi Weingut Walter Glatzer kapta a legmagasabb pontszámot, 94,8-at, az ARTNER Pince 94,4-el, Josep Igler 94 ponttal nyerte el a legmagasabb minősítést. Nekünk, Fejér megyeieknek külön öröm volt, hogy az agárdi Csóbor Jenő az aranyosok között pontszámával a legjobb 10 közé került, és ezzel aranyozta kiváló Kékfrankos rozéját!

Bevallom: korábban kedveltem e fajtát, de az utóbbi időben fenntartásokkal fogadtam e borokat. Ez már a múlté. Újra nagy kedvenccé lett a Kékfrankos, nagy K-val az elején.

Ehhez csak ez a konferencia és kóstoló kellett.

Mikor is lesz a következő…?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3314121423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása