Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Tiffánék: a több mint 400 éves hagyomány folyamatossága

2018. július 27. 10:45 - Silye Sándor

A székesfehérvári sétáló borkóstolón a Tiffán családi pincészet ifjú képviselőjébe, Zsoltba botlottam. Ha már így alakult kóstoltunk és beszélgettünk…

A nagyapa, Tiffán Ede kivételes  szakértelme, elhivatottsága, a borvidék iránti rajongása lett a biztosítéka annak, hogy a hitelesség és a tradíció tisztelete díszíti a bor minden rezdülését! A mindennap megélhető csoda az ember és a táj szakrális kapcsolatában rejlik. Ez az összeköttetés pedig Tiffánék számára a szőlő és a bor! Huszonöt hektárról szüretelik a Csenge névre hallgató egyetlen fehér borukat, a rozéjukat, a portugisiert, a cabernet sauvignont, a cabernet franc-t, amiből házasítások is készülnek, utóbbiak lesznek a prémium termékeik, adott a pinot noir is. Nagy hangsúlyt fektetnek a franc-ra, mint fajta borra. A család 1746 (!) óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel  a villányi borvidéken. Tíz generációt átölelő múltjuk és jelenük kötelez arra, hogy a szőlőben, a borban és a vendéglátásban a hiteles minőséghez való teljes ragaszkodás legyen az irányadó elvük.

tiffan_1.jpg

Zsolt jr. (balra) és a nagypapa, Ede kóstolnak és beszélik meg, mibőI, milyen remekmű lehet

Ifjabb Tiffán Zsolt a borász generáció egyik legifjabb tagja. Hosszú ideje száll apáról fiúra a borkészítés szeretete, Tiffán Ede teremtette meg a mai modern borászatot. Zsolt édesapja, idősebb Zsolt is részese volt a megújulásnak, de ifjú beszélgetőtársunk is szőlész, borászként végzett az egyetemen. Az év elejéig külföldön tanult, dolgozott, idén kezdődtek számára a hazai, villányi bizonyítás évei.

- A legbüszkébb nagyapámra, a tudására vagyok, azokra az alapokra, amelyet lefektetett hajdan, és amelyekkel könnyebb, de ugyanakkor nagyobb felelősség is dolgozni. A borokat és a technológiát tekintve egyformán gondolkozunk, mindenben egyetértünk. Számomra a cég marketingje jutott fő feladatként, abban vannak újításaim, melyeket nagypapa rendre támogat. Néha vannak kisebb egyet nem értéseink, de ezeket hamar megbeszéljük, ami pedig a fő irányt illeti, abban egy húron pendülünk!

Mondom Zsolt jr.-nek, hogy a feltörekvő ifjú nemzedék, a juni borászok nem mindenben értenek egyet az idősebbekkel, de mégis sikerrel viszik tovább – együtt, vagy külön – a hagyományokat.

tiffan_2.jpgTiffán Zsolt, a generáció legifjabb tagjának virágos jókedve lehet. Bár,nincsen rózsa tövis nélkül...?

- A juni borászok tisztelik azokat az alapokat, amit szüleik, vagy nagyszüleik fektettek le, de ezeket a modern világ felé már kicsit másként, talán eredményesebben tudjuk kommunikálni. Ami eltérő: nem csak Villányban, hanem az egész országban igyekszünk szűkíteni a borok szortimentjét, egységesíteni a borvidékek kínálatát, és így kevesebb borra jobban tudunk fókuszálni.

Kíváncsi voltam, Zsoltnak melyik a kedvenc bora, és milyen ételt ajánl ahhoz?

- A kedvenc mindig hangulatfüggő. Most a kadarka a no. 1. Nehéz fajta, ritkán lehet belőle egészséges szüretet csinálni, de ha minden rendben van, nagyon szép bor lesz ebből. Könnyen iható, én meg a könnyed, fűszeres borokat kedvelem. Ehhez jó szívvel ajánlok mindenkinek egy remek halászlét, nekem nagyon bejött a kettő együtt.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2014145067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása