Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Oly távol vagy tőlünk, és mégis közel...

2019. február 05. 09:21 - Silye Sándor

A Japán Nagykövetségre voltunk hivatalosak, üzletemberek, valamint gasztro- és borújságírók. A téma: a japán város, Koriyama ételei és turizmusa volt, üzleti találkozóként megjelölve. Alighanem rossz felől közelítettem meg a követség házát, a Moholy Nagy László Egyetemnél leszálltam a buszról, és örömmel fedeztem fel a Zalai utcát, amelyben a célállomás található. Nekivágtam az ismeretlennek, az előttem álló útnak, kissé búsan tekintettem az emelkedőre, de néhány száz méter után már csak búsan és cseppet sem optimistán raktam lábaimat. Az utolsó métereken már csak azt motyogtam magam elé, hogy kétszer jöttem ide, most először, és utoljára. Bár ezt az álláspontomat bizonyára később átvizsgálom… Bent már szebb lett az élet, a japán emberek hihetetlen udvariassága, kedvessége mindent feledtetett.

japan1.jpg

Japán ízek az asztalon, de jöttek még ezekhez főtt ételek is. Elől whiskey és szerencse figura

Megismerkedtünk a várossal, Sato Kuni nagykövetasszony, és Shinagawa Masato polgármester szavai, és rövid videó segítségével. Megtudtuk: Koriyama és Magyarország között hasonlóságot jelent, hogy mindkét helyen tisztelik és szeretik a halat, egészen pontosan a japán város a pontytenyészet központja, ők látják el az országot e halfajtával. Kóstoltunk a Jetro cégnek köszönhetően halételt és halászlét, egyik sem volt rossz, de persze a mi, magyaros halászléhez, roston pontyhoz szokott ízlelő bimbóinknak kicsit furcsa volt. Élményszerű volt a bemutatott csirkefalatka, örömmel fedeztük fel az ízek között a fokhagymát. Remek volt a papírnál is vékonyabb lekvár, a különböző magvak, a pirított szójababok sokasága, a müzli szeletek, a mozzarellás, szójás quiche. Jó, de furcsa volt a japán whiskey, miként a szakék is. Különlegességet jelentett számunkra az egzotikus, távol-keleti ízek sokasága, Meg tudnánk szokni ezeket, főleg úgy, ha nem pálcikával kell ennünk…

japan3.jpg

Távol(Keleten egy merész hajós látható. Megismerhettük Koriyama városát képekkel is

Shinagawa Masato polgármesterét arról faggattam, hogy a japánok ételei miért különlegesek, finomak, és egészségesek? Ha valaki, hát ők tudják, mi a hosszú élet titka...

- E titok első, és legfontosabb része a béke. Hetven éve semmilyen háború nem volt Japánban, és biztosan tudom, a világbéke képes meghosszabbítani az emberek életét. Élet és étel? Bizony, az egészséges étkezés is nagyon fontos. Az e téren végzett kutatások kimondják: ne dohányozzunk, kevés sót fogyasszunk, és a jó minőségi fehérjék is jelenthetik a helyes táplálkozás alapjait. Szerencsére ez országszerte elterjedt nálunk, ennek is köszönhető a hosszú élet. Hogy exportálunk-e az egészséges étkeinkből?  Most még nem, a belső fogyasztásra fókuszálunk, annyit termeltünk, amennyi el is fogy az országban. Ezen változtatni akarunk, ezt segíti a szabad kereskedelmi egyezmény. Hogy melyek a kedvenc ételeim az itt kóstoltak közül? Minden reggel eszem egy adag misos levest, és főtt riszt is. Kiváló minőségű fehérjéket tartalmaznak, valamint jól felszívódó szénhidrátokat, nyomelemeket és vitaminokat. A kedvenc italom a japán whiskey.

Kérdeztem a polgármestertől: Magyarország keleti állam, Koriyama távol-keleti város. Lehetségesnek tartja, hogy ez a kettő közel kerül egymáshoz, még ha nem is a közel-keleten…?

- Természetesen. A kelet tartson össze, Magyarországgal pedig különös közelséget érzünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5114608974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása