Mi, magyarok egyre büszkébbek vagyunk a borainkra, és sietve szögezzük le mindinkább joggal, hiszen évről, évre jobb és szebb borokkal rukkolnak ki pincészeteink. Ha hasonlítgatjuk nedűinket más országokéhoz, mind többször mondhatjuk, hogy ni csak, a mienk is van olyan jó, mint a másoké. Na, persze vannak kivételek, de a jobb, még jobb meghatározás igaz bármilyen bor kóstolása esetén, hiszen minden dűlő, minden évjárat más, azonos fajták esetében is. De tudjátok a mottót: mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik… A lényeg: nincs okunk szégyenkezni, sőt…!
De azért egy gondolat bánt engemet, és most hagyjuk a párnát és Petőfit. (Bár ő is szerette a jó bort.) Nevezetesen az, hogy bár vannak nekünk remek magyar fajtáink, de mi mégis hódolunk a világfajták előtt. Igaz, nagyszerű Cabernet-ek, Chardonnay-k stb., stb. előtt illik hódolni, mert tényleg nagyon jók. De mi van a kékfrankossal, a furminttal, a zenittel, generosával (stb., stb.), hogy az ősi magyar fajtákról ne is beszéljünk? E helyütt, a dekantalo.blog.hu oldalon a jövőben kitüntetett figyelmet fordítunk a kékfrankosra és a furmintra, sőt, külön fejezete lesz a magyar boroknak. Ha már a mienk!
Szóval akkor a kékfrankos:
Amikor az egész világ a sokszínűség és az eredetiség lázában ég, akkor hálát adhatunk a sorsnak, hogy kaptunk egy kékszőlőt, ami egyedi, elegáns, hosszan érlelhető bort ad, és gyakorlatilag csak a Kárpát-medencében terem. Jónéhány éve még élcelődhettünk azon, hogy a kékfrankos a folyton beharangozott, ám soha el nem érkező bajnok. Trónra emelni továbbra is korai lenne, de sokkal hihetőbb, hogy egyszer sor kerülhet rá.
Íme 8 fontos tudnivaló a fajtáról a többi mellett:
- A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, a kizárólag fehérborokra specializálódott borvidékeinken kívül mindenhol foglalkoznak vele.
- A szőlőfajta kifejezetten sokszínűnek mondható, többféle bortípus is nyerhető belőle. A kékfrankos kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként lehet mindennapi fogyasztásra szánt könnyű, gyümölcsös bor, vagy tartalmas, a terroir jegyeit átadni képes prémium tétel.
- Önmagában fajtaborként vagy más vörösborokkal házasítva is gyakori. Mind a szekszárdi, mind az egri bikavér készítésénél fontos komponens, amit elterjedtsége mellett annak is köszönhet, hogy jól alkalmazkodik más szőlőfajtákhoz.
- A kékfrankosról mondják, hogy jó barátja a gazdának, ugyanis különösen szélsőséges évjárat kell ahhoz, hogy ne adjon korrekt végeredményt, ha megfelelő fekvésbe telepítették.
- Kékfrankosból hazánkon kívül több környékbeli országban is gondoznak ültetvényeket: Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Németországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Helyenként lehet a neve blaufränkisch, blauer limberger vagy lemberger, limberger, franconia, frankovka, frankovka modra, vagy moravka. A kontinensen kívül még az amerikai Washington államban bír jelentőséggel.
- Ha kékfrankos, akkor Sopron, ahol ez a szőlőfajta minden borásznak kötelező feladat. A kékfrankos nevének keletkezésére vonatkozó vitatható helyi legenda, hogy Napóleon katonái csak az értékesebb, kék színű frankért kaptak ebből a vörösborból. A két legfontosabb ellenérv: Sopronban ebben az időben a fehér szőlő, főleg a furmint sokkal elterjedtebb volt, másrészt Napóleon idején az emberek még nem használtak papírpénzt.
- Kékfrankosból készített borok kapcsán sokszor emlegetett konkurenciánk Ausztria. Nem véletlenül. Az országon belül legfontosabb termőtája Mittelburgenland, amelyet másként Blaufränkischlandnak, azaz Kékfrankosországnak neveznek.
- A fajtát nem túl magas tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt nemzetközi körökben gyakran állítják párhuzamba a pinot noirral, ennek megfelelően standard ételpárosnak számít esetében a bárány. Itthon azonban termőtájtól, klóntól és évjárattól függően sokszor nem is olyan kevés a tannin, amelynek hatását a hordós érlelés is fokozhatja – ezeknek és zamatos savjainak köszönhetően jó társa lehet marha- vagy vadételeknek is.