Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Villányi REDy: márkaépítés felsőfokon!

2019. november 06. 17:02 - Silye Sándor

nagygergely_3.jpg

                    Nagy Gergely, a Villányi Hegyközségi Tanács titkára bízik a márkaépítés sikerében 

A Villány REDy névre hallgató bor nem új, de nem is régi. És nem fajta, hanem házasítás. Ráadásul olyan, amelyet Villányban a borászok többsége elfogadott szempontok alapján készít. Aztán majd kiderül, kié lesz a „legredybb”, a legvörösebb bor a „házasságban”. Minderről Nagy Gergellyel, a Villányi Hegyközség titkárával beszélgettünk.

- A REDy könnyű, gyümölcsös házasítás, amelynek minden esetben az alapja a Portugisier kell, hogy legyen. Mégpedig meghatározott mennyiségben, de szabadon választva az 51 és a 66 százalék között. A maradék maximum 49 százalék lehet Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka, mindez hordós érlelésben. Ezt követően egy megválasztott bizottság megkóstolja a kész termékeket, és ők döntenek arról, hogy a bor belefér-e abba a szűk intervallumba, ami Redy kell, hogy legyen. Amelyik meg nem, az maximum Villányi Házasítás néven jelenhet meg, de a REDy nevet nem viselheti, azaz a közösségi márka nevét – mondta.

Hm. Volt már ilyen, lesz még ilyen. Említsük csak meg sietve az Egri, vagy Szekszárdi Bikavért, vagy az Egri Csillagot, esetükben is meghatározták a borok típusát, a fajták számát, és máris adott lett az immár legendává vált márka.

villanyi_hegy.jpg- Igen, bár a REDy hátsó keretszabályozása lényegesen szigorúbb. Ez a bor diszkontokba, hipermarketekbe nem kerülhet, levédettük a nevet, ellenkező esetben a Borvidéki Tanács felléphet azok ellen, akik az említett láncokba vitték a bort. Csak gasztro helyeken lehet értékesíteni ezt. Sőt, meg van szabva annak a felső határa, hogy évente egy pincészet mennyit előállíthat elő.  Egyformának kell lennie az üvegnek, a csavarzár típusának, a címkét is csak ugyanaz a tervező készítheti, mi több, a címke csak egy nyomdában készülhet el, tehát igyekszünk mindent egységesen szabályozni. Ez érvényes a megjelenésre, a stílusra, hiszen azt szeretnénk, ha valaki megkóstolja e bort, azonnal ráismerjen a REDyre.

- A redy szó azt jelenti, hogy kész. A Villányi Borvidék mennyire kész, azt tekintve, hogy az ostromlott csúcsokat meghódítsa…?

- A csúcs még kicsit távolabb van, készen sosem leszünk, a finomhangolás zajlik. A REDy újszülött a borvidék palettáján, hosszú évek munkája kell ahhoz, hogy olyan szinten bevezessük a piacra, ahogyan reméljük, ahogyan szeretnénk. Hiszünk e borunkban, jól mutatja ezt, hogy idén már 19 borászatunk csatlakozott hozzánk, és készít REDyt, öregbítve ezzel borvidékünk jó hírét.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915293122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása