Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Borbár, bár a bor az…

2020. augusztus 20. 08:42 - Silye Sándor

Tokaj belvárosában volt (bal)szerencsénk részt venni egy jónak ígérkező borvacsorán, mégpedig egy erre hivatott borbárban (akinek nem inge, ne vegye magára!). Ha jó a kaja, gondoltuk, rossz már nem lehet, mert a tokaji bor az méltán híres e lángoktól ölelt kis hazán belül, meg azon kívül is. A kaja jó volt, - már amiből jutott mindenkinek… Este 7 órakor levezettek bennünket a pincébe, ahol a borospalackok már várakozón foglalták el helyüket. Jó lesz ez, jó! Bár jobb lett volna, ha a kihúzott dugókat nem teszik vissza az üvegekbe, mert akkor szellőzhetett volna a nemes ital, ami jót tett volna neki.

De mindegy, jó lesz ez. Jó is lett volna, ha jó lett volna! Kezdődött a probléma azzal, hogy a pandémia idején (el)várt másfél méteres távolság az bizony a 15 centimétert sem érte el. Egy asztal, 6 ember, mindez 10, egymáshoz közeli asztalon. Na mindegy, reménykedjünk, hogy nem lesz baj belőle. A következő hideg zuhany (pontosabban langyos) az első pohár borral érkezett. A sárgamuskotály sajnos vörös bor langyosságú volt, brrr… Az étteremvezetőnek megemlítettem eme problémát, aki hamarjában lekiabálta a fejem, hogy ez pont annyi, amennyinek lennie kell. Szívesen megkínáltam, ugyan, kóstolja már meg, de inkább sietve távozott. Ezt a műveletet nem egyszer tette meg az este folyamán… Megkóstoltuk a langyos száraz furmintot is, hidegen jobb lett volna. Hozták a svéd asztalra a vacsora elemeit, húsleves gazdagon, töltött káposzta, paprikás csirke galuskával, csülök Pékné módra. Türelmesen, de hosszasan kígyózott a 60 emberes sor, levest mer, leül, megesz, gyerünk az előételért, a töltött káposztáért. De, aki későn futott, annak csak a szaga jutott… Joggal reklamáltak a hoppon maradtak, de a főnök az önkéntes, meglehetősen mérges két szószólót megint leordibálta, miért ették meg előlük, mit csináljon ő? Mondtuk, korábban közölhették volna a népekkel, hogy a káposztából mennyi javasolt egy főnek. Közölte, sajnálja, de ez van. Vagyis ez nincs… Balra át, lépcsőn fel, viszlát! De a paprikás csirke kiváló volt, csak… Újabb érthetetlen dolog a borbár szakértelméről: a töltött káposztához (már, akinek jutott…), a csülökhöz, a paprikás csirkéhez milyen bort töltöttek ki? Hááát, félédest. Tudjuk, a liba és a kacsamájhoz illik a tokaji aszú, de az említett ételekhez a félédes aligha… Jó pont a pincér hölgyeknek: kérdeztem, hoznának-e nekem száraz bort, fizetem. Nem kellett fizetnem, hoztak helyette furmintot, és HIDEGET!!! Köszönet érte!

Az édes szamorodni és az 5 puttonyos aszú zárta a sort. De előbb még kihozták a finom sajttortát. Minden esetre szóltam az asztaltáraimnak, hogy hagyjanak a tortából az aszúhoz, és ha gondolják a szamorodnihoz is…

Hát ez volt. Az öt borból három édes volt, de mégis keserűnek éreztem eme este tanulságait.

De persze Tokaj és Hegyalja továbbra is kedves marad majd!

Szólj hozzá!
Címkék: borvacsora Tokaj

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9116170934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása