Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Nádas Borműhely Etyek: Igényesség és minőség bortól a pezsgőig!

2020. október 13. 11:15 - Silye Sándor

nadas.jpgTessék választani. Majd hétfőn, a Borbárban, ennél is szélesebb skálából!

Október 15-én, 19 órától a Székesfehérvári Borbárban (a Fekvőkatona mellett) az ifjú Nádas Szilárd (Nádas Borműhely) borász lesz a vendég.  Az Etyek-Budai borvidék – Szilárdék ennek képezik a részét - híre nőttön, nő, egyre többen ismerik boraikat. Különösen a fővárosban, hiába, Etyek közelsége sok borral foglalkozni kívánó ember számára előnyös. A terület talaja, éghajlata is kedvező, elsősorban a fehér borok, illetve a könnyed, vörös borok számára (utóbbi esetében a Pinot noir a legjelentősebb fajta, mondhatni, mintha ennek a
szőlőnek találták volna ki ezt a vidéket). Ezek alapján nem véletlenül mondják a környéket Budapest pincéjének!

A Nádas Borműhely) nem túl nagy – 4 hektárnyi – területen dolgozik 2011 óta, feleségével,
Veronikával. Fehér fajtákat termesztenek, úgymint Viktória Gyöngye, Sauvignon Blanc, Zöld Veltelini, Királyleányka, Chardonnay és Szürkebarát (amely nem édes fehér, mint volt hajdan, hanem – kapaszkodj meg: vörös...!). A 2014-es Viktória Gyöngyéből, és egy 2012-es Olaszrizling, Rajnai Rizling házasításból tradicionális pezsgőt is készítettek. Nádas Szilárd 2009-ben örökölte meg nagyapja földjét és itt kezdett gazdálkodni. Két és fél hektár saját szőlője mellett - főleg a rosé és vörösborok esetében - vásárolt alapanyagból is készít bort. A fehér címkés Nádas-borok tartályban erjednek és érlelődnek, a fekete címkés borok erjesztésében, vagy érlelésében már a hordó is szerepet kap. A Bodrogkeresztúri Tokaji Borecetmanufaktúrával folytatott együttműködés gyümölcseként a saját borokból készült boreceteket is lehet kapni a pincénél.  Egyik borcsaládjuk kizárólagosan acéltartályos tételeket tartalmaz, míg a másiknak a tagjai tölgyfahordóba kerültek. Ezeket a borokat battonage technikával készítik, ami nagyobb testet, kellemesebb zamatokat, illatokat és komplexitást ad a bornak.

 nadas_szi.jpg

Nádas Szilárd bár hátat fordítani látszik termékének, de ez nem igaz...

Az esten kóstolt bor és pezsgősor az alábbi:
Öreghegyi 24 (100% Viktória gyöngye); Sauvignon Blanc Selection; Chardonnay barrique;
Vagy Mi (Szürkebarát narancsbor); Ösztön (100% Pinot Noir; Műhelytitok (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pino Noir); Pinot Szürkebarát rozé pezsgő; Pearl of V, Viktória gyöngye pezsgő; Zöld Veltelini pezsgő, Blanc de Blancs Chardonnay pezsgő; + falatkák.
Részvételi díj: 5500 Ft/ fő.
Asztalfoglalás szükséges és a korlátozások miatt maximum 24 fő részére
 biztosítani, jelentkezési sorrendben! Jelentkezés : 06/203677747,  06/22 /311441 telefonon, illetve a Borszaküzletben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716237430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása