Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Háromnapnyi bűbáj az augusztus 20-i hosszú hétvégén

2021. július 24. 14:38 - Silye Sándor

1tarcal3.jpgKiváló tokaji borokkal, különleges gasztrokínálattal, ingyenes koncertekkel és számos egyéb színes programmal érkezik a Tarcali Bűbájos Hétvégék következő állomása augusztus 20-22. között, a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében.

„Boszorkányok márpedig nincsenek” – iktatta törvénybe Könyves Kálmán 1100-ban az egyik legtündéribb tokaj-hegyaljai faluban, Tarcalon. Szűk ezer esztendővel később is még vallják ezt a helyiek, azonban ők tudják, hogy a csendes utcák a mai napig is tele vannak bűbájjal és varázslattal, amelyet tematikus hétvégéik keretein belül a nagyközönségnek is megmutatnak. Habár Tarcal hosszú éveken át kiesett a Tokaj-Hegyaljára látogatók úticéljai közül, a pár éve átadott Áldó Krisztus szobor, és a közelben meghúzódó bányató gyorsan vált bakancslistás célponttá a turisták körében. Egyre több a látogató, a tavalyi nyár belföldi turizmusa pedig olyan kevésbé felkapott helyekre is felhívta a figyelmet, mint ez az Árpád-kori település – a falu közössége pedig jól mérte fel a vendégek igényeit. Aztán 2015-ben jött létre a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület, amely a falu összefogására alapozva fejleszti a helyi turizmust és növeli Tarcal turisztikai vonzerejét. Ők hívták életre 2016-ban a Tarcali Bűbájos Hétvégéket is, amely legközelebb az augusztusi hosszú hétvégén, augusztus 20-22. között várja az érdeklődőket.

 „A borok mindig mesélnek egy adott helyről, viszont addig nem lesz teljes az élmény, míg az emberek nem látják azt a vidéket, ahonnan származik a bor. Tarcal egy csendes kis falu, nagyon jó földrajzi adottságokkal, kiváló borászatokkal, jó megközelíthetőséggel, kedves vendégszerető emberekkel, és nagy történelmi múlttal. A Bűbájos Hétvége célja, hogy ezekre az erényekre felhívja a borkedvelők figyelmét, megismertesse településünket, és közben a tarcali borokat is.” – Palásthy Katalin, Katica Vendégház, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület alapító tagja.

1tarcal4.jpgBerecz Stephanie biztos ott lesz Tarcalon, és lehet, hogy eljön most is Szabó Edit

A tematikus hétvégék számos visszatérő programmal csábítják ide a borszerető közönséget. Idén is lesz pezsgős reggeli, meghívott gasztrokiállítók, bemutatják a falu közösségi borát, a Tarcal 2020-at, lesz jótékonysági koncert, szervezett falu- és dűlőtúra és a legtöbb helyi borászatba egész nap bejelentkezés nélkül be lehet térni; míg a szombati napot a hagyományos közös tűzgyújtás zárja. Az egyes helyszínek azonban egyéni programokkal is készülnek: aki időben foglal, részt vehet muzeális borkóstolón Berecz Stephanie-val (Kikelet Pince), posztszovjet borebéden a Kern Bor- és Pezsgőháznál, vezetett borkóstolón a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon vagy akár rendhagyó bor- és kávékurzuson a Myrtus Borbárban. A baráti társaságok vagy családok minden bizonnyal örömüket lelhetik a főzőversenyen, vagy kipróbálhatják magukat, hogy hány perc alatt tudnak összeállítani egy 100 literes hordót; míg a lassú élet élvezői számára lesz Lassú seprű workshop, és tárogató muzsika az Áldó Krisztus szobornál. A hétvége nem teljes zene nélkül: koncertek, akusztikus dallamok és borász DJ (DJ Majoros) színesítik a háromnapos hétvége repertoárját.                                            

A bűbájos Hétvége helyszínei:

6 puttonyos borfalu, Agora rendezvénytér, Áldó Krisztus szobor, Barkland Pincészet, Basilicus Borkultúra Központ, Dorogi testvére pincészete, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Borászat és Hotel, Kern Bor és Pezsgőház, Majoros Birtok és Borház, Mária Ház kert, Matyisák-Vízkeleti Pince, Myrtus Borház, Pataky Borporta, Terrapolis Kert és asztal, Tokaj Kikelet Pince és Ízműhely, Zsinagóga.  

Fotók: tarcali honlapok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8916637122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása