Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Solid borbárban mutatkozott be Eve, Violet és Leslie

2021. október 20. 17:06 - Silye Sándor

chatau_mate2.jpgSzokolai Máté október 14-én és 18-án a Solid borbárban tartott zárt körű borkóstolón mutatta be először a szakmának a 2016 óta jegyzett tokaji borászata, a Chateau Mate természetközeli portfólióját. A limitált mennyiségben elérhető palackokkal ugyanúgy célja, hogy az ország legjobb borászai között tartsák számon, mint hogy nemzetközi elismerésre is szert tegyen. A szakmától kapott pozitív visszacsatolás alapján jó úton jár afelé, hogy elérje, amit eltervezett.

A szakmai bemutató csaknem egy éves csúszással került megrendezésre. Máté az eltelt időszakban sem tétlenkedett: évek óta ápol jó kapcsolatot Jancis Robinson Master of Wine-nal, így neki is küldött pár palackot kóstolásra. 

- A visszajelzésén én lepődtem meg legjobban - mondja Máté. - Azt mondta, hogy éppen egy Tokaj tematikájú cikken dolgozik és nagyon örült, hogy az én palackjaimat is kibontotta az íráshoz, mert számára egyértelmű, hogy az én boraimat is szeretné megemlíteni a cikkben.

chatau_mate.jpgJancis Robinson 17 pontra értékelte Máté bemutatkozó tételeit, aki azonban nem elégedett meg ennyivel. További Master of Wine-okat keresett meg kérésével, hogy megkóstolnák-e a borait és miután Ned Goodwintól (Ausztrália és Dél-Ázsia legbefolyásosabb szakújságírója) pozitív visszajelzés érkezett, kiküldte a tételeket Ausztráliába. 

- Ned Goodwin szakterületeibe nem tartoznak bele a magyar borok, így az ő véleménye nagyon fontos volt számomra. Mikor visszaírt, hogy a százas skálán 94 pontot kapott a #1 Leslie, akkor nyugodtam meg először, hogy jó úton járok.”

A Solid borbárban megtartott kóstolón bemutatkozó Nature 1 (2019), Nature 2 (2020), #2 Eve (2019), #2 Eve Magnum (2019), #0 Violet Limited Edition (2017), #1 Leslie (2018) és #1 Leslie Magnum (2018) elnevezésű tételek furmint és hárslevelű házasításából születtek. A tállyai Hetény dűlőben megtermelt borok minimális beavatkozás mellett készültek: a szőlő ökológiai művelése mellett a bor a pincemunkálatok során is csak ként kapott, így biztosítva a természetességet. 

- A bemutatón olyan történt, ami hazai borbemutatókon nagyon ritkán esik meg a tapasztalt kóstolóval, történetesen fülig szaladt a szám és elöntött a wow érzés - mondta el a kóstoló után Rhein Krisztián borkereskedő, borszakértő. - A poharakba burgundi stílusban köszönt vissza Tokaj minden szerethető szépsége decens eleganciával, érett trópusi gyümölcsökkel, rendkívül élvezetes és vibráló savakkal és nagyon szép egyensúllyal. Az első bortól a Nature-től az utolsóig a #1 Leslie-ig gyönyörű íve volt a sornak. Bátran mondhatom, hogy a Chateau Mate borai nemzetközi színvonalat hoznak és bár ez Tokaj viszonylatában - bár főleg az édes borok esetében - nem ritka, de egy ilyen kis mikrobirtoktól ez száraz kategóriában felettébb megsüvegelendő.

chatau_mate1.jpgA Chateau Mate története

Szokolai Máté több mint egy évtizedre visszamenőleg ápol szorosabb kapcsolatot a borokkal. A ranglétra végig járása után 2016-ban örökségének keresett megfelelő helyet, amikor szőlősterületet szeretett volna vásárolni. Az irányt egy budapesti borkóstoló mutatta meg számára, ahol beleszeretett a kóstolt tállyai borokba, így a borász segítségével két héten belül ő maga is tállyai szőlőtulajdonosnak mondhatta magát. Az első év terméséből még csak pálinka készült, a következő év gondos szőlőmunkálatai viszont megengedték számára, hogy elkészítse első önálló tételeit.

Máté az aborbolt.com és a champagneshop.hu webáruházak tulajdonosa, így borai megvásárolhatóak közvetlenül az aborbolt.com oldalain is, valamint a Culinaris delikátesz üzletben és a Soproni Natura Vinotékában is.

Forrás:Kalmár Borbála

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1616729202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása