Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A francia borok Magyarországon, a magyar borok a nagyvilágban

2021. november 27. 14:41 - Silye Sándor

danubiana.jpg

 orsi1.jpgA francia és a világ borai gyülekeztek Budapesten, a Hotel Intercontinentalban. Belépve a rendezvény hatalmas termébe mindenhol borospalackok hemzsegtek nagy számban, ínyenc kortyokat ígérve. Amikor érdeklődtem meghívóm, Signerné Kocsis Orsolya fellelhetőségét illetően, a belső terem felé mutattak. Újabb nagyteremben találtam magam, ahol találkoztam Orsolyával, a bemutató cég magyar bor koordinátorával.

- A Les Grands Chais de France a világ egyik legnagyobb bortermelője és kereskedője – kezdte az általa képviselt cég bemutatását. - Nagyon fontos, hogy mi nem csupán nagykereskedők, hanem bort termelő cég is vagyunk, saját területeink, pincészeteink vannak a világ minden táján, ahol saját szakembereink tudásával igyekszünk jó borokat készíteni. Ezekből hoztunk el jó néhányat most Magyarországra ízelítőül, mert kevés borunkkal vagyunk jelen a 20 ezer terméket számláló portfóliónkból itt. A legtöbb Franciaországban van, de ott vagyunk az Újvilágban, Dél-Amerikában, Európa legfontosabb bortermelő országaiban. Néhány éve, egészen pontosan 2017-től Magyarországon is van érdekeltségünk, a Danubiana pincészet révén. Csakhogy érzékeltessük a megtermelt boraink palack számát, csak a magyar Danubiana 16 millió palackkal járul hozzá a cég teljes értékesítéséhez!

danubiana1.jpg- Nálunk, Magyarországon a Danubianan kívül milyen borok kaphatók a Les Grands Chais de France-tól?

- Az egyik legnépszerűbb termékünket, a Chenet termékcsalád „tagjait” forgalmazzuk. Ha azt mondom, hogy a ferde nyakú üvegbe rejtett borainkról van szó, akkor mindenki sejtheti, miről van szó. Ezekből évente 80 millió palack készül. Az eddig említett két szám eléggé beszédes, de különlegességekkel is foglalkozunk, vannak olyan termékeink is, amelyekből összesen 5 ezer palackkal készül. A kis- és nagykereskedelmet, a gasztropiacot is ellátjuk világszerte. Minden országban helyi kirendeltséggel dolgozunk, olyan kollégákkal, akik a helyi piacot a legjobban ismerik. Amióta bejöttünk az Magyarországra, a mostani az első olyan rendezvényünk, amelyen megmutatjuk, megismertetjük magunkat, illetve mi is igyekszünk jobban megismerni az itteni lehetőségeket.  

- A „ferdenyakúak” az elsők nálunk, amelyek jó, fogyasztható borok, de nyilván nem ez a csúcstermékük, ugye…?

- Igen így van. Jó minőségű, tisztességes borok ezek, de nálunk ez jelenti a belépő szintet. Természetesen vannak különleges termékeink, ritkaságok, ezeket is szeretnénk megismertetni itt, és majd forgalmazni. Ilyenek pl. a bordói és burgundi grand cru területelkről származó borok és a különböző francia borvidékek cremant-jai.

danubiana3.jpg- Az általam felállított rossz, jó borok, és a „hűha” minőségi kategóriákból gondolom a ferdenyakú nem a hűha, hanem inkább a jó borok minőségébe sorolható. Jól gondolom?

- Abszolút! Tisztázzuk: nagyon jó minőségűek e termékcsalád tagjai, de valóban nem sorolhatók a „hűha” borok kategóriájába.

- A Danubiana termékek közül melyek azok, amelyek munkájuknak köszönhetően a világban is kezd elfogadott, ismert lenni?

- A Danubiana 30 éve létező cég, tehát nem vagyunk kezdők annak ellenére, hogy csak öt éve vásároltuk meg. Régi, jól bejáratott piacainkra visszük el a borokat, ugyanis 90 százalékban exportra termelünk, Magyarországon csak 10 százalékkal vagyunk jelen. Több millió Pinot Grigio palackkal képviseljük a pincészetet a nagyvilágban éve szinten. Ausztriában azzal büszkélkedhetünk, hogy magyar termelőként tudunk nekik Zöldveltelinit eladni, ami nem kis fegyvertény… Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Németországban, Új-Zélandon, Ausztráliában, az Egyesült Államokban tehát a világ minden táján megmutathatjuk a magyar borok nagyszerűségét a Danubiana termékein keresztül! Megmutattuk, hogy Kínába, Japánba, Dél-Koreába nem csupán Tokaji Aszúval lehet eljutni, hanem más magyar- vagy világfajtákkal, amelyeket ebben az országban készítenek.

danubiana4.jpg

- Az Új-Zélandiaknak megmutatták, hogy kell Sauvignon Blanc-t készíteni…?

- Azt azért nem, távol áll tőlünk, hogy ilyesmibe bocsátkozzunk, meghagyjuk ezt a fajtát azoknak, akik hagyományosan jól készítik ezt. Az viszont tény, hogy szeretik ott a Zöldveltelini termékünket, ezért ezt a fajtát szállítjuk nekik.

- Megnevezi azokat a Magyarországon készített boraikat, amelyek a legkeresettebbek a világban?  

- A már említett Pinot Grigio szőlőből nagyon szép bort készítünk. Több millió litert értékesítünk belőle különböző kiszerelésben, a fogadó ország igényeinek megfelelően. De ez elmondható a Chardonnay-ról is, az idei különleges év e fajta számára, mivel a nagy francia fagyok miatt sok helyen a magyar Chardonnay-val helyettesítjük a franciát.

danubiana3_1.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1716766568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása