Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Gondolatok az Ezerjó naphoz

2022. május 11. 08:02 - Silye Sándor

ezerjo.jpg

Akár mesebeli módon is kezdődhetne a történet: hol volt, hol nem. De volt. Mi több: van! Ezerjó, Ezerjó nap. Anyukám mondogatta gyerekkoromban, amikor nagy kolbász faló lettem (volna, ha lett volna mit falni), hogy „fiam, több nap, mint kolbász”. Na, az Ezerjóval is így lehetünk: több nap, mint Ezerjó. Ám amikor van Ezerjó, az a nap nagyon jó.

Most már.

Na de korábban... Régen volt, talán igaz sem volt (dehogynem!), de mégis megtörtént. Kezdő borfogyasztó koromban, ebben az évezredben, annak is a jelen évszázadának az elején történt az eset, ami megesett. Amikor először volt szerencsém (?) Ezerjót kóstolni. Az bizony borzasztó élmény volt! Nem, nem, nem szörnyen, borzasztóan jó, hanem egyszerűen csak borzasztó. Mert úgy éreztem, hogy a kóstolt és a gigámon sietve leszánkázott bor egyszerűen gyomron rúgott. A savak ellen tiltakozott a belvilágom, azok durván nyaldosva marták a bensőmet, hú, emberek, ez az Ezerjó??? Ez egyszer sem jó, hát még ezerszer!

Aztán múltak a gyermekévek, Mór sem volt már az, ami anno. Jócskán elmúlt az idő, amikor még hajdan szekérrel szállították a bort Bécsbe, az uralkodó udvarába. Sőt, a hajdanvolt egyforma idők is elmúltak, amikor mindenkinek egyenlően járt mindenféle egyforma, amikor a krumplileves is az volt, ami. Kolbásszal, vagy anélkül. Ugye emlékszel még?

Na de, az Ezerjó, az már igen! Bár amikor először kóstoltam Vécsei Bélánál Móron, gyanakodva emeltem poharam, félve nyeltem le a kortyot, és... Hm. Nem is rossz. Ifjabb Kamocsay Ákosnál még vagy 15 éve egész jó volt, Miklós Csabinál, Csetvei Krisztánál, Geszler Józsiéknál, Molnár Palinál és a többieknél meg már kifejezetten jó, ezerszeresen jó volt eme termék. Mert a móri borászok és immár nem csak az idevalósiak Ezerjója igazán kifinomulttá lett. A sav annyi volt, amennyi kellett, a régi marós élmény kellemes, selymes korttyá lett. Sőt, nézd már, számomra is az egyik kedvenc fehér bor! Ahogy Fejes Endre mondta esszé kötetében, írta hajdan: gondolta a fene! Ő esszé. Mi meg issza...

No lám!

És már milyen jó, van Ezerjó nap is. Több nap lett Ezerjó!

Na még jó!

Idén hétfőn lesz. Sebaj, legalább jól kezdődik a hét!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4517828799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása