Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A 29. Szent-Orbán napi hagyományos ünnepet rendezték meg

2022. június 02. 11:16 - Silye Sándor

borlovag_jpg3.jpgRendhagyó helyszínen rendezte meg történelme 29. Szent Orbán-napi ünnepét a Szent Benedictus Borlovagrend. Most nem Velencén volt a nap első része, hanem Kápolnásnyéken, a Vörösmarty Emlékháznál, a Liszt Művészház nagytermében. Az igényesen kialakított szép környezetben a helyi borlovagok és vendégeik megnézték a nagy gonddal kialakított Vörösmarty Emlékházat, benne a nagy élményt adó kiállítással.   

A délelőtti programban a meghívottak - köztük a 18 társlovagrendet képviselő lovagok - érdeklődéssel és aktívan vettek részt. Előbb Kupi László, a Borlovagrend ceremóniamestere helytörténeti érdekességei után Turcsányi Sándorné, a Szent Benedictus Borlovagrend elnök-nagymestere köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően a délelőtt házigazdája, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola nevében Rodics Eszter kuratóriumi elnök szóban mutatta be jelenlévőknek a Vörösmarty-emlékházat, a Halász-kastélyt, az Eseményközpontot, a Vörösmarty-pince projekteket, de beszélt a Vörösmarty Emlékház melletti Csajághy Laura színpadról is. 
borlovag.jpgEzt a nap (egyik) legszebb, legkedvesebb percei követték. Mindenkit lenyűgözött gyönyörű hangjával, énekével Mészáros János Elek énekes, operaénekes, a Csillag születik korábbi győztese. Az előadó romantikus lelkét jól mutatta, hogy az ének közben tartott beszédei között volt, hogy a könnyeivel küszködött. Sikerült kicsikarni tőle még egy ráadás dalt is. Nem volt könnyű helyzetben az énekest követő előadó, Kocsis Dorottya, a Borászati Tanszék doktorandusza, de a szakmai előadását a borászok szívesen hallgatták.   

Ebéd utáni mintegy két órában a megjelentek a környéket fedezték fel, így az Emlékházat, a környék szobrait. 

borlovag_jpg1.jpgDélután 4 órától visszaállt a “rend”, Velencén, a Vörösmarty-pincénél folytatódott a program. A megjelentek díszes ruházatukban, a Martonvásári Fúvós Zenekar felvezetésével a Csongor utcában felvonultak a térre, közben borral kínáltak az érdeklődőket.  Nyitányként a Válinka Néptánccsoport műsorát követően három település - Velence, Kápolnásnyék, Nadap - polgármesterei köszöntőjük során beszéltek a bor fontosságáról, annak szerepéről az általuk vezetett helységben. Tutor Éva, a Magyar Borlovagrendek Országos Szövetsége főtitkára "Pro Vino" kitüntetést adott át dr. Baranyai Ferencnek, az eddigi borlovagrendi munkájának elismeréséért. Utána új lovagokat avattak - Csákány Andrást és Horog Lászlót -, majd a több megyei borlovagrend által rendezett közös borverseny díjait adták át. Kiemelték a két legjobb “terméket” előállító, a nagyarany díjat szerzett Csóbor Jenő és Lics Balázs borászokat. A hagyományoknak megfelelően Szent Orbán szobrát borral locsolták meg a következő évjárat sikerességének az érdekében.   

A nap zárásaként a Vörösmarty-pincében finom falatok és borok társaságában beszélgettek a résztvevők a borról, az életről. 

És már a jövő évben esedékes 30., jubileumi Szent Orbán napról!   

borlovag_jpg4.jpg  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7717846583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása