Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Sopron, az első fázis, a biztató szép jövő és a fiatalok 

2022. október 25. 10:10 - Silye Sándor

suprun.jpgSopron, a Hűség Városa. Híres erről, miként a város kulturált szépségéről, kultúrájáról stb. stb. Meg valaha a boráról is az volt. A Kékfrankos volt Sopron borának a névjegye. De volt idő, amikor megtorpantak, a rendszerváltás után az éledező Villány, Szakszárd, Eger megelőzte őket. De most sokan nagy elhatározásra jutottak: felélesztik a dicső múltat, dolgoznak azért, hogy Sopronba visszatérjenek a régi szép idők. A soproni borvidék tehát újra kezdte, a kezdeti tapasztalatok reményt keltők. Mindezekről dr. Schneider Istvánnal (a következő kép jobb szélén), a Soproni Hegyközség alelnökével beszélgettünk. 

- Újrakezdték Sopron hírét megalapozni, a projekt első fázisában járnak. Meséljen erről a projektről, jó? 

- A soproni borvidék megújuló fázisában, az új út kezdetén járunk. Elkészítettük a borvidék stratégiáját, kijelöltük az utat, a medret, amiben haladni szeretnénk. Persze lehetnek később változások, javítások a stratégiában, de a lényeg, hogy az irányt kijelöltük. Az utat elkezdtük járni, az első lépéseket megtettük, közösségi vinotékánk kialakítása folyamatban van. Sopron belvárosában, a Deák téren egyelőre borboltként fog működni, ahol reményeink szerint idővel Sopron és a soproni borvidék valamennyi palackos bora megtalálható lesz. Emellett számos kisebb projektünk fut, többek között számos kiadványt készítünk, jelentősen megújul a soproni borvidék honlapja, a közösségi médiákat új tartalmakkal töltjük meg, promóciós célra kisfilmeket készítünk, képzéseket, továbbképzéseket szervezünk borászoknak, szőlészeknek, és sok, sok boros rendezvényünk lesz. Vissza akarunk kerülni a borvilág vérkeringésébe. 

suprun2.jpg- A jó borhoz három dolog szükséges: az első gyümölcs, azaz a terroir, utána holtversenyben a technológia és a borász személye. Kezdjük a terroirral: Sopron és vidéke miért kiváló? - Mert kimagasló területen vagyunk! Fontos, hogy nagyon előnyös a klímánk, elég csak az idei aszályos nyárra gondolni. Itt, a mi területünkön háromszor több csapadék esett, mint például Tokaj-Hegyalja borvidéken vagy Eger környékén.  Különleges a talaj is. A csillámpalás föld egészen egyedi ízvilágot tud a boroknak adni, amely páratlan és megismételhetetlen. Ez kiváló lehetőség a soproni borászoknak és boroknak arra, hogy különleges és egyedi borokat hozzanak létre.  

- Mennyire hangsúlyos e környéken ama tétel, hogy jó technológia nélkül aligha lehet jó bor? 

- Ez itt is kétségtelenül így van! A borászok egyre inkább törekesnek arra, hogy minél kiválóbb technológia legyen a tulajdonukban, sokkal fejlettebbek a lehetőségeik, mint voltak 5, 10 évvel ezelőtt. Bátran mondhatom: egyre korszerűbbek a Sopron és környéke borászatai. 

- Sok jó borász van e vidéken. De mi a helyzet a fiatalokkal, mert az élet sok területén nehéz fiatalítani... - Ez valóban nehéz kérdés, bár szerencsére úgy látjuk, hogy a mi vidékünkön nagyon jó jelek láthatóak. Nemcsak apa fiából lesz borász, hanem sok új borászat is megjelent a piacon. És a többségük fiatal, és ráadásul egyre több hölggyel találkozhatunk a bort készítők között! Tény, vannak kiöregedő félben lévő borásztok, akik nem látják az utánpótlás lehetőségét, de a legtöbb pincészetben fiatal, vagy középkorú borászok az üzemeltetők, a tulajdonosok. Kimondhatjuk: volt múltunk, van jelenünk és legfőképpen lesz szép jövőnk!  suprun_jpg1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr317962174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása