Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Ősszel is Balaton, borok, finomságok, kultúra

2022. november 07. 09:02 - Silye Sándor

 

A Bor és Piac magazin Ősszel is Balaton néven sétáló Borkóstolót rendezett Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központban. Huszonöt borászat kínálta kiválóságait, de akkor és ott nem csupán a borkultúra volt jelen, hanem a valódi is, hiszen zene és képzőművészet is megörvendeztette a látogatókat. Mert: Debreczeny Zoltán sajátságos humorral, sajátságos stílusban készített képei magával ragadók voltak, miként Rabavai Júlia hegedűművész mini koncertje, akitől előbb egy klasszikus művet hallhattunk, majd prózában is jeleskedett, hiszen egy kiváló verset mondott, majd a Monty csárdással fejezte be a nekiszabott időt, méltán nagy tapsot kapva.

A résztvevő borászatok az alábbiak voltak:

5 Ház Borbirtok, Somló,

Bezerics Szőlőbirtok

Barcza Pincészet

Dóka Éva Pincészete

Dörgicsélő

Androsics Birtok

Fodorvin Családi Pincészet

Garamvári Szőlőbirtok

Istvándy Pincészet-Badacsony

Káli Balázs

Kolonics Károly

Laposa Badacsony

Lázár Pince

Mórocz Pincészet

Nagy & Nagy Borászat

Nivegy-Völgyi Borgazdaság Kft.

Nyári Pince

Palóznaki Péter Pincéje

Petrányi Pince

Rádpuszta Szőlőbirtok

Tagyon 730 Bormanufaktúra Szőlőbirtok

Taverna Borászat

Tornai Pincészet

Villa Gyetvai Borászat

A kínálat nagy volt, a kóstolt borok kivétel nélkül mind szépek és jók voltak. Sok furmintot kóstoltunk, és bár én furmint ügyben Tokaj hívő vagyok, de sok szép fajtabort kóstolhattam e fajtában, és jók voltak, még ha – nem tokajiak is voltak. De mivel Balaton és bor, akkor Balaton bor, azaz jórészt Olaszrizlingeket ízlelgethettünk, jókat és még jobbakat. De voltak rozék és vörösborok is, így aztán mindenki kedvére kóstolhatta a neki megfelelő „színű” nedűket. Örömmel futhattunk ismét össze újra Tornai Tamással, és a többi ismerős borásszal, de legalább ennyire klassz volt megismerkedni az addig még ismeretlenekkel is.

A szakmai konferencia témái az alábbiak voltak: A borturizmus fellendülése; Bor és egészség; Bioszőlészet, bioborászat; Válaszlehetőségek a klímaváltozásra a borász szemével; Olaszrizling – Közép-Európa legelterjedtebb szőlőfajtája; Borgasztronómia.

Kellemes és hasznos délutánt töltöttünk Balatonalmádiban. Elmondhatjuk: nem csupán ősszel, de egész évben Balaton!

A projektet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8517972208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása