Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Thummerer pincészet csodái nyomában

2024. november 18. 08:48 - Silye Sándor

 

Budapesten a Hősök terén, a Műcsarnok előtt, a Műjégpályával szemben találkozott a Kovács Antal Sommelier bajnok vezetésével útra kelt borszakírók, borszakértők csapata. Irány Noszvaj, a Thummerer pincészet, amely 40 éves múltra tekint vissza, és a néhány éve elhunyt Thummerer Vilmos indította útjára.

Borászatuk egyedi, eltökélt, eredményességük a kitartó céltudatos munkában és a több generáció együttes sikerében rejlik. A családi vállalkozás 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel az Egri Borvidéken. A kezdetek óta bővülő alapterületük mára már eléri a 120 hektárt. Nemrég, 2013-óta tradicionális pezsgőt is készítenek. A hagyományos megoldások mellett a modern technológiára is nagy hangsúlyt fektetnek, kiemelt szerepet kap az innováció, a hagyomány, a középpontban a minőség van, mely sikerek sokaságát hozta magával.

A borászat központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található, de vannak területeik Egerben, Noszvajon, Szomolyán, Novajon. Az 500 ezret is meghaladó palackmennyiségük 80 százaléka vörös, 20 százaléka fehérbor, de a fogyasztói igények ezt az arányt 75-25 százalékra módosította a csapat, Lamport József főborász vezetésével.

Ami a technológiát illeti, a hagyományos módszerek mellett minden évben a legkorszerűbb eszközökkel emelik boraik és ezáltal pincészetünk színvonalát. A fehérborok nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de fehér barrique különlegesség is található a választékunkban (Chardonnay battonage, Egri Csillag Grand Superior). A vörösborok 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, amelyeket 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelnek, így készül a többi között a Bikavér Classicus, Bikavér Superior, Bikavér Grand Superior, melyek legalább féléves palackos pihentetés után kerülnek forgalomba.

Sikereik:

  • 1995: Thummerer Vilmos az Év Bortemelője

  • 1994 és 1996: Övék a „Legeredményesebb Családi Pincészet”

  • 2011: Elnyerték az „Év Pincészete 2011” díjat

  • 2013 és 2017: Megkapták a „Magyarország Legeredményesebb Pincészete elismerést

  • 2018 Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültek.

A kisbuszunk megérkezett Noszvajra, a pince előtt már ott várt Thummerer Tamás és felesége, Thummerer Éva, az unoka, Pulay Polett. Pillantok alatt a kezünkbe került az ízletes pezsgő, majd autókba szálltunk, és következett a dűlőtúra. Mikor megálltunk, Thummerer Tamás megmutatta a területeket, megtudhattuk, hol találhatók fehér és hol kékszőlők. Elmondták: készülnek a klímaváltozás okozta kihívásokra, egyrészt igyekeznek javítani a talaj vízháztartását, illetve lesznek a várható változásokat jobban tűrő szőlőfajtáik is.

Kiváló rozé indított útra bennünket és bebarangoltuk a 4200 négyzetméteres pincét. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy újabb 2200 m2-es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettek ki. A kiegyenlített klímájú pince a legideálisabb körülményeket biztosítja a borok érleléséh

A nagyrészt a kemencében készült kiváló négyfogásos ebédhez Egri Csillag, Chardonnay Battonage, Vili papa Cuvée, Egri Bikavér Superior, Bikavér Grand Superior dukáltak. Közkívánatra a forgalomba kerülés előtt álló Étosz Superior termék zárta a sort.

Jó nap járt ránk, köszönjük Thummerer család!

 A Pulay Polettel készített podcastet rövidesen a dekantalo.blog.hu-n hallhatják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3218733692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása