Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Bor évadnyitó volt Pázmándon, a Bálint Boráriumban

2023. március 26. 11:27 - Silye Sándor

nyitnikek_jpgcimlap.jpgItt a tavasz lehelete, hiszen megvolt a Nyitnikék, és a közelgő jobb idők hírnökeként Pázmándon a Bálint Boráriumba várták a finom nedűk, a kiváló borok kedvelőit. A középpontban Fejér boraival. A Boráriumban, ahol a tókörnyéki pincészetek mellett (ApróKertek, Bakos Pincészet, Csóbor Pincészet, Köllő Zsolt Pincészet, Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok, Sobor Pince) „újoncok” (Boroslány Borműhely, 1B3 Bormanufaktúra) és a szomszédos móri borvidék jeles képviselői (Brigád Pince, Csetvei Pince, Friday Winery, Geszler Családi Pince, Miklóscsabi pincéje, Sáfrán Pince) is elhozták legszebb tételeiket. Az érkezőket kényeztették, hiszen Velencén a vasútállomáson várta őket a transzferjárat Pézmándra, majd este héttől óránként szállították vissza a hazaindulni készülőket Velencére.

nyitnikek_jpg1.jpgA pincébe (szó szerint) történő belépésünk nyomán mindjárt a Szent Benedictus Borlovagrend tagjaiba botlottunk, naná, hogy azonnal koccintani kellett. A tágas helységben sorban álltak egymás mellett a borászatok asztalai, és kínálták szebbnél jobb boraikat. A házigazda, Bálint Gyurinak mindenkihez volt néhány kedves szava, megállás nélkül járta az épület különböző szintjeit. Fent a legfelső emeleten, szóval a földszinten, az előre bejelentkezettek fogyaszthatták remek minőségi vacsorájukat. És lám, milyen jó volt látni, hogy a szekrényben a borok kínálatában csak tókörnyéki borok voltak láthatók, vásárolhatók. De lent, a pincében Mór kiválóságai jelentették a kitekintést.

nyitnikek_jpg3.jpg- Hányadik volt a mostani Nyitnikék? - szegeztem a kérdést Bálint Györgynek.

- A negyedik! Az első sem volt bátortalan kezdeményezés, mert célzottan hagyományt akartam, akartunk teremteni – mondta.

- Évnyitóként a március megfelelőbb, de amikor nyáron, kint, a szabadtéren tartottátok a rendezvényt, tágasabban és többen elfértünk...

- Ez igaz, de márciusban csak jobb kezdeni, hiszen nyáron már bőven tart a szezon. Bizonyította ezt a mostani rendezvény, hiszen nagyon sokan jöttek. Újult erővel, szemlélettel, elképzelésekkel szélesítettük a programot. A márciusi „buli” más hangulatú, az idejövők többségének a visszajelzése alapján most jobb, mint nyáron. Mert nyáron inkább a bor ivása jellemző, míg márciusban inkább a kóstoláson van a hangsúly.

nyitnikek_jpg2.jpg- A Velence-tavi és környéke borászai mellett móriak is voltak idén először. A Nyitnikék tehát szó szerint értendő, mert nyitottatok a tavon túlra is...

- Már korábban tervbe vettem a nyitást, elsőként a móriakat hívtam. Hiszen országosan is elismert borvidék az övék. Bevált az ötlet, jövőre mások is jönnek, de, hogy ki, azt még most nem tudom. A Velence-tavi borászok mellett korábban szó esett az Etyek-Budai borvidék - amelynek mi is része vagyunk -, Etyek kiválóságainak a bemutatása, elképzelhető, hogy jövőre ők is jönnek.

- Rengetegen voltak. Lehet ezt még fokozni? 

- Nem nagyon. A befogadó tér maximum 120 főt bír el, a jelentkezettek közül nem mindenki jött el, a lényeg, hogy ennyien legyenek a következő években is.

nyitnikek_jpg4_1.jpg- Birodalmat építettél Pázmándon. Ez az a birodalom, ami soha nem vág vissza, ugye?

-Nem jó szó a birodalom kifejezés, mert számomra és sokan mások számára sem pozitív kicsengésű. Néha arról beszélgetünk a feleségemmel, hogy a vendégek köre, a Borárium látogatói nem a birodalomba jönnek, hanem hozzánk, a Boráriumba. És ez így helyes! - zárta mondandóját a házigazda.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5018080774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása