Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

„Borban az egészség” – egészségünkre hát!

2023. november 08. 08:02 - Silye Sándor

osszel_is_balaton_2.jpgAz elmúlt évben is nagy sikert aratott a Bor és Piac szaklap által rendezett Ősszel is Balaton sétáló borkóstoló, így alighanem idén is várakozással keltek útra azok sokasága, akik már tudhatták, mi vár majd rájuk Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központban. A rendezvényteremben rögtön von Beöthy János várta kedves mosollyal az érkezőket. A nála megtörtént első kóstoló után tudhattuk: magasra került a léc, de szerencsére magasan is maradt végig. Ez sejthető abból, hogy mindjárt von Beöthy mellett a somlói Tornai Tamás borait kínálták... De ahogy haladtunk előre, végig jobbnál jobb borok kerültek a poharakba. Igazolva azt a tételt, hogy a balatoni borok eljutottak a legjobbak közé. Nem győztünk álmélkodni - a teljesség igényével! - a’ Capella Szőlőbirtok, az Androsics Birtok, a Barcza Pincészet, a Bezerics Szőlőbirtok, a Békássy Borászat, a Fodor Borbirtok, a Gyukli Pince, a Homola Pincészet, az Istvándy Pincészet-Badacsony, Istvándy Jenő Pincészete, a Kolonics Károly, A Lídia Borház, a Mórocz Pincészet, a Mörk Pincészet, a Petrányi Pince, a Pócz Pincészet, a Rádpuszta Szőlőbirtok, Söptei Zsolt Pincészete, Szer-Elem Szőlőskert, Tagyon 730 Bormanufaktúra Szőlőbirtok, a Taverna Borászat, a Villa Gyetvai Borászat, a Villa Tolnay Borház – nedűitől.

megnyito-_bozzai_zsofia_es_tornai_tamas_1.jpgNagy élmény volt ez, és a szervezésnek is köszönhetően kiváló estében lehetett részünk!

A tények objektíven: a Bor és Piac Kft. szervezésében nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a „Borban az egészség” című projekt keretében az „Ősszel is Balaton 2” sétálót borkóstolót és mesterkurzust. Mégpedig a várakozás feletti érdeklődés mellett, hiszen mintegy kétszáz fő részvétele, és a pozitív visszajelzések jelezték a bor és a piac helyén van e honban. A program során idén is 25 balatoni borászat kiváló tételeit kóstolhatták a látogatók, akik a környékről és a fővárosból érkeztek. Az idei mesterkurzusok az egészség és fenntarthatóság mellett a helytörténeti hagyományokat is felelevenítették. Hangsúlyt kaptak a rezisztens fajták, a dűlő szelekció, a kénmentes borkezelés. Felvidéki példák bemutatásával a hagyományos érlelési eljárások, de a narancsbor készítés is megjelent. Ezen túlmenően teret kapott a borturizmus szerepe a borászatok több lábon állásában, gazdasági fenntarthatóságában.

osszel_is_balaton_2_1.jpgA Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program idén ősszel már másodszor támogatta a tavaly sikeresen megrendezett, a borkultúrát és a kulturált borfogyasztást segítő, népszerűsítő „Ősszel is Balaton 2” című rendezvényt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3118253753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása